کشورهای مستقل مشترکالمنافع، روز جمعه سوم آذر (۲۴ نوامبر)، طی بیانیهای مشترک نگرانی جدی خود را درباره افزایش قاچاق مواد مخدر از افغانستان به کشورهای منطقه ابراز کردند.
این کشورها اعلام کردند که علیرغم ادعای طالبان مبنی بر کاهش کشت و تولید مواد مخدر در افغانستان، قاچاق مواد مخدر از این کشور همچنان یک تهدید جدی برای کشورهای منطقه است.
کشورهای روسیه، تاجیکستان، ازبکستان، قزاقستان، قرقیزستان و بلاروس که عضو اتحادیه کشورهای مستقل مشترکالمنافعاند، در این بیانیه اعلام کردند که ادامه قاچاق مواد مخدر از افغانستان برای آینده کشورهای منطقه نگرانکننده است. این کشورها از افزایش قاچاق مواد مخدر صنعتی از افغانستان خبر دادند.
در این بیانیه که در وبسایت وزارت خارجه روسیه منتشر شده، آمده است: «ما نسبت به چالشهای مرتبط با قاچاق مواد مخدر از افغانستان؛ متامفتامین، کوکائین، حشیش و دیگر انواع مواد مخدر صنعتی ابراز نگرانی میکنیم.»
کشورهای عضو این اتحادیه با اشاره به نیاز جهانی برای تقویت همکاریهای مشترک برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر گفتند: «ما بر تعهد مشترک خود برای مبارزه موثر با معضل جهانی مواد مخدر که مستلزم اقدام هماهنگ و منسجم در سطوح ملی و بینالمللی است، مجددا تاکید میکنیم.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این در حالی است که طالبان ادعا میکند کشت و تولید مواد مخدر در افغانستان در حد چشمگیری کاهش یافته است. اما کشورهای همسایه افغانستان که از گذشته مسیر تردد کاروانهای قاچاق مواد مخدر از این کشور بودهاند، این ادعای طالبان را تایید نمیکنند.
امامعلی رحمان، رئیسجمهوری تاجیکستان، در هفتادوهشتمین مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک در سپتامبر ۲۰۲۳، گفت که نیروهای مرزی کشورش در دو سال گذشته بیش از ۱۰ تن مواد مخدر را در مرز با افغانستان کشف و ضبط کردهاند.
در همین حال اسکندر مومنی، دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر جمهوری اسلامی ایران، در ملاقات با معاون وزارت داخله (کشور) رژیم طالبان در امور مبارزه با مواد مخدر، اوایل ماه نوامبر، گفت یافتههای جمهوری اسلامی نشان میدهد که تولید و قاچاق مواد مخدر در افغانستان کاهش قابلتوجه نداشته است. او از مقامهای طالبان خواست آنچه را که ادعا میکنند، در عمل اجرا کنند.
این مقام جمهوری اسلامی و نیز مقامهای کشورهای منطقه اخیرا خاطرنشان کردهاند که با کاهش کشت خشخاش در افغانستان، تولید قاچاق مواد مخدر صنعتی و متامفتامین از این کشور افزایش چشمگیری یافته است.
پیش از این نیز ایندیپندنت فارسی از وجود کارخانههای تولید متامفتامین بهویژه در مناطق جنوب و غرب افغانستان خبر داده بود.