علی لاریجانی: به سمت سلاح هسته‌ای می‌رویم؛ «حرام» خامنه‌ای، «حلال» می‌شود؟

دیگر مشاوران ارشد خامنه‌ای از جمله کمال خرازی نیز به تغییر دکترین هسته‌ای ایران در صورت افزایش فشارها اشاره کرده‌اند

علی خامنه‌ای و علی لاریجانی-دفتر رهبر جمهوری اسلامی

ساعاتی پس از اینکه علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی در سخنرانی عید فطر گفت که مواضع‌اش در دشمنی با آمریکا مانند گذشته است و اگر آنها «شرارت» کنند، جمهوری اسلامی واکنش نشان می‌دهد، علی لاریجانی، مشاور ارشد او از حرکت به سمت ساخت سلاح هسته‌ای صحبت کرد.

لاریجانی در گفت‌و‌گوی ویژه صداوسیما گفت: «ما گفته‌ایم، هم فتوا هست هم زیرنظر آژانس کار می‌کنیم و به سمت سلاح نمی‌رویم اما اگر شما در مساله هسته‌ای کار اشتباهی بکنید، ایران را مجبور می‌کنید.»

اشاره لاریجانی به فتوای علی خامنه‌ای در سال ۱۳۸۹ است که در آن «کاربرد سلاح هسته‌ای را حرام اعلام کرد.»

اما اخیرا نه فقط لاریجانی، بلکه دیگر مشاوران ارشد خامنه‌ای از جمله کمال خرازی نیز به تغییر دکترین هسته‌ای ایران در صورت افزایش فشارها اشاره کرده‌اند. در این بین گزارش‌هایی نیز به نقل از فرماندهان سپاه و نمایندگان مجلس شورای اسلامی مبنی بر درخواست برای تغییر «فتوای خامنه‌ای» منتشر شده است که نشان می‌دهد اصل ادعای افرادی مانند محمد جواد ظریف در استناد به فتوای خامنه‌ای در زمینه نساختن بمب هسته‌ای تا چه اندازه ضعیف است.

وزیر خارجه سابق جمهوری اسلامی که تا چندی پیش در دولت پزشکیان نیز به عنوان معاون امور راهبردی مشغول به کار بود، پیش‌تر مدعی شده بود که «فتوای خامنه‌ای» بحث سلاح هسته‌ای را برای همیشه بسته است.

اما اظهارات لاریجانی و پیش‌ از او خرازی در تناقض با این ادعا قرار دارد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

لاریجانی در حالی از حرکت به سمت سلاح هسته‌ای صحبت می‌کند که گزارش‌ها حاکی از آن است که جمهوری اسلامی در حال حاضر برای ساخت شش سلاح هسته‌ای، ذخیره اورانیوم غنی‌شده با خلوص بالا در اختیار دارد.

تهران در دولت بایدن غنی‌سازی ۶۰ درصدی را آغاز کرد و ذخایر اورانیوم غنی‌شده با این خلوص فقط به یک گام فنی دیگر، یعنی غنی‌سازی ۹۰ درصدی نیاز دارد تا بتوان از آن برای ساخت سلاح هسته‌ای استفاده کرد.

از سوی دیگر، آرشیو هسته‌ای به سرقت رفته جمهوری اسلامی نشان می‌دهد که تهران دست‌کم تا سال ۲۰۰۳، برنامه‌هایی برای ساخت سلاح هسته‌ای را دنبال می‌کرده است. هرچند جامعه اطلاعاتی آمریکا در تازه‌ترین گزارش خود گفته است که هنوز به این نتیجه نرسیده که این برنامه‌ها از سر گرفته شده باشد، تا کنون نه تنها آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، بلکه هیچ نهاد و مقام معتبر دیگری نتوانسته‌اند ماهیت غیرنظامی فعالیت‌های هسته‌ای ایران را تایید کنند.

بسیاری از کارشناسان بر این باورند سطح غنی‌سازی که جمهوری اسلامی دنبال می‌کند هیچ‌گونه توجیه صلح‌آمیزی ندارد.

درحالی که مقامات جمهوری اسلامی می‌کوشند با کارت هسته‌ای از آمریکا امتیاز بگیرند، کاخ سفید هشدار داده است که ترامپ تهدید نظامی را تحمل نخواهد کرد. رئیس‌جمهوری آمریکا هم می‌گوید اگر جمهوری اسلامی توافق مورد نظر او را امضا نکند، بمباران (تاسیسات هسته‌ای) در راه خواهد بود.