با گذشت بیش از یک هفته از بیهوش شدن و به کما رفتن آرمیتا گراوند، دانشآموز ۱۶ ساله، در ایستگاه مترو شهدا در تهران، بیخبری از وضعیت او و جو امنیتی پیرامون بیمارستان نظامی فجر ادامه دارد.
برخی فعالان و سازمانهای حقوق بشری هشدار دادهاند که جمهوری اسلامی قصد دارد با وقت خریدن برای خود، علت اصلی به کما رفتن این دختر نوجوان را کتمان کند. بهرغم این تلاشها، بسیاری از مردم و دانشآموزان با فراگیر کردن نام آرمیتا در فضای مجازی، نصب تصاویرش در معابر عمومی و نوشتن نامش روی میز و نیمکت مدارس مقابل هرگونه اقدام عامدانه برای فراموشی وضعیت این دختر نوجوان ایستادگی میکنند.
آرمیتا گراوند، دانشآموز کلاس یازدهم هنرستان، صبح یکشنبه ۹ مهر، در مسیر رفتن به مدرسه در ایستگاه مترو شهدا دچار حادثه شد. سازمانهای حقوق بشری و برخی رسانهها به نقل از شاهدان عینی تایید کردهاند که آرمیتا در نتیجه برخورد خشونتآمیز یک آمر به معروف به زمین افتاد و خونریزی مغزی کرد اما مقامها و رسانههای جمهوری اسلامی ادعای «افت فشار» این نوجوان را تکرار میکنند.
سازمان حقوق بشری ههنگاو در هشتمین روز انتقال آرمیتا گراوند به بیمارستان نظامی فجر خبر داد که نیروهای امنیتی خانواده، دوستان و حتی تیم پزشکی او را تحت «شدیدترین کنترلهای امنیتی» قرار دادهاند؛ به طوری که در خصوص وضعیت آرمیتا هیچگونه اطلاعی در دست نیست.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بر مبنای این گزارش، مقامهای امنیتی پیوسته دوربین مداربستههای بیمارستان فجر را کنترل و حافظه آنها را پاک میکنند. ههنگاو ضمن یادآوری وضعیت پرتنش منطقه خاورمیانه از مردم ایران خواست اجازه ندهند در این شرایط، وضعیت سلامتی آرمیتا به فراموشی سپرده شود.
در گزارش ههنگاو آمده است که ماموران امنیتی از روز جمعه آرمیتا گراوند را به مکان نامشخصی در بیمارستان فجر منتقل کردهاند و از آن روز به بعد دیگر مادر و پدر او هم نتوانستهاند فرزندشان را ببینند. آوا گراوند، خواهر آرمیتا نیز هم هنوز نتوانسته خواهرش را ببیند و تیم پزشکی نیز از هرگونه اظهارنظر درباره وضعیت آرمیتا منع شده است.
ههنگاو پیشتر خبر داده بود که شهین احمدی، مادر آرمیتا، شامگاه پنجشنبه ١٣ مهر بعد از ۲۴ ساعت به این شرط آزاد شد که درباره وضعیت دخترش اطلاعرسانی نکند.
اطلاعرسانی درباره وضعیت آرمیتا گراوند همچنان در انحصار رسانههای حکومتی است. خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، روز یکشنبه ۱۶ مهر یک ویدیو ۱۸ دقیقهای با عنوان «فیلم کامل ورود آرمیتا گراوند به مترو تا لحظه بیهوشی» منتشر کرد. در این فیلم هم تصاویر داخل واگنها سانسور شدهاند.
مقامهای حکومتی ادعا میکنند داخل واگن قطاری که آرمیتا سوار آن بود، دوربین مداربسته نصب نشده بود. در این راستا، شهرداری تهران با انتقال یک قطار مترو به پارکینگ، شماری از خبرنگاران رسانههای داخلی را به بازدید از این قطار دعوت کرد تا ادعای نبود دوربین داخل واگنها را اثبات کند.
پس از آن، خبرگزاری مهر هم به نقل از مجتبی بیات، مدیر خط ۴ مترو تهران، نوشت: «آرمیتا سوار یکی از واگنهای قطار ۱۳۴ شده که از نسل قدیمی سری ۱۰۰ و فاقد دوربین است.»
احمد وحیدی، وزیر کشور دولت ابراهیم رئیسی، روز دوشنبه به خبرنگارانی که از او پرسیدند آرمیتا گراوند کجا است، پاسخ داد این یک «حادثه و اتفاق» بود که ممکن است هر روز در هر جای کشور اتفاق بیفتد. او مدعی شد «شکستخوردگان سیاسی و آشوبگران» تلاش میکنند از هر اتفاقی «یک داستان حاشیهدار» بسازند. بر اساس گزارش ایسنا، وحیدی با استناد به ویدیو اعتراف اجباری والدین آرمیتا، ادعا کرد که آنها «بهروشنی» سخن گفتهاند.
مقامهای حکومتی در حالی ادعای بیهوشی آرمیتا گراوند در اثر افت فشار را بهتناوب تکرار میکنند که راه هرگونه اطلاعرسانی و تحقیق مستقل را مسدود کرده و خانواده و اطرافیان این دختر نوجوان را تحت فشارهای امنیتی گذاشتهاند.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی معلمان روز پنجشنبه خبر داد مقامهای حراست آموزش و پرورش به مدرسه محل تحصیل آرمیتا رفته و معلمان و همکلاسیهای او را تهدید کردهاند از اطلاعرسانی درباره آرمیتا و به اشتراک گذاشتن تصاویرش خودداری کنند.
با وجود تلاشهای حاکمیت برای کتمان حقیقت، شورای حقوق بشر سازمان ملل در بیانیهای تاکید کرد که کمیته حقیقتیاب بینالمللی مسئله مربوط به آرمیتا را بررسی میکند. سازمان عفو بینالملل برای بررسی این موضوع خواستار اعزام یک هیئت بینالمللی مستقل به تهران شد و تایید کرد که آرمیتا گراوند پس از حمله یک مامور کنترل حجاب اجباری دچار حادثه شده است.