صداوسیمای جمهوری اسلامی تعرفه حضور نمایندگان مجلس در تلویزیون برای تبلیغات انتخاباتی را اعلام کرد. اکنون اعلام شده است که نامزدهای انتخابات باید به سامانه ستاد تبلیغات بروند و برای تبلیغات تلویزیونی ثبتنام کنند. بر اساس اطلاعیه سازمان صداوسیما، هر نامزد باید ویدئوهایش را در قالب مصوب سازمان صداوسیما تولید کند. این بسته تصویری، که حدود بیست دقیقه خواهد بود، باید شامل ویدئوی حامیان، سوابق، برنامهها، و دیدگاههای نامزد باشد.
جالب آنجا است که صداوسیما اعلام کرده است درصورتیکه نامزد انتخابات نتواند تبلیغاتش را با قواعد مصوب تولید کند، یا از تبلیغات تلویزیونی منصرف شود، مبلغ پرداختی به صداوسیما به او برگردانده نخواهد شد.
صداوسیمای جمهوری اسلامی از ۲۰۰ شبکه محلی برای این تبلیغات استفاده خواهد کرد و بابت هر تبلیغ انتخاباتی، با توجه به حوزه انتخاباتی افراد، مبلغی بین ۵ تا ۱۵۰ میلیون تومان دریافت خواهد کرد. کمترین مبلغ دریافتی، یعنی تعرفه ۵ میلیون تومانی، به تبلیغات اقلیتهای مذهبی اختصاص داده شده است. بیشترین مبلغ دریافتی از نامزدهای تهران، با تعرفه ۱۵۰ میلیون تومانی خواهد بود. به گزارش خبرآنلاین، درآمد سازمان صداوسیما از انتخابات مجلس دوازدهم حداقل ۴۲۳میلیارد تومان خواهد بود.
در لایحه بودجه ۱۴۰۳، بودجه حدود هشتهزار میلیاردی برای سازمان صداوسیما در نظر گرفته شده است. این در حالی است که سازمان صداوسیما در میان پنج سازمان دولتی زیانده در سال جاری بوده است. در لایحه بودجه ۱۴۰۲، جمع کل هزینههای صداوسیما ۱۳۹۳۲ میلیارد تومان تخمین زده شده بود که از این میزان، کمتر از نیمی، یعنی ۶۴۰۰ میلیارد تومان، باید از منابع اختصاصی صداوسیما تامین میشد که شامل تبلیغات و دیگر فعالیتهای اقتصادی است و ۵۶ درصد باقیمانده، یعنی ۷۵۳۲ میلیارد تومان، باید از بودجه عمومی، مانند پول فروش نفت و مالیات تامین میشد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
علاوه بر این، صداوسیما درآمد مناسبی نیز از طریق تبلیغات به دست میآورد. رقم دقیق این درآمد هیچگاه مشخص نیست. تعرفه تبلیغاتی صداوسیما در سال جاری در کمترین حالت ۷ میلیارد و ۲۹۰ میلیون تومان و در بیشترین حالت ۱۳ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان اعلام شده است. این تعرفهها برای ۲۰ ثانیه تبلیغات تعریف شده است. در واقع، صداوسیما برای هر یک ثانیه تبلیغ از شبکه سه در کمترین حالت ۳۶۴ میلیون تومان و در بیشترین حالت ۶۸۵ میلیون تومان دریافت میکند.
پیش از پخش مسابقات جام جهانی، گرانترین تبلیغات شبکه سه سیما برای زمان پخش سریال با تعرفه ثانیهای ۳۲۷ میلیون تومان بود. اما برای مسابقات فوتبال، هزینه تبلیغ در کمترین حالت از ثانیهای ۳۶۴ میلیون تومان شروع میشود. رسانههای داخل ایران همچنین خبر دادهاند که بین ۱۶ تا ۳۱ هزار میلیارد تومان درآمدهای صداوسیما از پخش بازیهای یک فصل تیمهای استقلال و پرسپولیس است.
صداوسیما به اندک درآمدهای جانبی نیز رحم نکرده و همواره تلاش کرده است درآمدهای بدون گزارشدهی کسب کند. یوتیوب، با وجود فیلتر بودن در ایران، یکی دیگر از منابع درآمدی صداوسیما است. بسیاری از برنامههای صداوسیما در یوتیوب وجود دارد. این برنامهها فقط در کانالهایی خاص منتشر میشود و در صورتی که کانالی دیگر آن را منتشر کند، با اخطار کپیرایت مواجه میشود. همین امر نشان از آن دارد که صداوسیما مالکیت بر آن برنامهها را در یوتیوب احراز کرده است. درنتیجه، صداوسیما درآمد غیرمستقیم از برنامههایش نیز دارد. در مورد بازیهای فوتبال نیز همین امر رخ میدهد و پخش بازیهای داخلی لیگ برتر در یوتیوب نیز در انحصار بعضی از این کانالهای وابسته به صداوسیما بوده است.
در این میان، درآمدهای جانبی صداوسیما نیز همچنان به قوت خودش باقی است. بهطور مثال، این سازمان در آبان سال گذشته، همزمان با اعتراضهای مردمی و در حالی که اینستاگرام فیلتر شده و کسبوکار شهروندان با اختلال روبهرو شده بود، بودجهای هزار میلیاردی و بادآورده از دولت نصیبش شد.
وزارت صمت سال گذشته اعلام کرد که ۳۵۰ هزار واحد صنفی اینستاگرامی از فیلترینگ لطمه خوردند. دولت برای حمایت از این افراد ردیف بودجه هزار میلیارد تومانی تعیین کرد و آن را در اختیار تلویزیون قرار داد تا از این کسبوکارهای آسیبدیده حمایت کند، هرچند تا امروز مشخص نیست این بودجه هزار میلیاردی چگونه به کسبوکارهای اینستاگرامی کمک کرده است.
صداوسیما با توجه به بودجه و امکاناتی که در اختیارش است، هیچ خروجی شایان توجهی ندارد. اینکه بودجههای سازمان صداوسیما دقیقا در چه عرصهای مصرف میشود، مشخص نیست. در برنامههای تولیدی صداوسیما، جذب مخاطب چندان در اولویت قرار ندارد. پروژهها و برنامههای عقیدتی، سیاسی، و مذهبی سهم پررنگی در صداوسیمای جمهوری اسلامی دارد.