ترکیه دیپلمات طالبان را در سفارت افغانستان در آنکارا پذیرفت

دولت ترکیه برای فرستاده طالبان ویزای دیپلماتیک صادر کرده و به او به عنوان کارمند سفارت افغانستان اجازه کار داده است

سفارت افغانستان در آنکارا را هنوز دیپلمات‌های دولت پیشین افغانستان اداره می‌کنند‌ــ AfghanistanInTR /Facebook

منابع مطلع در سفارت افغانستان در ترکیه به ایندیپندنت فارسی گفتند که به‌تازگی یک عضو طالبان به عنوان دیپلمات به سفارت افغانستان در آنکارا رفته و کارش را در سمت دستیار اول سفیر آغاز کرده است.

دولت ترکیه به این عضو طالبان به نام محمد زبیر ودان ویزای دیپلماتیک داده و او از وزارت خارجه این کشور برای فعالیت در سفارت افغانستان در آنکارا اجازه کار گرفته است. منابع به ایندیپندنت فارسی گفتند که محمد زبیر ودان پشتون‌تبار و اهل استان میدان‌وردک افغانستان است و هیچ گونه سابقه فعالیت دولتی و دیپلماتیک ندارد. گفته می‌شود تحصیلاتش نیز در حوزه علوم دینی است.

با اینکه ترکیه تاکنون دولت طالبان را به رسمیت نشناخته، این دومین بار است که یک دیپلمات‌ فرستاده طالبان را به طور رسمی در سفارت و کنسولگری‌های افغانستان می‌پذیرد. بار نخست، اسفند ۱۴۰۱ بود که دولت ترکیه برای یک دیپلمات طالبان ویزای دیپلماتیک صادر کرد و او را به جای سه تن از دیپلمات‌های دولت پیشین افغانستان در کنسولگری این کشور در شهر استانبول پذیرفت.

هرچند سفارت افغانستان در ترکیه را هنوز دیپلمات‌هات وزارت خارجه دولت پیشین افغانستان اداره می‌کنند، آن‌ها با طالبان روابط نزدیکی دارند. امیرمحمد رامین، سفیر افغانستان در ترکیه، از نخستین سفرای دولت سابق بود که از هیئت طالبان در آنکارا استقبال کرد و آنان را به سفارت افغانستان در آنکارا برد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، خیرمحمد خیرخواه، وزیر اطلاعات و فرهنگ این گروه، و هیئتی از اعضای طالبان اسفند ۱۴۰۱ در سفر به ترکیه، از سفارت افغانستان در آنکارا دیدار کردند و سفیر دولت پیشین افغانستان در آنجا از آ‌ن‌ها پذیرایی کرد.

پس از این سفر بود که امیرخان متقی در مصاحبه با بخش پشتو‌زبان بی‌بی‌سی گفت که سفارت افغانستان در آنکارا از وزارت خارجه طالبان در کابل دستور می‌گیرد و تحت کنترل این گروه است.

منابع مطلع در مورد حدود اختیارات دیپلمات جدید طالبان در سفارت افغانستان در آنکارا به ایندیپندنت فارسی گفتند که «تعیین اختیارات او به رویه کشور میزبان ارتباط دارد».

با توجه به تجربه‌هایی که طی دو سال گذشته از واگذاری سفارت‌های افغانستان به طالبان در کشورهای همسایه و منطقه به دست آمده است، وزارت‌‌ خارجه کشورها در تعامل با طالبان تصمیم می‌گیرند که اداره سفارت‌ و کنسولگری‌ها را از دست دیپلمات‌های پیشین خارج و به طالبان واگذار کنند.

این در حالی است که هم‌اکنون شماری از اعضای جبهه‌های ضدطالبان هم در سفارت افغانستان در آنکارا کار می‌کنند. مصدق فقیری، مستشار سفارت افغانستان در ترکیه، یکی از اعضای شورای عالی مقاومت برای نجات افغانستان (ساختار ضدطالبان متشکل از رهبران سیاسی افغانستان) است که در جلسات این شورا عملا حضور دارد. به همین ترتیب اعضای خانواده برخی از رهبران سیاسی ضدطالبان از جمله مارشال دوستم و حاجی محمد محقق نیز در این سفارت کار می‌کنند. حالا با توجه به روی خوشی که دولت ترکیه به دیپلمات جدید طالبان نشان داده است، مشخص نیست آینده شغلی این افراد چگونه خواهد بود.