اتحادیه اروپا خواستار آزادی فعالان زن افغانستان از زندان طالبان شد

توماس نیکلسون: بازداشت‌های خودسرانه اعتماد لازم برای کسب مشروعیت داخلی را تضعیف می‌کند

اتحادیه اروپا از طالبان خواست که فورا ندا پروانی و ژولیا پارسی را از بند رها کنند - AFP

حدود یک هفته پس از بازداشت ژولیا پارسی، فعال حقوق زنان اهل افغانستان و همکارش ندا پروانی، اتحادیه اروپا از طالبان خواست که این دو نفر را هرچه سریع‌تر آزاد کنند و عرصه را برای گفتمان صلح و مشروعیت داخلی بیش از این تنگ نکنند.

نبیله مسرالی، سخنگوی اتحادیه اروپا، سه‌شنبه ۱۱ اکتبر در شبکه اجتماعی اکس، نوشت: «اتحادیه اروپا از حاکمان کنونی افغانستان [طالبان] می‌خواهد دستگیری‌های خودسرانه را متوقف و ژولیا پارسی و ندا پروانی را فورا آزاد کنند.»

سخنگوی اتحادیه اروپا همچنان از مطیع‌الله ویسا، کنشگر آموزش دختران، نیز یاد کرد و گفت که او به دلیل دفاع از حقوق همه افغان‌ها زندانی شده است. نبیله مسرالی آزادی ویسا و دیگر فعالانی که طالبان خودسرانه آن‌ها را بازداشت کرده‌‌اند، خواستار شد.

در همین حال، توماس نیکلسون، فرستاده ویژه اتحادیه اروپا در امور افغانستان، نیز در یادداشتی در اکس خواستار رهایی فعالان زن از زندان طالبان شد و گفت که این عملکرد طالبان زمینه کسب مشروعیت داخلی را برای آنان تضعیف می‌کند.

نیکلسون نوشت: «دستگیری‌ خودسرانه افغان‌هایی که از حقوق خود و دیگران دفاع می‌کنند، غیرقانونی است.» او تاکید کرد: «این کار اعتماد لازم برای کسب مشروعیت داخلی و گفت‌وگوی سازنده را تضعیف می‌کند.»

در ادامه بازداشت‌های خودسرانه و سرکوب اعتراض‌های زنان در دو سال گذشته، طالبان دو هفته پیش، ندا پروانی، فعال حقوق زنان و عضو جنبش خودجوش زنان معترض افغانستان را به همراه همسر و کودک چهارساله‌اش در منزلشان واقع در منطقه خیرخانه کابل بازداشت کردند. نزدیکان پروانی گفتند که نیروهای طالبان با زور وارد خانه آن‌ها شدند و ضمن تفتیش منزل، ندا، همسر و فرزندش را بدون ارائه هیچ دلیلی با خود بردند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

درست یک هفته پس از بازداشت ندا پروانی، اعضای طالبان در اقدامی دیگر به محل کار پسر ژولیا پارسی رفتند و پس از بازداشت او، به خانه مادرش حمله کردند و ژولیا پارسی را نیز با خود بردند. یک منبع نزدیک به خانواده پارسی به ایندیپندنت فارسی گفت که طالبان ضمن بازرسی خانه، مدارک هویتی و کاری و حتی گوشی‌ بقیه اعضای خانواده را هم با خود برده‌اند.

گروه طالبان در دو سال گذشته با هدف سرکوب صداهای مخالف، علاوه بر قتل و کشتار اعضای جبهه‌های نظامی ضد این گروه، شمار زیادی از زنان و مردان فعال در عرصه‌های مدنی و اجتماعی را هم بازداشت و شکنجه کرده‌اند. در این مدت مواردی از قتل و ناپدید شدن این افراد نیز گزارش شده‌ است.

در حال حاضر، علاوه بر ندا و ژولیا، چندین تن از فعالان اجتماعی مرد از جمله رسول پارسی، استاد دانشگاه، مطیع‌الله ویسا،  کنشگر حوزه آموزش دختران، مرتضی بهبودی، خبرنگار، و چندین تن دیگر نیز بدون هیچ اتهام مشخصی در زندان طالبان‌اند.

بر اساس گزارش دفتر هیئت معاونت سازمان ملل (یوناما)، این افراد علاوه بر مشخص نبودن اتهاماتشان، از حقوق اولیه یک زندانی بر اساس قوانین بین‌المللی از جمله دسترسی به وکیل، ارتباط با اعضای خانواده و توضیح درباره دلیل بازداشت محروم‌اند.