توقیف اموال بازرگانان افغان در بندر کراچی، ابزار دیگر پاکستان برای فشار بر طالبان

وزیر خارجه پاکستان: با اقدام جمعی علیه تروریسم می‌توان از پتانسیل کامل تجارت و اتصال منطقه‌ای استفاده کرد

هزاران کانتینر حاوی کالاهای تاجران افغان ماه‌ها است که در بندر کراچی پاکستان توقیف شده‌اند‌ــ AFP

هزاران کانتینر حاوی اموال بازرگانان افغان که قرار بود به افغانستان وارد شوند، از ماه‌ها پیش در بندر کراچی پاکستان توقیف شده‌اند. اظهارات اخیر وزیر خارجه پاکستان نشان می‌دهد که توقیف این اموال نیز بخشی از تلاش‌های پاکستان برای وارد کردن فشار بیشتر بر طالبان است.

نورالدین عزیزی، وزیر تجارت و صنعت رژیم طالبان، روز سه‌شنبه ۲۳ آبان در سفر به پاکستان، با جلیل عباس جیلانی، وزیر خارجه دولت موقت پاکستان، دیدار کرد. به گزارش رسانه‌های پاکستانی، یکی از موضوع‌های مهم در این ملاقات، آزادسازی بیش از سه هزار کانتینر حاوی اموال بازرگانان افغان در بندر کراچی بود.

عزیزی می‌گوید که دولت پاکستان از مالکان این کانتینرها مالیات و عوارض سنگین طلب کرده و به تاجران افغان میلیون‌ها دلار ضرر زده است. او از وزیر خارجه پاکستان خواست که در این زمینه اقدام جدی کنند اما پاسخ وزارت خارجه پاکستان به این درخواست صریح و قاطعانه بود. جیلانی آنچه را در حال حاضر میان افغانستان و پاکستان می‌گذرد، مستقیم به ضررهای امنیتی که ادعا می‌شود از سوی افغانستان به پاکستان وارد شده است، ارتباط داد و گفت: «با اقدام جمعی علیه تروریسم می‌توان از پتانسیل کامل تجارت و اتصال منطقه‌ای استفاده کرد.»

این گفته وزیر خارجه پاکستان به این معنا است که این کشور قصد دارد از همه ابزارها برای تحت فشار قراردادن طالبان بهره بگیرد تا آن‌ها را متقاعد کند از همکاری با گروه‌های تروریستی دشمن پاکستان به‌ویژه تحریک طالبان پاکستانی دست بردارند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بخش بزرگی از روابط اقتصادی پاکستان با افغانستان در تجارت بین دو کشور شکل می‌گیرد که از سال‌ها پیش در مقیاسی گسترده جریان دارد اما در دو سال گذشته و پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، مناقشات تجاری میان دو کشور هم به‌مراتب افزایش یافته است.

مقام‌های پاکستانی ادعا می‌کنند مقدار زیادی از کالاهای وارداتی به افغانستان دوباره به پاکستان قاچاق می‌شوند. آن‌ها در مورد بیش از سه هزار کانتینر توقیف‌شده در بندر کراچی نیز مدعی‌اند که این کالاها با تعرفه سنگین به پاکستان وارد شده‌اند اما به بدون پرداخت عوارض گمرکی و قاچاقی از مرز این کشور به افغانستان ارسال می‌شوند.

این کالاها که عموما لوازم الکترونیکی پیشرفته، قطعات ماشین‌آلات، مواد شیمیایی و منسوجات‌اند، در صورت واردات به پاکستان مشمول تعرفه‌های زیادی می‌شوند.

مقام‌های پاکستانی می‌گویند حجم این کالاها به مقصد افغانستان در دو سال گذشته افزایش یافته که با توجه به اندازه بازار در آنجا غیرواقعی است. به این معنا که احتمال قاچاق مجدد این اموال به پاکستان و فروش آن‌ها در بازار سیاه وجود دارد.

در دو سال سلطه طالبان بر افغانستان، مقام‌های پاکستان از قاچاق کالاهای تجاری و پول نقد از پاکستان به افغانستان و بازگشت دوباره آن‌ها به بازار سیاه در پاکستان گزارش‌های متعددی ارائه کرده‌اند. از سوی دیگر، در این مدت ارزش پول پاکستان در برابر دلار هم به میزان سرسام‌آوری سقوط کرد، در حالی که ارزش افغانی در برابر دلار آمریکا ثابت ماند و حتی اخیرا سیر صعودی داشته است.

دولت پاکستان ادعا می‌کند پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، مجموعه‌ای از گروه‌های تروریستی پاکستانی زیر چتر حمایتی تحریک طالبان پاکستان در افغانستان مستقر شده‌‌اند و در آنجا تجهیز و تامین مالی می‌شوند و به خاک پاکستان حمله می‌کنند.

در ماه‌های اخیر، دولت پاکستان برای وارد کردن فشار بیشتر بر طالبان به ابزارهای متعددی متوسل شده که یکی از آن‌ها، اخراج بیش از یک میلیون مهاجر فاقد اجازه اقامت قانونی است. این کشور حتی به مهاجرانی که اخراج می‌کند، اجازه نمی‌دهد دارایی‌های ارزشمندشان از جمله پول نقد و برخی دارایی‌های منقول دیگر را به افغانستان ببرند.

بیشتر از اقتصاد