روایت رویترز از «خوش‌اقبالی» دولت بایدن به دلیل نقص فنی یکی از پهپادهای شبه‌نظامیان وابسته به تهران

به نظر نمی‌رسد جمهوری اسلامی ایران و گروه‌های تحت حمایت آن و ایالات متحده خواهان رویارویی مستقیم باشند، و بایدن بخواهد حاشیه‌نشینی را ترک کند اما خطرات در حال افزایش است

آنتونی بلینکن در بغداد با نخست‌وزیر عراق ملاقات کرد- AFP PHOTO / HO / IRAQI PRIME MINISTER'S PRESS OFFICE

خبرگزاری رویترز نوشت که یک پهپاد معیوب در عراق احتمالا به جلوگیری از کشیده شدن آمریکا به عمق درگیری‌ها در خاورمیانه کمک کرده است.  

به گفته دو مقام آمریکایی، یک گروه شبه‌نظامی مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران این پهپاد را قبل از طلوع آفتاب در ۲۶ اکتبر، به پرواز درآورد. این پهپاد به پدافند هوایی ایالات متحده نفوذ کرد و حدود پنج صبح در طبقه دوم پایگاه اربیل که محل استقرار نیروهای آمریکایی است سقوط کرد.

این مقامت که خواستند نامشان فاش نشود، به رویترز گفتند که پهپاد حاوی بمب منفجر نشد و در نهایت یک نیروی نظامی بر اثر آن دچار آسیب شد. به گفته آنها «ایالات متحده خوش شانس بود، زیرا پهپاد در صورت انفجار می‌توانست باعث کشته شدن افراد زیادی شود.» 

بر اساس داده‌های پنتاگون و دو مقام آمریکایی، این تنها یکی از دست‌کم ۴۰ مورد حمله پهپادی و موشکی است که شبه‌نظامیان تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران در عراق و سوریه علیه مواضع آمریکا در سه هفته گذشته انجام داده‌اند. 

این حملات تاکنون باعث جراحت سطحی ده‌ها نفر شده است و بسیاری از راکت‌ها و پهپادهای تهاجمی که به عراق و سوریه حمله کردند رهگیری شدند. به نوشته خبرگزاری رویترز، در مجموع ۳۴۰۰ سرباز آمریکایی در این دو کشور مستقرند.

دیوید شنکر، دستیار سابق وزیر خارجه آمریکا و پژوهشگر موسسه واشینگتن برای سیاست خاور نزدیک، هشدار داد در حالی که به نظر نمی‌رسد جمهوری اسلامی ایران و گروه‌های تحت حمایت آن و ایالات متحده خواهان رویارویی مستقیم باشند، خطرات در حال افزایش است. او همچنین گفت احتمال وقوع حمله بزرگی که آمریکا را به درگیری بکشاند، «یک نگرانی واقع‌بینانه است.»

خبرگزاری رویترز افزود مشخص نیست که جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، به حمله بزرگ احتمالی که تعداد زیادی از آمریکایی‌ها را بکشد چه پاسخی خواهد داد. بایدن که در نظرسنجی‌های پیش از انتخابات ریاست‌جمهوری سال آینده وضعیت امیدوارکننده‌ای ندارد، تاکنون به دنبال محدود کردن نقش ایالات متحده در درگیری اسرائیل و حماس در غزه به تضمین کمک‌های نظامی به اسرائیل بوده است. 

جنگ غزه با حمله یک‌جانبه شبه‌نظامیان حماس -که از‌جمله گروه‌های مسلح تحت حمایت تهران در منطقه است- به اسرائیل در هفتم اکتبر آغاز شد. آنان ۱۴۰۰ نفر را کشتند و بیش از ۲۴۰ اسرائیلی را به گروگان گرفتند. از آن زمان اسرائیل حملات بی‌امان به نوار غزه را ادامه داده است و منابع در نوار غزه که تحت کنترل حماس اداره می‌شود، گفتند تاکنون بیش از ۱۰ هزار نفر کشته‌ شده‌اند. 

 تهران ادعا می‌کند که نقشی در حمله حماس به اسرائیل نداشت، اما مقام‌های جمهوری اسلامی از آن استقبال کرده‌اند. 

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، روز یکشنبه در عراق با محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر آن کشور، ملاقات کرد تا بغداد را به تحت فشار قرار دادن شبه‌نظامیان فعال در آنجا و جلوگیری از تشدید تنش ترغیب کند. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

رویترز به نقل از پنج قانونگذار ارشد در ائتلاف سودانی در دولت، مشاور امنیتی نخست‌وزیر و یک فرمانده شبه‌نظامی، نوشت که سودانی در متقاعد کردن گروه‌های شبه‌نظامی به توقف حملات یا حامیانشان در ایران برای مهار آنان، اقبال چندانی نداشته است.  

