وزارت داخله (کشور) طالبان روز سهشنبه ۱۴ شهریور (۵ سپتامبر) اعلام کرد که نیروهای مرزی این گروه و پلیس اینترپل دو تن را هنگام انتقال غیرقانونی ۴۹ هزار دلار آمریکا بازداشت کردند.
عبدالمتین قانع، سخنگوی این وزارتخانه، در حساب خود در رسانه اجتماعی اکس (توییتر) نوشت که این دو تن در بندر تورخم بازداشت شدند.
هر چند طالبان نخواستند که مقصد اصلی انتقال این مقدار پول را مشخص کنند، اما تورخم یکی از گذرگاههای ارتباطی افغانستان به پاکستان است.
ایران تحت تحریم شدید کشورهای غربی از جمله آمریکا قرار دارد و یکی از دلایل افزایش تقاضا برای دسترسی به دلار همین موضوع است؛ پاکستان هم با بحران شدید مالی مواجه است و در بازارهای این کشور نیز کمبود دلار وجود دارد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بانک مرکزی افغانستان تحت نظر طالبان هرازگاهی دلار را در مزایدهها به فروش میرساند، تا ارزش پول افغانی در مقابل دلار افزایش پیدا کند. این بانک در حساب اکس خود نوشت که ۱۶ میلیون دلار آمریکایی را در مزایده روز سهشنبه پنجم اوت به فروش رسانده است. این بانک از شرکتهای صرافی و خدمات پولی خواسته بود که در این مزایده شرکت کنند.
با کاهش ارزش دلار در مقابل افغانی، قاچاق دلار از افغانستان به کشورهای پاکستان و ایران افزایش یافته است. چهارشنبه هشتم شهریور هر دلار آمریکایی در بازارهای افغانستان بین ۷۳ تا ۷۴ افغانی مبادله شد و این در حالی بود که هفته قبل از آن، هر دلار تا ۸۷ افغانی مبادله شد، اما رفتهرفته، قیمت دلار در برابر افغانی افزایش یافت. بررسی بازار صرافیهای افغانستان نشان میدهد که هر دلار آمریکایی روز سهشنبه ۱۴ شهریور به قیمت ۸۰ افغانی مبادله شده است.
تقاضا برای دلار در جمهوری اسلامی و پاکستان زیاد است و به همین دلیل، برخی از شهروندان اهل افغانستان که قصد سفر به این دو کشور را دارند، با خود دلار حمل میکنند تا در بازارهای این دو کشور با ارز این دو کشور مبادله کنند.
طالبان نظارت بر مرزها را برای جلوگیری از انتقال مبالغ زیاد دلار به کشورهای همسایه افزایش دادهاند. مسعود اکبری سه هفته پیش از طریق گذرگاه اسلامقلعه استان هرات به ایران سفر کرد. او به ایندیپندنت فارسی گفت که نیروهای مرزی طالبان به مسافران گفتند که دلار به ایران منتقل نکنند و اگر مبالغ زیاد دلار را در لوازم سفرشان پیدا کنند، آنها را ضبط خواهند کرد.
او گفت که نیروهای طالبان بازرسی بدنی شدیدی مبنی بر جلوگیری از خارج کردن دلار و طلا از افغانستان انجام میدادند.
او افزود: «دلار از هرات به ایران قاچاق میشود و برخی از رانندگان خودروهای مسافرتی و باربری که به ایران سفر میکنند، دلار را پنهان میکنند تا با قیمت بالا در بازار ایران بفروشند. قاچاق دلار از افغانستان به ایران سود خوبی دارد و به همین خاطر همین کار میکنند.»
بحث قاچاق دلار از افغانستان به ایران از زمان وضع تحریمهای کشورهای غربی علیه این کشور در ارتباط با برنامههای هستهای جمهوری اسلامی جریان دارد.
نظام جمهوریت مورد حمایت کشورهای غربی و هم حکومت طالبان، نتوانستند جلوی خروج دلار از افغانستان به مقصد کشورهای خارجی را بگیرند.
هر چند حکومت طالبان هم تحت تحریم سازمان ملل و کشورهای غربی قرار دارد و عملا نقل و انتقالات پول از طریق بانکهای افغانستان به کشورهای اروپایی و آمریکایی ممنوع است، اما کمکهای بشردوستانه به این کشور همچنان ارسال میشود.
در دوران حکومت طالبان، ایالات متحده آمریکا بیش از دو میلیارد دلار تحت عنوان کمکهای بشردوستانه به افغانستان ارسال کرده و این پول به شکل بستههای ۴۰ میلیون دلاری بهطور هفتگی منتقل شده است. بهتازگی، بانک مرکزی افغانستان تحت کنترل طالبان گزارش ارسال بستههای دلار به افغانستان را منتشر نمیکند. ارسال بستههای پولی بهطور هفتگی تحت حاکمیت طالبان با موجی از انتقادها مواجه شده بود.
مشخص نیست که به چه میزان روزانه یا بهطور هفتگی دلار از افغانستان به کشورهای دیگر قاچاق میشود. با روی کار آمدن حکومت طالبان در ۱۵ اوت ۲۰۲۱، خروج سرمایه از افغانستان افزایش یافته است و بازرگانان سرمایههای خود را به شکل ارز خارجی از این کشور منتقل میکنند.