نیویورک تایمز؛ سی‌ان‌ان، رویترز و آسوشیتدپرس «اطلاع قبلی از حمله حماس» را رد کردند

حسن اصلیح، عکاسی که تصاویر بوسیدن گونه‌اش از سوی یحیی السنوار، رهبر حماس در غزه منتشر شده است در ویدیوهایی که از حمله هفتم اکتبر حماس منتشر کرد با لباس شخصی حضور دارد

خانه‌ای در یکی از شهرک‌‌های اسرائیل پس از حمله هفتم اکتبر حماس-REUTERS/Evelyn Hockstein

در پی گزارش یک ناظر رسانه‌‌ای مبنی بر این که برخی عکاسان آزاد که با مشهورترین رسانه‌های جریان اصلی غرب از نیویورک‌تایمز تا سی‌ان‌ان و رویترز و آسوشیتدپرس کار می‌کردند، ممکن است «شبه‌نظامیان حماس را در حمله هفتم اکتبر به اسرائیل همراهی کرده باشند»، سی‌ان‌ان اعلام کرد که کار با حسن اصلیح، عکاس آزاد را متوقف کرده است. رویترز و آسوشیتدپرس هم «هرگونه اطلاع قبلی» را تکذیب کردند و گفتند که کار با این عکاسان آزاد را متوقف کرده‌اند. اما نیویورک‌تایمز ضمن رد اتهامات از عملکرد خود دفاع کرد.

۱۷ اکتبر، در زمان انفجار بیمارستان الاهلی در غزه نیز نوع اطلاع‌رسانی برخی رسانه‌های جریان اصلی (که نام برخی از آنها در این گزارش نیز آمده است)، که در دقایق نخست‌ آن را به «حمله اسرائیل» نسبت دادند، مورد انتقاد اسرائیل و برخی کارشناسان قرار گرفت. همچنان سناریوهای مطرح درباره این انفجار، از جمله «برخورد راکت سرگردان جهاد اسلامی» در مراجع رسمی به قطعیت نرسیده است.
براساس گزارش «آنست ریپورتینگ»، ناظر رسانه‌ای چهار عکاس اهل غزه که کارهایشان در این رسانه‌های غربی منتشر می‌شود، در مظان اتهام قرار دارند.

به گزارش دیلی‌میل، حسن اصلیح یکی از این عکاسان است که تصاویرش همراه با یحیی السنوار، رهبر حماس در غزه منتشر شده است.

هر چهار رسانه هرگونه اطلاع قبلی از حمله حماس را رد کرده و تاکید دارند که ارتباطات خود را با این خبرنگاران قطع کرده‌اند.

با این حال نیویورک تایمز از آنست ریپورتینگ به دلیل «تلقین‌های مبهم» درباره عکاسی که استخدام کرده بود، انتقاد کرد.
از سوی دیگر دولت بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل خواستار اطلاعات بیشتری در این زمینه شدند.
اداره ملی دیپلماسی عمومی دفتر نخست‌وزیر اسرائیل می‌گوید که این عکاس-خبرنگاران در پوشش وقایع «بی‌رحمانه» ۷ اکتبر (حمله حماس به اسرائیل که ۱۴۰۰ کشته بر جا گذاشت) حضور داشتند. در بیانیه این اداره آمده است: «این خبرنگاران در جنایت علیه بشریت شرکت کردند. اقداماتشان مغایر اخلاق حرفه‌ای بود.»


این اداره در بیانیه خود خواستار اقدام فوری در قبال این خبرنگاران شده است.
بنابر گزارش هانست ریپورتینگ، یوسف مسعود، علی محمود و حاتم علی سه خبرنگار دیگری بودند که از ۷ اکتبر تصاویر ثبت شده را در اختیار رسانه‌‌ها گذاشتند. آن‌ها برای سی‌ان‌ان، اسوشیتدپرس، رویترز و نیویورک‌تایمز کار می‌کردند.
به گزارش دیلی‌میل، «نگرانی‌هایی جدی درباره این که هریک از این خبرنگاران از چه چیزی و در چه زمانی اطلاع داشتند، وجود دارد».
یکی از سخنگویان سی‌ان‌ان در پاسخ به این اتفاقات و درخواست دولت نتانیاهو مبنی بر توضیح رسانه‌ها، به دیلی‌میل گفت: «ما هیچ اطلاعات پیشینی از حمله ۷ اکتبر نداشتیم. حسن اصلیح، خبرنگار آزادی است که برای ما و بسیاری از رسانه‌های دیگر کار می‌مرد. او در روز ۷ اکتبر با شبکه ما همکاری نداشت. در حال حاضر هم ما همه ارتباطاتمان را با او قطع کرده‌ایم.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)


