اخراج ۲۰۰ هزار مهاجر افغان از گذرگاه تورخم؛ پاکستان: ربطی به تی‌تی‌پی ندارد

«پاکستان با افزایش اخراج مهاجران افغان درصدد امتیازگیری از جامعه جهانی و رژیم طالبان است»

کمیسیون رسیدگی به مشکلات مهاجران طالبان دوشنبه ۱۵ آبان (۶ نوامبر) اعلام کرد که طی حدود یک‌ ماه و نیم گذشته حدود ۲۰۰ هزار مهاجر افغان تنها از طریق گذرگاه تورخم از پاکستان اخراج شده‌اند. 

این کمیسیون در شبکه اجتماعی اکس نوشت که شمار این مهاجران به ۳۵ هزار خانواده می‌رسد و تنها ظرف شش روز اخیر، ۱۵ هزار و ۲۷۰ خانواده از پاکستان به افغانستان بازگشته‌اند. 

عبدالسلام حنفی، معاون نخست‌وزیر طالبان، سراج‌الدین حقانی، وزیر داخله (کشور) طالبان، مولوی یعقوب، وزیر دفاع طالبان و شمار دیگر از مقام‌های ارشد طالبان عضو کمیسیون رسیدگی به مشکلات مهاجران این گروه شده‌اند. این کمیسیون به دستور ملا هیبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان، پس از شدت گرفتن اخراج مهاجران افغان از ایران و پاکستان تشکیل شد.  

طالبان کمیته‌ای به نام «تنظیم مساجد و تعلیمات» در گذرگاه‌های مرزی با ایران و پاکستان تاسیس کرده‌اند و از این طریق تلاش می‌کنند برای رژیمشان تبلیغ کنند و از میان مهاجران تازه‌برگشته و نامطلع از اوضاع افغانستان هوادار جمع کنند. 

بیشتر فعالیت این کمیته در گذرگاه‌های تورخم و اسپین بولدک متمرکز است و با تصمیم پاکستان مبنی بر اخراج ۱.۷ میلیون مهاجر افغان فاقد اقامت قانونی ازدحام در این گذرگاه به بالاترین سطح ممکن رسیده است.  

برخی مهاجران افغان به مدت بیش از چهار دهه در پاکستان زندگی کرده‌اند اما اینک از این کشور اخراج می‌شوند. بسیاری از مهاجران اخراجی از پاکستان از سیاست‌های داخلی رژیم طالبان آگاهی ندارند و بیم آن وجود دارد که تحت‌تاثیر تبلیغات طالبان قرار گیرند و به حامیان این گروه بدل شوند. 

تصمیم پاکستان مبنی بر اخراج مهاجران افغان در فصل سرما انتقاد شدید شهروندان و سیاسیون این کشور را به دنبال داشت. منتقدان پاکستان معتقدند در میان مهاجران اخراج‌شده کسانی هم وجود دارند که از ترس حملات انتقام‌جویانه طالبان به پاکستان فرار کرده‌اند و اینک با اخراج به افغانستان، از سوی این گروه در خطر قرار می‌گیرند.  

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

هم‌زمان، فیلیپو گراندی، کمیسار عالی سازمان ملل در امور پناهندگان، در اکس به اخراج مهاجران افغان از پاکستان واکنش نشان داد و از این کشور خواست که در تصمیمش تجدیدنظر کند. او نوشت: «شمار زیادی از افغان‌هایی که مجبور به ترک پاکستان شده‌اند، با مشکلات و خطرهای جدی مواجه‌اند. افغانستان در چنگال یک بحران انسانی اسیر است که با نزدیک شدن زمستان به آن افزوده شده است. من از پاکستان می‌خواهم به سنت دیرینه‌شان در تامین امنیت برای افغان‌های آسیب‌پذیر ادامه دهند.» 

گمان می‌رود پاکستان با افزایش اخراج مهاجران افغان درصدد امتیازگیری از جامعه جهانی و رژیم طالبان باشد. پاکستان به‌صراحت از رژیم طالبان خواسته است که علیه تحریک طالبان پاکستانی (تی‌تی‌پی) اقدام کنند؛ اما یک مقام ارشد پاکستانی که نخواست نامش فاش شود به روزنامه اکسپرس تریبون گفت که اخراج مهاجران افغان فاقد اجازه اقامت هیچ ربطی به تی‌تی‌پی ندارد.  

این مقام پاکستانی افزود که تصور بر این است که تصمیم اخراج مهاجران افغان با هدف فشار بر حکومت طالبان است، اما این «درست» نیست. او ادعا کرد که تصمیم اخراج مهاجران غیرقانونی افغان شش ماه پیش گرفته شده بود و این به‌ دلیل چالش‌های اقتصادی پاکستان است.  

پاکستان بیش از چهار دهه است که میزبان میلیون‌ها مهاجر افغان است. با سلطه طالبان مجدد طالبان بر افغانستان، موج گسترده مهاجرت به این کشور شکل گرفت.  

بیشتر از جهان