احمد مسعود در گفتگو با ایندیپندنت فارسی: وطن را از طالبان پس می‌گیریم

احمد مسعود گفت طالبان مانند روس‌ها در پنجشیر اردو زده‌اند، اما سرنوشتی مشابه در انتظارشان است

احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان، در گفتگوی ویژه با ایندیپندنت فارسی در شهر وین، پایتخت اتریش، گفت که نیروهای مخالف طالبان با مقاومت مسلحانه و تلاش‌های سیاسی، «سنگ و چوب وطن» را از طالبان پس می‌گیرند و این اتفاقی است که دیر یا زود رخ خواهد داد.

رهبر جبهه مقاومت ملی که برای شرکت در پنجمین دور کنفرانس روند وین برای افغانستان دموکراتیک به اتریش سفر کرده، در پاسخ به این پرسشی درباره نقاط عطف سه سال و نیم مبارزه مسلحانه طالبان و تلاش‌های سیاسی، به «تسلیم نشدن مردم به طالبان، سست نشدن اراده آنان و تلاش‌های نظامی و سیاسی برای تحقق عدالت» اشاره کرد.

مسعود خاطرنشان کرد که اگرچه «به دلیل بازی‌های سیاسی در جهان» آن تغییر بزرگی که همه منتظرش‌اند، در افغانستان اتفاق نیفتاد، «اوضاع در حال تغییر است». او با تاکید بر اینکه «مردمی که ذلت را نپذیرند، پیروزی خواهند شد»، افزود: «من باور دارم که دیر یا زود، آن تغییرات بزرگ را شاهد خواهیم بود.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

نیروهای جبهه مقاومت ملی افغانستان به رهبری احمد مسعود، از زمان فروپاشی دولت جمهوری در ۱۵ اوت ۲۰۲۱، در استان‌های مختلف افغانستان با طالبان درگیر بوده‌اند. پس از درگیری‌های سنگین و پرتلفات در پنجشیر که در سال‌های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ رخ داد، این جبهه راهبرد نظامی خود را تغییر داد و به جنگ چریکی با طالبان در شهرها روی آورد.

بر اساس آمار دفتر رسانه‌ای جبهه مقاومت ملی، نیروهای این جبهه در ماه دی‌، در ۱۰ استان افغانستان ۲۷ حمله علیه طالبان انجام دادند که در نتیجه آن، ۴۲ تن از اعضای طالبان کشته و ۳۷ تن زخمی شدند.

البته طالبان با انکار این حملات، مانع دسترسی رسانه‌های محلی به جزئیات این حوادث می‌شوند. با این حال، رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان تاکید کرد که طالبان در افغانستان به همان سرنوشتی دچار خواهند شد که نیروهای شوروی در تهاجم به این کشور با آن مواجه شدند.

«بیگانگان و تروریست‌ها در افغانستان نسبت به شهروندان این کشور بیشتر احساس امنیت می‌کنند»

پنجشیر که زادگاه احمد مسعود است، در سال‌های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ صحنه درگیری‌های سنگین میان نیروهای جبهه مقاومت ملی و طالبان بود، اما از اوایل سال ۲۰۲۳ تاکنون، به‌جز حملات چریکی و مین‌گذاری، رویارویی مستقیمی میان دو طرف رخ نداده است.

پنجشیر که در جریان تهاجم شوروی به افغانستان و حاکمیت دور نخست طالبان هرگز از دست نیروهای مقاومت به فرماندهی احمدشاه مسعود خارج نشد، اکنون در اختیار طالبان است. بر اساس گزارش تیم تحلیل و نظارت بر تحریم‌های سازمان ملل متحد درباره تروریسم که فوریه ۲۰۲۴ منتشر شد، القاعده علاوه بر ایجاد هشت اردوگاه آموزشی در بخش‌های مختلف افغانستان، یک انبار اسلحه هم در پنجشیر برپا کرده است و در افغانستان کاملا آزادی عمل دارد.

