تشدید بحران در روابط دهلی‌نو و اتاوا؛ هند خواستار خروج ۴۱ دیپلمات کانادایی شد

قتل یکی از رهبران جدایی‌طلب سیک در کانادا به تنش در روابط دو کشور منجر شد

تظاهرات سیک‌های مخالف دولت هند در کانادا، ۲۹ سپتامبر ۲۰۲۳‌ــ AFP

با تشدید بحران در روابط میان هند و کانادا بر سر قتل یک سیک جدایی‌طلب، دهلی‌نو به اتاوا اخطار داد تا روز ۱۰ اکتبر، ده‌ها تن از دیپلمات‌هایش را از این کشور خارج کند.

فایننشال تایمز روز سه‌شنبه سوم اکتبر (یازدهم مهر) نوشت که یک منبع آگاه گفته که هند تهدید کرده است مصونیت دیپلماتیک دیپلمات‌های کانادایی پس از دهم اکتبر لغو خواهد شد.

وزارت خارجه کانادا و دولت هند هنوز در این زمینه اظهارنظر نکرده‌اند. با این حال، با توجه به اینکه تعداد دیپلمات‌های کانادا در دهلی‌نو بیشتر از دیپلمات‌های هند در اتاوا است، دهلی‌نو پیش‌تر گفته بود که خواهان ایجاد «تعادل» در تعداد و درجه دیپلمات‌هایی است که در کشورش حضور دارند.

به گفته یک منبع آگاه، در حال حاضر کانادا ۶۲ دیپلمات در هند دارد و دهلی‌نو خواستار آن شده که این تعداد به ۴۱ نفر کاهش یابد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

ریشه اختلاف میان این دو کشور به چند هفته قبل برمی‌گردد که کانادا دولت هند را در قتل هاردیپ سینگ نجار، یک سیک شناخته‌شده در کانادا، متهم دانست و یکی از دیپلمات‌های این کشور را اخراج کرد. وزارت خارجه هند هم در واکنش به این موضوع، اعلام کرد یک دیپلمات ارشد کانادایی مستقر در هند را اخراج کرده است. در ادامه، دو کشور از محدودیت در صدور ویزا برای اتباع یکدیگر خبر دادند.

هاردیپ سینگ نجار در پارکینگ معبدش در شرق ونکوور به ضرب گلوله کشته شد. به گفته جاستین ترودو، کانادا فکر می‌کند دلایل معتبری وجود دارند که نشان می‌دهند هند احتمالا در این قتل نقش داشته است.

هاردیپ سینگ نجار یکی از رهبران برجسته سیک‌ها در غرب کانادا بود و به گفته پلیس محلی، دو مرد مسلح نقاب‌دار در ماه ژوئن او را خارج از معبد سیک‌ها با شلیک گلوله کشتند. مرگ او جامعه سیک‌های کانادا را که یکی از بزرگ‌ترین جوامع خارج از هند با حدود ۷۷۰ هزار عضو است، شوکه و خشمگین کرد.

کانادا اعلام کرده که ترودو ناچار شده چنین ادعایی را علنی مطرح کند، زیرا هفته‌ها دیپلماسی محرمانه با هند نتوانسته است همکاری دهلی‌نو با تحقیقات پلیس در مورد قتل نجار را تضمین کند. در مسیر این دیپلماسی، جودی توماس، مشاور امنیت ملی کانادا، برای بحث در مورد این موضوع قبل از نشست ماه سپتامبر گروه ۲۰ در دهلی‌نو، دو بار به هند سفر کرد. به گفته منابع آگاه، هند دست داشتن در قتل را نپذیرفت اما این ادعا را رد نکرد. دولت هند پس از رسانه‌ای شدن این خبر، اعلام کرد که این اتهام‌ها را رد کرده است.

این قتل همچنین محور دیدار ترودو با نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند، در حاشیه نشست گروه ۲۰ بود؛ زمانی که طرف هندی درخواست همکاری درباره رسیدگی به پرونده سیک کشته‌شده در کانادا را قاطعانه رد کرد. به گفته افراد آشنا با این پرونده، در جلسات قبلی، هند حتی از کانادا خواسته بود که تحقیقات را متوقف کند.

بر اساس بیانیه سازمان جهانی سیک‌ها، نجار حامی تشکیل سرزمین ویژه سیک‌ها به نام خالصتان بود و علیه آنچه «نقض حقوق بشر در هند» می‌نامید، اعتراض‌هایی مسالمت‌آمیز را رهبری می‌کرد. جنبش خالصتان یا خالصستان گروهی جدایی‌طلب در پنجاب هندوستان است که به دنبال تشکیل کشوری مستقل برای سیک‌ها است و معتقد است افراد خالص (سیک‌های پاک و بدون اختلاط با دیگر اقوام) باید کشور مستقل و خالص خودشان را تاسیس کنند.

فعالیت‌ جنبش خالصتان در هند غیرقانونی است و دولت هند آن را تهدیدی علیه امنیت ملی تلقی می‌کند و تعدادی از گروه‌های مرتبط با این جنبش را «سازمان‌ تروریستی» اعلام کرده است.

نام هاردیپ سینگ نجار در فهرست تروریست‌های وزارت کشور هند قرار داشت و سازمان تحقیقات ملی هند او را به «تلاش برای رادیکال کردن جامعه سیک‌ها در سراسر جهان به نفع ایجاد خالصتان و همچنین فعالیت علیه دولت هند با اجرای اعمال خشونت‌آمیز» متهم می‌کرد.

بیشتر از جهان