چین برای میزبانی از نمایندگان ۱۳۰ کشور جهان که منظور شرکت در «مجمع کمربند و جاده» به این کشور میروند، آماده میشود. این مجمع که روزهای سهشنبه و چهارشنبه (۲۶ و ۲۷ مهر) برگزار میشود، خواهناخواه تحت تاثیر جنگ غزه قرار خواهد داشت. بهویژه که از پکن انتظار میرود در کاستن از تنشهای روزافزون نقش مهمی را ایفا کند.
چین خواستار آتشبس در اسرائیل و غزه است. به گزارش رویترز، وانگ یی، وزیر خارجه چین، روز دوشنبه ۱۶ اکتبر (۲۵مهر) با تاکید بر نقش مهم شورای امنیت و قدرتهای بزرگ گفت: «برقراری آتشبس، بازگرداندن دو طرف به میز مذاکره و ایجاد کانال اضطراری بشردوستانه برای جلوگیری از یک فاجعه انسانی بیشتر ضروری است.»
یک روز پیش از آن، وزیر خارجه چین، اقدامهای اسرائیل را به دلیل «فرا رفتن از محدوده دفاع از خود» محکوم کرده و از تلآویو خواسته بود از «مجازات جمعی مردم غزه» دست بردارد.
چین در بیانیههای رسمیاش درباره درگیری جاری میان حماس و اسرائیل، حمله گروه شبهنظامی و خشونتگرای حماس به اسرائیل را بهطور مشخص محکوم نکرده است. به همین دلیل برخی مقامهای غربی این موضع را ضعیف دانسته و از آن انتقاد کردهاند.
خبرگزاری فرانسه در گزارشی به نقل از تحلیلگران نوشت که مجمع کمربند و جاده برای چین فرصتی برای پیشبرد مواضعش بهویژه در مورد جنگ غزه محسوب میشود. به نظر میرسد شرکتکنندگان در این مجمع کمابیش با مواضع پکن در مورد مسائل جهانی همسو باشند.
در صدر فهرست دعوتشدگان به سومین مجمع ابتکار کمربند و جاده ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، قرار دارد که این حضور دومین سفر خارجی او پس از صدور حکم بازداشتش در دیوان بینالمللی کیفری خواهد بود. پوتین در نخستین سفر خارجیاش، روز پنجشنبه برای شرکت در نشست سران اتحادیه کشورهای مستقل همسود (مشترکالمنافع) به قرقیزستان رفت.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، در آستانه برگزاری مجمع ابتکار کمربند و جاده، روز دوشنبه در پکن با وانگ یی، همتای چینیاش، دیدار و گفتوگو کرد. دو طرف در این دیدار «درباره طیف وسیعی از مسائل بینالمللی و منطقهای از جمله وضعیت بهشدت وخیم در خاورمیانه» تبادل نظر کردند.
وزیران خارجه دو کشور درباره درگیری نظامی در اوکراین و تلاشها برای حل آن از طریق «راههای سیاسی و دیپلماتیک» هم گفتوگو کردهاند. لاوروف در این دیدار از چین برای دعوت از پوتین به عنوان «مهمان ارشد» این نشست تشکر کرد. وانگ نیز مراتب «قدردانی» چین از حمایت روسیه از طرح کمربند و جاده را اعلام کرد و ضرورت تعمیق اعتماد راهبردی متقابل، تحکیم دوستهای دیرین و ارتقا آن از نسلی به نسل دیگر بهطور دوجانبه را یادآور شد.
چین و روسیه از دههها پیش متحدان نزدیکاند. پکن که از محکوم کردن حمله نظامی فوریه ۲۰۲۲ روسیه به اوکراین یا نام بردن از آن با عنوان «حمله» خودداری کرده و همواره به استفاده از عبارت مدنظر روسیه یعنی «عملیات نظامی ویژه» متعهد بوده است، غرب را متهم میکند که با حمایت نظامی از اوکراین، آتش جنگ در منطقه را شعلهور نگه داشته است.
اینک در آستانه برگزاری مجمع کمربند و جاده، یک همسویی دیگر این دو قدرت بزرگ را شاهدیم. به گزارش خبرگزاری فرانسه، روسیه با پیروی از چین، متحد خود، واردات غذاهای دریایی از ژاپن را به دلیل «رهاسازی پساب نیروگاه هستهای از مدارخارجشده فوکوشیما به آبهای منطقه» به حالت تعلیق درآورد.
نهاد ناظر بر محصولات کشاورزی روسیه میگوید مسکو بهعنوان «اقدامی پیشگیرانه و احتیاطی» از ۱۶ اکتبر به اقدامهای محدودکننده موقت پکن در مورد وارادات ماهی و محصولاتی دریایی از ژاپن میپیوندد. دولت ژاپن که ممنوعیت چین را «سیاسی و غیرعلمی» خوانده، هنوز درباره اقدام روسیه اظهارنظر نکرده است.
در پی زلزله و سونامی عظیم سال ۲۰۱۱، سه رآکتور تاسیسات هستهای فوکوشیماــدایچی در شمال شرقی ژاپن بهشدت آسیب دیدند. ۱۲ سال پس از این فاجعه، ژاپن «آبهای آلوده» این تاسیسات را روانه اقیانوس آرام کرد.
چین در واکنش به این اقدام، واردات غذاهای دریایی از ژاپن را به دلیل این اقدام «خودخواهانه و غیرمسئولانه» ممنوع و ژاپن را متهم کرد که با دریا بهمثابه یک «فاضلاب» رفتار میکند.