سودانی و حدود ۱۰ نفر از اعضای ارشد دولتش، ۲۳ اکتبر، با فرماندهان ۱۲ گروه شبه‌نظامی در بغداد ملاقات کردند تا این گروه‌ها را برای توقف حملاتشان به نیروهای آمریکایی متقاعد کنند، اما چنان که منابع خبرگزاری رویترز گفته‌اند بیشتر این فرماندهان وعده دادند تا زمانی که اسرائیل به حملاتش در نوار غزه پایان ندهد، به حملات خود ادامه خواهند داد. 

نخست‌وزیر عراق کنترل چندانی بر شبه‌نظامیان در کشورش ندارد. او یک سال پیش برای رسیدن به قدرت به حمایت آنان نیاز داشت و اکنون برای تشکیل یک بلوک قدرتمند در ائتلاف حکومتی خود به آنان نیاز دارد. 

گروه‌های شبه‌نظامی که پس از حمله نیروهای بین‌المللی به عراق به رهبری آمریکا در سال ۲۰۰۳ تکثیر شدند را جمهوری اسلامی ایران آموزش می‌دهد و تامین می‌کند.

به گفته یک سیاستمدار ارشد عراقی نزدیک به نخست‌وزیر عراق، سودانی ساعاتی پس از دیدار با بلینکن در روز یکشنبه به تهران رفت تا مستقیما از علی خامنه‌ای و دیگر مقام‌های جمهوری اسلامی درخواست کمک کند. 

این سیاستمدار گفت سودانی از مقامات ایرانی خواست تا شبه‌نظامیان را برای توقف حملات به نیروهای آمریکایی در عراق تحت فشار قرار دهند، زیرا نگران است که کشورش تحمل حمله متقابل آمریکایی‌ها علیه شبه‌نظامیان را نداشته باشد. 

این سیاستمدار افزود که مقامات در تهران به او گفتند که شبه‌نظامیان در عراق تصمیمات خود را می‌گیرند و تهران در تصمیم آن‌ها دخالت ندارد. 

جمهوری اسلامی ایران حمله تلافی‌جویانه اسرائیل به غزه را نسل‌کشی خوانده و هشدار داده است که اگر جنگ متوقف نشود آمریکا از آتش در امان نخواهد ماند. 

هم‌زمان حزب‌الله لبنان، دیگر گروه شبه‌نظامی تحت حمایت تهران- که برخی منابع می‌گویند به موشک‌های ضد‌کشتی قدرتمند روسیه دست یافته است - نیز درباره بهای سنگین جنگ در منطقه به واشینگتن هشدار داده است. 

به نوشته رویترز، بایدن درباره جنگ در منطقه خاورمیانه بر سر دوراهی است. مقامات ارتش آمریکا می‌گویند که در هفته‌های اخیر حوثی‌های وابسته به تهران در یمن ۱۵ پهپاد و چهار موشک کروز را پرتاب کردند که نیروی دریایی آمریکا آن‌ها را رهگیری کرد.

بحران کنونی در خاورمیانه پس از سال‌ها خروج مداوم نیروهای نظامی ایالات متحده از منطقه آغاز شده و هم‌زمان است با تمرکز واشینگتن بر جنگ روسیه در اوکراین و افزایش تنش با چین که پس از خروج کامل آمریکا از افغانستان شدت گرفته است. 

پاسخ بایدن تاکنون محتاطانه بوده است. او ماه گذشته دستور حمله شبانه به دو انبار تسلیحات مرتبط با جمهوری اسلامی ایران در سوریه را صادر کرد، اما تاکنون دستور حمله در عراق را نداده است. روز چهارشنبه، بایدن حمله مشابهی را در سوریه دنبال کرد و لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده، هشدار داد که واشینگتن به‌دنبال تشدید تنش نیست. 

بایدن به گروه‌های تحت حمایت تهران در سراسر منطقه، از‌جمله حزب‌الله لبنان، درباره گسترش درگیری هشدار داده است، اما بایدن و سایر مقام‌های آمریکایی از بیان صریح پاسخ احتمالی خود به آن طفره رفته‌اند. 

ایالات متحده امیدوار است که نمایش قدرت نظامی بتواند از هرگونه حمله جدی جلوگیری کند و در این راستا دو ناوگروه هواپیمابر را به منطقه فرستاده است و علاوه بر ارسال پدافند هوایی مانند سامانه پاتریوت، تمهیدات بیشتری‌ از‌جمله تقویت تدابیر امنیتی در پایگاه‌های نظامی ایالات متحده در منطقه، محدود کردن دسترسی و افزایش جمع‌آوری اطلاعات را برای محافظت از نیروهای خود در منطقه در پیش گرفته است.

بسیاری از قانونگذاران جمهوری‌خواه واکنش بایدن -که رئیس‌جمهوری از حزب دموکرات است- به بحران خاورمیانه را ضعیف توصیف کرده‌اند. 

تام کاتن، سناتور جمهوری‌خواه که از اعضای کمیته نیروهای مسلح سنا است، گفت: «مقام‌های تهران به ما می‌خندند. مادامی که بایدن تحمیل هزینه سنگین به جمهوری اسلامی را جدی نگیرد، تهران به حمله به آمریکایی‌ها ادامه خواهد داد.»