احمد مسعود در پاسخ به این پرسش که اوضاع در پنجشیر چگونه است، گفت: «طالبان آمده‌اند و برای چند روزی اردوگاه زده‌اند. همین کار را روس‌ها نیز کردند و دیدیم که به چه سرنوشتی دچار شدند. بیگانگان و تروریست‌های خارجی نه‌تنها در پنجشیر، بلکه در کل افغانستان، نسبت به شهروندان این کشور احساس آرامش و امنیت بیشتری دارند و این دستاورد طالبان است.»

رهبر جبهه مقاومت ملی تصریح کرد که میزبانی طالبان از تروریست‌های خارجی، موردحمایت و همراهی مردم نیست.

مسعود افزود: «وقتی ما مردم را با خود داریم، امروز نه فردا، فردا نه پس‌فردا، سنگ و چوب وطن را [از طالبان] پس می‌گیریم.»

آیا رویکرد دولت ترامپ در قبال طالبان متفاوت است؟

دولت جو بایدن با ارسال هفتگی بسته‌های ۴۰ میلیون دلاری پول نقد به طالبان انتقادهای فراوانی را برانگیخت. این کمک‌ها که به باور چهره‌های جمهوری‌خواه، به دست طالبان می‌رسد، بحث‌های جدی در کنگره آمریکا به راه انداخت.

با بازگشت ترامپ به کاخ سفید، ارسال این کمک‌ها در نتیجه سیاست تعلیق کمک‌های مالی ایالات متحده به کشورهای مختلف جهان به مدت ۹۰ روز، متوقف شد و هنوز روشن نیست دولت ترامپ در قبال طالبان چه رویکردی را در پیش خواهد گرفت. با این حال، حضور چهره‌هایی مانند مارکو روبیو و پیت هگست، در وزارت خارجه و دفاع دولت ترامپ که سابقه مخالفت جدی با طالبان را دارند، مخالفان طالبان را به وارد شدن فشارهای بیشتر به رژیم این گروه امیدوار کرده است.

با وجود این، احمد مسعود معتقد است که تغییر از داخل افغانستان رخ خواهد داد، نه از بیرون. او با تاکید بر اینکه دولت ترامپ با ارسال بسته‌های پول نقد به طالبان مخالف است، گفت: «وقتی آمریکا به اوکراین کمک نمی‌کند، احتمال تداوم ارسال بسته‌های پول نقد به طالبان هم خیلی کم است.»

با این حال مسعود تاکید کرد که امید بستن به گزینه‌هایی غیر از مردم افغانستان برای تعیین آینده این کشور، درست نیست: «تجربه شخصی من در این ۳۷ سال نشان می‌دهد هر ملتی که به نیروی بیرونی امید ببندد، ذلیل و خوار می‌شود اما وقتی مردم متحد باشند و محکم بایستند، نیروهای بیرونی هم از آنان حمایت خواهند کرد.»

به گفته رهبر جبهه مقاومت ملی، روند وین برای افغانستان دموکراتیک، به مرحله‌ای رسیده که میان نیروهای مخالف طالبان انسجام و اتحاد ایجاد کند و این، مهم‌ترین گام برای آینده افغانستان است. مسعود از مردم خواست که وظایف شهروندی خود را برای آینده افغانستان، در هر جای جهان و به هر شیوه‌ ممکن انجام دهند تا دولتی مشروع در افغانستان شکل بگیرد.

او گفت: «افغانستان در نتیجه رقابت‌های شرق و غرب به ناامنی و بدبختی افتاد» و اکنون اقدام برای آینده افغانستان باید با در نظر گرفتن احترام به منافع کشورها و با این هدف که افغانستان خاستگاه همکاری‌های همه‌جانبه منطقه‌ای برای تعامل با دنیا باشد، نه پناهگاه امن تروریسم، انجام شود.

مسعود تاکید کرد: «ما برای رسیدن به یک افغانستان عاری از تروریسم، از هیچ تلاشی دریغ نمی‌کنیم.»

بیشتر از جهان