طالبان یکی از مسئولان دانشگاه آنلاین دختران افغان را بازداشت کردند

با محرومیت دختران از آموزش، شماری از افراد و نهادها اقدام به برگزاری دوره‌های آنلاین یا کلاس‌های زیرزمینی کرده‌اند

منبعی آگاه به ایندیپندنت فارسی گفت که نیروهای طالبان سه‌شنبه ۱۹ دی‌ماه، جاوید کاکر، معاون دانشجویان دانشگاه «آنلاین افغانستان روشن» را در شهر کابل بازداشت کردند. 

این منبع آگاه افزود که طالبان این مسئول دانشگاه را به‌دلیل «آموزش دانشجویان دختر» بازداشت کرده‌ و نیروهای اداره استخبارات (اطلاعات) طالبان او را به زندان منتقل کرده‌اند.  

این منبع آگاه گفت: «جاوید کاکر در زندان ریاست استخبارات طالبان زیر شکنجه قرار دارد.» 

محمد عمر غوربندی، یکی از موسسان دانشگاه «آنلاین افغانستان روشن» به ایندیپندنت فارسی گفت که جزئیاتی در مورد وضعیت جاوید کاکر دراختیار ندارد و همین‌قدر می‌داند که او به دست نیروهای اداره استخبارات طالبان بازداشت شده است. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

او افزود که بازداشت معاون دانشجویان این دانشگاه باعث ترس و هراس دیگر کارکنان شده است. 

محمد عمر غوربندی گفت: «همه همکاران ما در افغانستان در نگرانی به‌سر می‌برند که به دست طالبان بازداشت نشوند و ما از طالبان می‌خواهیم که معاون دانشگاه را از زندان رها کنند.» 

اداره استخبارات (اطلاعات) طالبان زیر نظر عبدالحق وثیق، زندانی پیشین گوانتانامو، به نهادی مرموز، فراقانونی، سرکوبگر و شکنجه‌گر بدل شده است. نیروهای اداره اطلاعات طالبان یکی از عاملان اصلی سرکوب اعتراض‌های مدنی و مسالمت‌آمیز شهروندان، به‌ویژه زنان، در ارتباط با حق کار، آموزش و آزادی‌های شهروندی بوده‌اند. نیروهای اداره اطلاعات طالبان شمار زیادی از زنان معترض را تاکنون بازداشت و شکنجه کرده‌اند. 

درپی ممنوعیت آموزش دختران در دانشگاه‌ها از سوی طالبان، «دانشگاه آنلاین افغانستان روشن» در دسامبر ۲۰۲۲ با همکاری شماری از استادان اهل افغانستان و همچنین استادان خارجی تاسیس شد. مسئولان این دانشگاه مدعی‌اند که فرصت تحصیل رایگان را برای بیش از هفت هزار دختر محروم از آموزش فراهم کرده‌اند. 

رژیم طالبان تنها به دختران اجازه رفتن به مدرسه را تا کلاس ششم دبستان می‌دهد و آن‌ها از تحصیل در مقاطع بالاتر در مدرسه و دانشگاه محروم‌اند. با محرومیت دختران از آموزش، شماری از افراد و نهادها اقدام به برگزاری دوره‌های آنلاین یا کلاس‌های زیرزمینی کردند. اگرچه تعداد این دوره‌های آموزشی در قیاس با محرومیت چندمیلیونی دختران از آموزش اندک است، اما با این وجود، دختران درس‌ها را با اشتیاق دنبال می‌کنند. 

طالبان شماری از فعالان مرتبط با آموزش دختران را بازداشت کرده‌اند و این روند همچنان ادامه دارد.  

حکومت طالبان به درخواست جامعه جهانی و حتی کشورهای اسلامی مبنی بر پایان ممنوعیت آموزش دختران اعتنایی نکرده است و تاکید دارد که اجازه مداخله در سیاست‌های داخلی این رژیم را به هیچ کشور و نهادی نمی‌دهد.  

رژیم طالبان هیچ دلیل روشنی مبنی بر تداوم ممنوعیت آموزش دختران ارائه نمی‌کند و تنها می‌گوید که اجرای «شریعت اسلامی» در صدر برنامه‌های این رژیم قرار دارد. اما این درحالی است که زنان و دختران در هیچ کشور اسلامی دیگری در سطح جهان از حق کار و آموزش محروم نیستند.  

بیشتر از جهان