مسئولان اتاق بازرگانی مشترک افغانستان-پاکستان میگویند که شمار زیادی از کانتینرهای کالاهای بازرگانان افغان در بندر کراچی پاکستان متوقف شده است و اجازه ورود به افغانستان به این کانتینرها داده نمیشود.
خانجان الکوزی، رئیس این اتاق، به طلوع نیوز گفته است که تراکم کامیونهای حامل کالاهای سرمایهگذاران افغان در بندر کراچی روزبهروز افزایش پیدا میکند و پاکستان میخواهد به اقتصاد افغانستان ضربه بزند.
او گفت: «متاسفانه این مشکل حل نشده است. سرما شدید است و تعرفههای سنگین گمرکی بر کالاها تحمیل میشود و افغانها روزانه باید یک میلیون دلار هزینه پرداخت کنند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پیشتر، اتاق بازرگانی مشترک افغانستان و پاکستان به وزارت صنعت و تجارت طالبان یادداشتی فرستاده بود و در آن از وضع محدودیت بر کالاهای سرمایهگذاران افغان از سوی پاکستان خبر داده بود.
در این یادداشت، دو فهرست به نام «حساس و منفی» وجود داشت. فهرست منفی شامل «تجهیزات خودرو و سیگار» و فهرست حساس شامل «پوشاک، لاستیک خودرو، چای سیاه، اسباب خانه، و لوازم آرایش» است.
بر اساس این یادداشت، محدودیت پاکستان بر «فهرست منفی» پیش از این وضع شده بود، اما مسئولان اتاق بازرگانی مشترک افغانستان و پاکستان گفته بودند که اسلامآباد کالاهای «حساس» را نیز در فهرست منفی گنجانده و محدودیت بر آنها وضع کرده است.
در این یادداشت ذکر شده بود کالاهایی که تعرفه گمرکی آنها در افغانستان در مقایسه با تعرفههای پاکستان کم است، باید ده درصد قیمت جنس از آنها گرفته شود. همچنین، مبلغ تضمین بانکی برای کالاهای ترانزیتی سرمایهگذاران افغان در بانک ۱۰۰ درصد افزایش پیدا کرده است.
سرمایهگذاران افغان پاکستان را متهم میکنند که از اجبار آنها برای وارد کردن کالا از طریق بندر کراچی سوءاستفاده میکند و مدعیاند که وضع محدودیت بر حمل کالاها از طریق پاکستان خلاف قوانین بینالمللی تجارت است.
در حالی بر کالاهای سرمایهگذاران افغان در بندر کراچی محدودیت وضع شده است که در ماههای اخیر، پاکستان چند بار دروازه گذرگاه تورخم را مسدود کرده و این باعث شده است که میوهها و سبزیجات در پشت مرز پاکستان فاسد شود.
کراچی یکی از بندرهای مهم برای واردات کالا به افغانستان است. محدود کردن ورود کالا از طریق این بندر باعث گرانی قیمت کالاهای وارداتی در بازارهای آن کشور در شرایطی خواهد شد که میلیونها شهروند افغان زیر حاکمیت طالبان در زیر خطر فقر زندگی میکنند.
حکومت پیشین افغانستان تلاش کرد گزینههای بدیل برای حملونقل کالا به افغانستان فراهم کند، اما نتوانست از میزان وابستگی به بندر کراچی پاکستان بکاهد.
در دوره جمهوری سرنگونشده افغانستان، حکومت پاکستان اقدام به مسدود کردن بندر کراچی و گذرگاههای مرزیاش میکرد که با واکنش تند حکومت پیشین افغانستان و سرمایهگذاران مواجه میشد.
افغانستان کشوری مصرفی است و بخش عمده کالاهای مورد نیازش از پاکستان و ایران وارد میشود.
پاکستان یکی از حامیان اصلی به قدرت رسیدن گروه طالبان در اوت ۲۰۲۱ در افغانستان بود. با وجود اینکه پاکستان با طالبان روابط نزدیکی برقرار کرده است، مشکلات بازرگانی میان این دو کشور نهتنها کاهش نیافته، بلکه افزایش هم یافته است.