همزمان با برگزاری «کاپ ۲۸»، بیست و هشتمین کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل، در دبی، نهادهای وابسته به سازمان ملل در افغانستان، خواستار اقدام فوری برای مقابله با فجایع ناشی از تغییرات آبوهوایی در این کشور شدند.
بر اساس گزارش سازمان ملل، افغانستان برای سومین سال متوالی بدترین خشکسالی در ۳۰ سال اخیر را از سر میگذراند.
به گزارش آژانس هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل، از ۳۴ استان افغانستان، ۲۵ استان با خشکسالی شدید مواجهاند که بر بیش از ۵۰ درصد مردم تأثیر میگذارد. این فاجعه باعث شده است که نیمی از مردم افغانستان به دلیل مشکلات اقتصادی و چهار دهه جنگ، به فقر شدید دچار شوند و شش میلیون نفر از آنان با گرسنگی مواجه باشند.
بر اساس گزارشها، در هلمند که از بهترین استانهای افغانستان از نظر آبوهوایی به شمار میرفت، در دو سال گذشته دستکم دو هزار خانوار از چهار شهرستان این استان به دلیل خشکسالی مجبور به ترک محل زندگی خود شدهاند.
— OCHA Afghanistan (@OCHAAfg) December 3, 2023
آژانس هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل همچنین گفت که افغانستان بیشترین ضربه را از تغییرات اقلیمی متحمل شده است، در حالیکه کمترین سهم را در ایجاد عوامل تغییرات اقلیمی دارد و فقط مسئول ۰.۰۸ درصد گازهای گلخانهای جهان است.
این نهاد خواستار راهحلهای برابر و حمایتهای یکسان از آسیبدیدگان فجایع آبوهوایی شد.
همچنین، هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) گفت که در کنار شرایط بد اجتماعیــاقتصادی در افغانستان، تغییرات اقلیمی نیز بحران انسانی این کشور را تشدید کرده است.
به گزارش یوناما، افغانستان با آثار تغییرات آبوهوایی شدید، بهویژه سیل، خشکسالی و طوفانهای شن و گردوغبار مواجه است که به تلفات جانی و مادی و وارد شدن خسارتهای چشمگیر به زیرساختها منجر شده است.
این نهاد از جامعه جهانی خواست که در کنار افزایش آگاهی در مورد تغییرات اقلیمی، در افغانستان آسیبپذیر گامهای عملی بردارد، زیرا تغییرات اقلیمی بر زندگی روزانه میلیونها نفر در این کشور تاثیر گذاشته است.
ششمین کشور آسیبپذیر
افغانستان ششمین کشور در فهرست کشورهایی است که در برابر تغییرات اقلیمی آسیبپذیرترند، و نیز چهارمین کشور دنیا از نظر مواجهه با خطرات بلایای طبیعی در ۲۰۲۳ بوده است.
بر اساس گزارش سازمان ملل، دمای کلی افغانستان از ۱۹۵۰ تاکنون ۱.۸ درجه سانتیگراد گرمتر شده است که بالاتر از میانگین جهانی ۱.۵ درجه سانتیگراد است. این افزایش دما بهویژه به کشاورزی، ستون فقرات اقتصاد این کشور که چند دهه متوالی در معرض جنگهای مداوم، فقر و آوارگی قرار داشته، آسیب جدی و شدیدی زده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
استفان رودریگز، رئیس آژانس انکشافی سازمان ملل متحد برای افغانستان (UNDP)، نیز معتقد است که افغانستان در آستانه بحران اقلیمی قرار دارد و برای مقابله با این شرایط، باید تدابیر فوری اتخاذ شود.
او کاپ ۲۸ را فرصتی دانست که میتواند به افزایش مقاومت در برابر اثرات تغییرات اقلیمی در افغانستان کمک کند، و گفت که این امر نهتنها مسئولیتی اخلاقی، بلکه ضرورتی راهبردی برای ثبات منطقهای و امنیت بینالمللی است.
در نشستهای دوشنبه بیستوهشتمین کنفرانس بینالمللی تغییرات اقلیمی در دبی که اواخر هفته گذشته آغاز شد، وزیران بهداشت بیش از ۶۰ کشور دنیا نیز درباره اثرات گرمایش زمین بر سلامت عمومی بحث و گفتوگو کردند.
نمایندگان بیش از ۲۰۰ دولت در این نشست شرکت کردند. این نشست از نهم آبان آغاز شده است و تا ۲۱ آذر ادامه دارد. از افغانستان، به دلیل بهرسمیت شناخته نشدن حکومت طالبان، هیچ نماینده رسمی به این کنفرانس دعوت نشده است.
پژوهشی در ماه گذشته نشان داد که در ۱۰ سال گذشته و در قیاس با دهه ۱۹۹۰، میزان مرگومیر ناشی از گرمایش زمین، ۸۵ درصد افزایش یافته است.