این درحالی است که سی‌ان‌ان در بیانیه پیشین خود گفته بود که «دلیلی برای شک در دقت روزنامه‌نگاری» در کار او پیدا نکرده است.
اما نیویورک‌تایمز این اتهامات را رد کرد. این رسانه یوسف مسعود، عکاسی را که پرتره‌هایش خشونت اتفاقات غزه را به نمایش می‌کشد، استخدام کرده بود.
این رسانه در بیانیه‌ای گفت: «این که به کسی که در نیویورک‌تایمز کار می کند اتهام زده شود که از حملات حماس اطلاعات قبلی داشته یا تروریست‌های حماس را طی این حملات همراهی کرده، نادرست و ظالمانه است. طرح بی‌پروایانه چنین ادعاهایی خبرنگاران ما را در اسرائیل و غزه به خطر می‌اندازد. نیویورک‌تایمز حملات ۷ اکتبر و جنگ را به طور گسترده و با رعایت انصاف، بی‌طرفی و درک همیشگی از پیچیدگی درگیری‌ها پوشش داده است. اگرچه یوسف در روز حمله برای نیویورک‌تایمز کار نمی‌کرد، اما از آن زمان تا به حال کارهای مهمی برای ما انجام داده است و هیچ مدرکی هم مبنی‌بر حقیقت ادعاهای آنست ریپورتینگ وجود ندارد. بررسی‌های ما از کار او نشان می‌دهد که او به فعالیت حرفه‌ای خود پرداخته و فاجعه را در حین وقوع به ثبت رسانده است.»
اسوشیتد‌پرس نیز در بیانیه خود هرگونه اطلاع پیشین از وقایع ۷ اکتبر را انکار کرده و گفته که نخستین تصویر پس از آغاز این حملات به دستش رسیده است.
در بیانیه اسوشیتدپرس آمده است: «نخستین تصویری که از جانب یکی از خبرنگاران آزاد به دست اسوشیتدپرس رسید، مشخصا یک ساعت پس از حادثه گرفته شده است. هیچ کدام از کارمندان ای‌پی در زمان حملات در محل حضور نداشتند و هیچ‌کدام هم از مرز در آن زمان عبور نکردند. ما دیگر با حسن اصلیح همکاری نمی‌کنیم. او برای مدتی به عنوان عکاس آزاد با ما و دیگر خبرگزاری‌ها در غزه همکاری می‌‌کرد. ای‌پی از تصاویر روزنامه‌نگاران آزاد در سراسر دنیا استفاده می‌کند. وقتی عکس یک عکاس آزاد را می‌پذیریم، گام‌های بزرگی برای اطمینان از صحت تصاویر بر می‌داریم. نقش ای‌پی جمع‌آوری اطلاعات در مورد رویداد‌های خبری فوری در سراسر جهان است، در هرکجا که باشد و حتی وقتی که بسیار وحشتناکند و تلفات زیادی برجای گذاشتند.»
رویترز در روز ۷ اکتبر دو عکس منتشر کرده که از مکانی نزدیک به مرز غزه و در نزدیکی نقطه شروع تهاجم گرفته شده‌اند.
هانست ریپورتینگ ادعا می‌کند که عکاسان این دو تصویر یعنی محمد فایق ابو مصطفی و یاسر قودح نیز در زمان تهاجم حماس در مرز حضور داشتند.
سخنگوی رویترز در پاسخ به این ادعا گفت که این خبرگزاری در روز ۷ اکتبر تصاویر را از عکاسی دریافت کرد که هیچ رابطه‌ای پیشتر با او نداشته است.
در بیانیه رویترز آمده است: «عکس‌هایی که رویترز منتشر کرد، دوساعت پس از حمله موشکی حماس به جنوب اسرائیل و بیش از ۴۵ دقیقه پس از آن که اسرائيل اعلام کرد مردان مسلحی مرز را رد کردند، گرفته شده‌اند. خبرنگاران رویترز در محل و یا در جایی که مورد ادعای هانست ریپورتینگ است، حضور نداشتند.»
در گزارش آنست ریپورتینگ آمده است: «آیا عکاس-خبرنگارانی که برای سی‌ان‌ان و نیویورک‌تایمز کار می‌کنند، راجع‌به این حملات چیزی به این رسانه‌ها گفته بودند؟ با بررسی و قضاوت تصاویر جنایت، آدم‌ربایی و یورش به کیبوتص‌های اسرائیلی به نظر می‌رسد که نه تنها مرزهای فیزیکی بلکه مرزهای خبرنگاری هم زیرپا گذاشته شده است.»
در ویدیوهایی که اصلیح از خط مقدم نبرد منتشر کرده، او با لباس شخصی حضور دارد و پوشش ویژه خبرنگاران را نپوشیده است.
در سال ۲۰۲۱ شایعه‌هایی مبنی بر اینکه حماس در ساختمان آسوشیتدپرس در غزه دفتر داشت، به گوش می‌رسید. اسرائیل این ساختمان را بمباران کرد.
اصلیح پیشتر تصویری منتشر کرده بود که در آن یحیی السنوار در حال بوسیدن گونه‌اش است.

بیشتر از جهان