فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ادعا کرده است که ایالات متحده آمریکا از ترس تهران، افغانستان را ترک کرده است.
کیومرث حیدری این موضوع را در مراسمی در شهر اراک بیان کرده و گفته است: «در سالهای اخیر آمریکاییها، افغانستان و عراق را تصرف کردند و قطعا به خاک کشور ما هم چشم طمع داشتند. بهطوری که این قدرتی که ادعا دارد ۶۵ درصد انرژی دنیا را تامین میکند، منطقه را از ترس نیروهای جمهوری اسلامی ترک کرد و از خلیج فارس و افغانستان گریخت.»
جمهوری اسلامی ایران بهشدت نگران حضور آمریکا و ناتو در افغانستان بود و نیروهای آمریکایی و ناتو در پایگاههای ۲۰۷ ظفر و شیندند هرات، نزدیک مرزهای شرقی ایران، حضور داشتند.
برخی از مقامهای امنیتی حکومت پیشین ادعا میکردند که جمهوری اسلامی از نیروهای طالبان حمایت مالی و تسلیحاتی میکند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
جمهوری اسلامی بیشتر بر نیروهای طالبان در استانهای غربی و جنوبی افغانستان نفوذ داشت و حتی گزارشهایی مبنی بر اینکه فرماندهان و نیروهای طالبان برای درمان یا اقامت به ایران رفتوآمد میکنند وجود داشت.
جمهوری اسلامی در دوران حکومت پیشین، هر گونه تعامل و حمایت از طالبان را رد میکرد، اما با سرنگونی حکومت افغانستان در اوت ۲۰۲۱، سطح روابط تهران با رژیم طالبان گسترده شد.
جمهوری اسلامی میزبان هیئتهای مختلف طالبان در ایران است و مقامها و نیروهای طالبان با تسهیلات ویژه به ایران سفر میکنند. سفارت و کنسولگریهای جمهوری اسلامی مقیم افغانستان، برای فرماندهان و نیروهای طالبان در سریعترین زمان ممکن روادید گردشگری و درمانی صادر میکنند.
حضور نیروهای طالبان که سالها با حکومت افغانستان، آمریکا و ناتو جنگیدهاند، میتواند یک خطر جدی برای ایران باشد، اما جمهوری اسلامی به این نگرانیها اعتنایی ندارد.
تهران تلاش کرده است که در دوران رژیم طالبان، روابط با این گروه متشنج و بحرانی نشود، اما نیروهای طالبان در چندین مورد به درگیری مرزی و نقض حریم زمینی ایران اقدام کردهاند.
طالبان یک مرزبان ایرانی را در استان نیمروز به مدت چند ساعت به اسارت گرفته بودند و در حمله به خاک جمهوری اسلامی، دو مرزبان این کشور را نیز کشتند.
رژیم طالبان قصد دارند سد آبی بخشآباد در استان فراه و یک سد آبی کوچکتر در نیمروز بسازند. با ساخت این دو سد، آب کمتری به ایران سرازیر خواهد شد.
جمهوری اسلامی طی سال جاری بارها از طالبان خواسته است که حقابه هیرمند را تامین کنند، اما طالبان گفتهاند که آب کافی در سدهای افغانستان وجود ندارد.
عبدالطیف منصور، وزیر انرژی و آب طالبان، بهتازگی به تهران سفر کرده و در واکنش به درخواست تامین حقابه هیرمند گفته است: «دعا میکنیم که باران ببارد تا مشکل حقابه حل شود.»
جمهوری اسلامی ایران، پاکستان، چین و روسیه، پایان ماموریت نظامی آمریکا و ناتو در افغانستان را یک دستاورد برای خود میدانند و به همین دلیل، با طالبان تعامل دارند.
این کشورها امیدوارند که طالبان به گروههای تروریستی که منافع آنها را تهدید میکنند، اجازه فعالیت در خاک افغانستان را ندهند و با آنها مقابله کنند، اما هیچ سندی مبنی بر سرکوب گروههای تروریستی، بهاستثنای شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش)، وجود ندارد. طالبان ادعا میکنند که به داعش حمله کردهاند و به این گروه تلفات زیادی وارد شده است.