یازده سال زندان برای گرداننده ایرانی باند قاچاق مهاجران به اروپا

درآمد این گروه قاچاق انسان از انتقال غیرقانونی مهاجران به اروپا، تنها در سال ۲۰۲۱ حدود ۵۱.۴ میلیون پوند ارزیابی شده است

هیوا رحیم‌پور، موسس باند قاچاق انسان به اروپا‌ــ

AFP/PA

هیوا رحیم‌پور، جوان ۳۰ ساله ایرانی که مغز متفکر و موسس یک باند قاچاق مهاجران به اروپا معرفی شده است، در دادگاهی در کشور بلژیک به تحمل ۱۱ سال زندان محکوم شد.

به گزارش دیلی‌میل، این جوان کرد ایرانی که حدود ۱۰ درصد گذرگاه‌های قاچاق انسان در آب‌های آزاد را تحت کنترل داشت، طراح پروژه چند میلیون پوندی قاچاق انسان به قاره اروپا بود و در همین چند سال‌ اخیر، دست‌کم ۱۰ هزار مهاجر غیرقانونی را با قایق به بریتانیا منتقل کرده است.

سازمان ملی مدیریت جرائم سازمان‌یافته بریتانیا می‌گوید هیوا رحیم‌پور که این شبکه قاچاق انسان را از راه دور و از محل سکونتش در ایلفورد واقع در شرق لندن هدایت می‌کرد، قایق‌ها را در ترکیه اجاره می‌کرد و آن‌ها را همراه با مسافران به کارمندانش در آلمان، بلژیک، فرانسه و هلند تحویل می‌داد.

ماموران پلیس بریتانیا با همکاری پلیس بلژیک او را روز چهارم مه ۲۰۲۲ (۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۱) در حالی که در پارک وانستد لندن در حال قدم زدن بود، دستگیر کردند؛ بازداشتی که به توقیف ۱۳۵ قایق، یک هزار و ۲۰۰ دست جلیقه نجات و هزاران یورو پول نقد از هیوا رحیم‌پور و همچنین دستگیری ۴۰ نفر از افراد مرتبط با او در بریتانیا، آلمان، فرانسه و هلند منتهی شد.

دو نفر که در بلژیک دستگیر شده‌اند، هیوا رحیم پور را به عنوان فردی که از آن‌ها قایق خریده و حمل‌ونقل مسافران به سواحل فرانسه را سازماندهی کرده بود، شناسایی کردند. سازمان ملی جرم و جنایت بریتانیا می‌گوید شش نفر را هم در بریتانیا دستگیر کرده است که درباره همکاران هیوا رحیم‌پور در سایر کشورهای اروپایی اطلاعات تکمیلی ارائه کرده‌اند.

هیوا رحیم‌پور یکی از ۲۰ نفری بود که در دادگاه بلژیک به اتهام دریافت سه تا شش هزار پوند از هر مهاجر برای رد کردن آن‌ها از کانال مانش محاکمه شد.

بر اساس تحقیقات مشترک پلیس بریتانیا و بلژیک، این باند قاچاق انسان با محوریت هیوا رحیم‌پور، فعالیتشان را از یک خانه روستایی در شهر اسنابروک آلمان آغاز کرد؛ این ملک پشت درختانی بلند و در مسیری واقع است که روی نقشه گوگل ثبت نشده و تا جاده اصلی نزدیک به بزرگراه‌های آلمان منتهی به مرز هلند و بلژیک حدود ۹۰ متر فاصله دارد. اعضای گروه از آنجا سفرها به بندر کاله در فرانسه را هدایت می‌کردند.

تجزیه و تحلیل تلفن‌ها به پلیس نشان داد که رانندگان با یک شماره تلفن ثبت‌شده در بریتانیا و از طریق پیامک، از حرکت قایق و مکان‌ تحویل افراد مطلع می‌شدند. این خط تلفن در اختیار هیوا رحیم‌پور بود و نیروهای پلیس رد او را در شرق لندن شناسایی کردند.

تنها در آلمان ۶۰ قایق بادی و صدها جلیقه نجات که این باند استفاده می‌کردند، کشف و ضبط شده است. این افراد قایق‌های پلاستیکی بادی با موتورهای بیرونی ارزان‌قیمت را از آلمان به سواحل فرانسه می‌بردند تا هزاران مهاجر غیرقانونی را به بریتانیا منتقل کنند.

ژوییه ۲۰۲۲ یک دادگاه در بریتانیا حکم داد که هیوا رحیم‌پور به بلژیک تحویل داده شود تا محاکمه در شهر بروژ انجام شود. در آنجا دادستان او را به «قاچاق سازمان‌یافته انسان» با استفاده از قایق‌های کوچک متهم کرد و با اعلام جرم علیه او، هیوا رحیم‌پور به ۱۱ سال زندان محکوم شد. ۱۹ نفر دیگر نیز همراه با هیوا رحیم‌پور در این پرونده مجرم شناخته شدند که هرکدام  بین ۳۰ ماه تا هشت سال مجازات زندان گرفتند.

