آیا طرح مصر نگرانی از اخراج فلسطینیان از غزه را کاهش می‌دهد؟

کمیسر کل آنروا: تحولات در نوار غزه حاکی از تلاش برای انتقال فلسطینی‌ها به مصر است

اردوگاه سازمان ملل متحد برای آوارگان فلسطینی در استان خان یونس در جنوب نوار غزه. عکس از: AFP

در حالی که کمک‌های بشردوستانه تقریبا همه‌روزه از طریق گذرگاه مرزی زمینی رفح به نوار غزه منتقل می‌شوند، هلال احمر مصر کار ساخت یک اردوگاه برای آوارگان در منطقه غرب خان یونس در جنوب غزه را آغاز کرده است. این تصمیم پس از آن اتخاذ شد که قاهره «طرح‌های اسرائيل» برای انتقال ساکنان نوارغزه به سینا را رد کرد.

در همین راستا، هلال احمر مصر با همکاری هلال احمر فلسطین کار ساخت اردوگاهی برای اسکان حدود شش هزار آواره در جنوب غربی خان یونس را شروع کرد. این اردوگاه یک هزار چادر دارد و می‌تواند صدها خانواده آواره را در خود جای ‌دهد. در مرحله اول برپایی این اردوگاه، ۳۰۰ چادر برپا خواهد شد که برای اسکان خانواده‌های آواره پرسنل پزشکی و کادر آمبولانس در نظر گرفته شده است و حدود یک هزار و ۵۰۰ نفر را اسکان می‌دهد.

به گفته رسانه‌های محلی، هلال احمر مصر تدارکات لازم را برای برپایی اردوگاه و ارائه خدمات لجستیکی به خانواده‌هایی که در آن اقامت خواهند داشت، مطابق با استانداردهای بین‌المللی فراهم می‌کند و ساکنان این اردوگاه به همه خدمات موردنیاز از جمله آب، برق و غذا دسترسی خواهند داشت.

زکی عباس، نماینده مجلس مصر، معتقد است که ایجاد این اردوگاه «در چارچوب مقابله با تلاش‌ها برای اخراج اجباری مردم فلسطین از سرزمین آن‌ها» انجام می‌شود. او در مصاحبه‌ای با روزنامه الشرق‌الاوسط، گفت: «مصر همواره در مواقع بحران از عرب‌ها پذیرایی کرده است اما وضعیت کنونی مردم فلسطین متفاوت است؛ زیرا در حال حاضر، فلسطینی‌ها با طراح‌های آوارگی و اخراج اجباری از سرزمینشان مواجه‌اند و این اقدامی است که مصر از روز اول آن را رد کرده و پیوسته تاکید کرده است که هرگز اجازه اجرایی شدن آن را نخواهد داد.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

از آغاز جنگ در نوار غزه، مصر بارها به هرگونه اقدام اسرائيل برای اخراج اجباری فلسطینی‌ها یا وادار کردن آن‌ها به ترک سرزمینشان از طریق تشدید جنگ هشدار داده است. عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهوری مصر، به‌دفعات تاکید کرده است که کشورش «حذف نهایی مسئله فلسطین را نمی‌پذیرد و اجازه نمی‌دهد این مسئله به ضرر کشورهای دیگر تمام شود. افزون بر اینکه قاهره تحت هیچ شرایطی از حفظ امنیت و منافع ملی مصر کوتاه نخواهد آمد».

مصر زمانی نگران این موضوع شد که در اسرائيل گزارش‌هایی منتشر شد مبنی بر اینکه دولت اسرائيل برای انتقال ساکنان نوار غزه به سینای مصر طرحی در نظر دارد. فیلیپ لازارینی، کمیسر کل آژانس امداد و کار سازمان ملل متحد برای آوارگان فلسطینی (آنروا)، هم هشدار داد که تحولات در نوار غزه حاکی از تلاش برای انتقال فلسطینی‌ها به مصر است.

در همین حال، عبدالمهدی مطاوع، تحلیلگر سیاسی فلسطینی، در گفت‌وگو با روزنامه الشرق‌الاوسط، ساخت این اردوگاه را یکی از مهم‌ترین گام‌ها برای حمایت از استواری واقعی فلسطینی‌ها در صحنه توصیف کرد؛ زیرا این اقدام به تامین حداقل نیازهای زندگی کمک می‌کند تا فلسطینی‌ها بتوانند در برابر طرح‌های اسرائیل با هدف تخریب نوار غزه و تخلیه آن از ساکنان مقاومت کنند.

مطاوع بر اهمیت تبدیل شعارهای حمایت از پایداری مردم فلسطین به واقعیت عملی از طریق تداوم امدادرسانی و تامین نیازهای اولیه زندگی مانند اردوگاه‌ها تاکید کرد.

از سوی دیگر، صبحی عسلیه، رئیس برنامه مطالعات فلسطین و اسرائیل در مرکز مطالعات سیاسی و راهبردی الاهرام، در صحبتی با روزنامه الشرق‌الاوسط، گفت: «ایجاد این اردوگاه با تلاش‌های مصر برای ارائه کمک‌های بشردوستانه از آغاز جنگ در نوار غزه همخوانی دارد.»

او افزود: «شروع فصل زمستان و سردی هوا باعث شد ایجاد این اردوگاه در چارچوب تلاش‌های مصر برای حمایت مستمر از فلسطینی‌ها و امدادرسانی به آوارگان در اولویت قرار گیرد. این اقدام را می‌توان تلاشی در راستای حمایت از مردم فلسطین تلقی کرد. با این حال، او تاکید کرد که ایجاد و توسعه اردوگاه مصر یا اردوگاه‌های مشابه دیگری که ممکن است سایر کشورها در نوار غزه ایجاد کنند، نباید برای اسکان دائمی فلسطینی‌ها باشد.»

به گفته، خالد زاید، رئیس هلال احمر مصر در شمال سینا، روز دوشنبه (اول ژانویه ۲۰۲۴) ۸۰ کامیون کمک‌های بشردوستانه و پنج کامیون سوخت از طریق گذرگاه مرزی رفح وارد نوار غزه شدند. او در بیانیه‌ای گفت: «گروه جدیدی از شهروندان خارجی و دوتابعیتی هم وارد گذرگاه مرزی رفح شده‌اند تا از طریق مصر به کشورهایشان سفر کنند.»

در همین حال، روز دوشنبه (اول ژانويه ۲۰۲۴) یک هواپیمای حامل کمک‌های بشردوستانه عربستان سعودی برای فلسطینی‌های نوار غزه، در فرودگاه بین‌المللی العریش در شمال سینا به زمین نشست. به گفته مسئولان هلال احمر مصر، این هواپیما حامل ۲۴ تن تجهیزات پزشکی و غذایی است که به فلسطینیان ساکن نوار غزه اهدا شده است.

شورای امنیت سازمان ملل متحد هم به منظور ایجاد سازوکاری برای ارائه کمک‌های بشردوستانه در نوار غزه، سیگرید کاگ، وزیر خارجه پیشین هلند، را به عنوان هماهنگ‌کننده امور بشردوستانه و بازسازی غزه تعیین کرده است. ماموریت جدید سیگرید کاگ از دوشنبه هشتم ژانویه ۲۰۲۴ آغاز می‌شود. وزارت خارجه مصر اعلام کرد که امیدوار است سازوکار جدید به تسریع ورود کمک‌ها به نوار غزه کمک کند.

برگرفته از روزنامه الشرق‌الاوسط

بیشتر از جهان