گفته می‌شود که دامنه این باند بزرگ بین‌المللی از عراق، ایران و ترکیه تا اروپا و بریتانیا گسترده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

یک مقام نهاد مقابله با قاچاق انسان در آلمان، پیش‌تر به دیلی‌میل گفته بود: «برخی اعضای باند اسنابروک در بریتانیا مستقرند و آنجا خانه دارند. آن‌ها در اروپا و در کشورهای محل تولدشان زندگی می‌کنند و به قاچاق دریایی مهاجران به بریتانیا به عنوان یک کوزه عسل می‌نگرند. ما فکر می‌کنیم برنامه‌ریزی‌های اولیه برای تشکیل این باند را برخی گروه‌های کرد ساکن بریتانیا دور میز آشپزخانه، پشت لپ‌تاپ یا با تلفن‌ همراه انجام دادند. آن‌ها عالی عمل کرده بودند.»

ژان فیلیپ لکوف، معاون رئیس پلیس اتحادیه اروپا، نیز می‌گوید مهاجران برای عبور از گذرگاه مانش بین دو هزار تا ۹ هزار پوند پرداخت می‌کنند و فعالیت این گروه قاچاق تنها در سال ۲۰۲۱ برای اعضای آن بالغ بر ۵۱.۴ میلیون پوند درآمد به همراه داشته است.»

مقام‌های پلیس کشورهای اروپایی می‌گویند این باند عملیاتش را به‌صورت «درخشان، هوشمندانه و به سبک نظامی» اجرا می‌کرد. یک کارشناس بریتانیایی مبارزه با قاچاق انسان، به دیلی‌میل گفت که شیوه کار اعضای این باند دقیقا از روی روش «در زمان مقرر» برای تحویل قطعات به کارخانه‌های خودروسازی در لحظه موردنیاز، کپی‌برداری شده است: «ایده این بود که قایق‌ها، موتورها و مهاجران دقیقا در همان زمان انتقال و در تاریکی به سواحل فرانسه ببرند و سریع به آب انداخته شوند. این سرعت در کار پلیس فرانسه را هم گیج می‌کرد.»

یکی از مهاجران کرد ایرانی که تابستان گذشته یکی از عملیات قاچاق مهاجران را تماشا کرده است، به دیلی‌میل گفت: «یک شب در ساحل کاله بودم. درست قبل از ساعت ۲ بامداد بود که یک کامیون رسید. این کامیون را زنی با موهای تیره با لهجه هلندی یا آلمانی هدایت می‌کرد. او با صدایی گرفته فریاد زد ما اینجاییم. مهاجران به‌تازگی از اردوگاه‌های کاله به ساحل رسیده بودند و به دنبال نقشه‌ای روی موبایل‌هایشان بودند که قاچاقچیان برای آن‌ها ارسال کرده بودند. رهبر باند ساعت رسیدن قایق را اطلاع داده بود و سپس کامیون حامل قایق پلاستیکی با یک موتور بیرونی همان لحظه ظاهر شد. آن‌ها مهاجران را وادار کردند قایق را پایین بیاورند و باد کنند و سپس به سمت دریا بدوند؛ در حالی که قایق سیاه و سبز را روی سرشان حمل می‌کردند. در عرض چند دقیقه همه‌چیز تمام شد. کامیون در حال بازگشت بود و مهاجران روی قایق به مقصد انگلستان در حرکت بودند.»

پس از بازداشت هیوا رحیم‌پور در سال ۲۰۲۲، ژاک بیر، معاون مدیر تحقیقات سازمان ملی مدیریت جرائم سازمان‌یافته بریتانیا، اعلام کرد که این فرد به هدایت یکی از مهم‌ترین شبکه‌های غیرقانونی تامین قایق برای قاچاقچیان انسان متهم است.

کریگ ترنر، معاون مدیر تحقیقات سازمان ملی مدیریت جرائم سازمان‌یافته بریتانیا، نیز روز چهارشنبه هفته جاری گفت که شبکه تحت امر هیوا رحیم‌پور در زمان دستگیری او یکی از پرکارترین گروه‌های خلافکار در اروپا بود که در انتقال هزاران مهاجر به بریتانیا نقش داشت: «کشاندن او به دادگاه بدون همکاری مجریان قانون در سراسر اروپا میسر نبود.»

او توضیح داد که این اتفاق نشان‌دهنده عزم جدی این سازمان برای برهم زدن و متلاشی کردن «باندهای خطرناک قاچاق انسان» است که «با جان انسان‌ها مانند کالایی سودده رفتار می‌کنند».

این مقام پلیس بریتانیا افزود: «کار ما همچنان ادامه دارد. سازمان اکنون به‌تنهایی در حال تحقیق روی حدود ۹۰ پروژه جرائم مهاجرتی سازمان‌یافته است که از قایق و کامیون‌های باری برای قاچاق انسان استفاده می‌کنند. شبکه‌های جنایی به امنیت جان افرادی که حمل می‌کنند، اهمیتی نمی‌دهند و از اینکه جان مردم را در موقعیت‌های بسیار خطرناک قرار می‌دهند، خوشحال هم هستند. به همین دلیل است که از بین بردن آن‌ها همچنان یک اولویت کلیدی برای ما است.»

بیشتر از جهان