واکنش‌ها به گزارش یوناما؛ مخالفان طالبان می‌گویند که رفتار این گروه با زنان بی‌پاسخ نمی‌ماند

رفتار طالبان با زنان افغان با تمامی کنوانسیون‌های حقوق بشری مغایرت دارد

گزارش تازه یوناما در مورد بازداشت خودسرانه دختران و زنان در مناطق هزاره‌نشین و تاجیک‌نشین کابل و شماری از استان‌های دیگر افغانستان به بهانه «بدحجابی» با واکنش‌های گسترده مواجه شده است. 

جبهه مقاومت ملی افغانستان، از جبهه‌های مسلح مخالف طالبان، با انتشار بیانیه‌ای در مورد یافته‌های گزارش یوناما مبنی بر بازداشت‌ دختران و زنان هزاره و تاجیک، اعلام کرد که این اعمال ظالمانه علیه اقوام افغانستان ‌توجیه‌ناپذیر است و بی‌پاسخ نخواهد ماند. 

علی‌میثم نظری، سخنگوی این جبهه، در شبکه اجتماعی اکس، با اشاره به گزارش یوناما درباره آزار و اذیت عمدی و دستگیری دختران و زنان هزاره و تاجیک در شمال و غرب کابل، نوشت که این برخوردها نه‌تنها جنایات و ظلم بی‌حدوحصر طالبان را برجسته می‌کند، که بر قوم‌گرایی ریشه‌دار طالبان نیز مهر تایید می‌زند.

در بیانیه جبهه مقاومت ملی که علی‌میثم نظری، آن را منتشر کرده، آمده است: «این اعمال تروریستی و ظالمانه علیه اقوام افغانستان توجیه‌ناپذیر است و بی‌پاسخ نخواهد ماند. اقدام‌های طالبان میهن ما را بی‌ثبات و راه را برای درگیری‌های طولانی، نفاق، گرفتن جان بی‌گناهان و ریشه‌کن کردن خانواده‌ها هموار می‌کند.»

جبهه آزادی افغانستان، از دیگر گروه‌های مسلح مخالف طالبان، هم با استقبال از گزارش یوناما، یافته‌های این نهاد را تنها گوشه‌ای از واقعیت‌ تکان‌دهنده جاری در افغانستان زیر سلطه طالبان دانست و با انتشار بیانیه‌ای، تاکید کرد که ربودن دختران و زنان به بهانه‌های مختلف نه‌تنها با باورهای دینی، ارزش‌های فرهنگی، آداب و رسوم مردم افغانستان در تضاد کامل است، که با تمامی کنوانسیون‌های حقوق بشری به‌ویژه کنوانسیون حقوق مدنی و سیاسی، کنوانسیون منع خشونت علیه زنان و کنوانسیون منع تبعیض نژادی، نیز آشکارا مغایرت دارد.

جبهه آزادی افغانستان بازداشت‌های اخیر زنان و دختران را نشانه‌‌ای از وجود «آپارتاید جنسیتی» آشکار در رژیم طالبان خواند که با هدف خاموش کردن صدای آزادی‌خواهانه دختران و زنان افغان از طریق ایجاد رعب و وحشت انجام می‌شود. 

در بیانیه این جبهه تصریح شد: «سازمان استخبارات طالبان با ربودن دختران از مناطق مشخصی در شهر کابل که در گزارش یوناما به‌صراحت به آن اشاره شده و تحت پوشش امر به معروف و نهی از منکر انجام می‌شود، تمامی خط‌ قرمزهای جامعه افغانستان را زیر پا گذاشته است. این عمل قبیح گروه طالبان افغانستان را در بحران قومی و زبانی مهار‌ناپذیری گرفتار می‌کند.» 

اتحادیه فعالان حقوق بشر، از نهادهای فعال در زمینه حقوق‌بشر، هم با انتشار بیانیه‌ای به این گزارش یوناما در مورد بازداشت‌ خودسرانه دختران جوان به بهانه حجاب، در رژیم طالبان واکنش نشان داد. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این اتحادیه روز سه‌شنبه سوم بهمن با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که مستندات این سازمان نشان می‌دهد «گروگان‌گیری‌ها، آدم‌ربایی و ربودن دختران به دست اعضای گروه تروریستی طالبان در استان‌هایی خاص و بر اقوامی مشخص» متمرکز است. این سازمان طالبان را به «عقده‌گشایی قومی» متهم کرد و بازداشت دختران را «تبعیض نژادی» دانست و از کمیته مبارزه با تبعیض نژادی خواست که رسیدگی به «جنایات» طالبان را در اولویت قرار دهد.

دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد (یوناما) در گزارشی که روز دوشنبه دوم بهمن (۲۲ ژانویه) درباره وضعیت حقوق بشر در افغانستان طی ماه‌های اکتبر تا دسامبر۲۰۲۳ منتشر شد، تصریح کرد که طالبان به بهانه «بدحجابی» عمدتا زنان و دختران ساکن مناطق هزاره‌نشین کابل چون دشت برچی یا خیرخانه را که ساکنان آن بیشتر تاجیک‌اند، بازداشت کرده‌اند.

در این گزارش همچنان تاکید شد که طالبان به بازداشت خودسرانه فعالان حقوق بشر و نظامیان حکومت پیشین ادامه داده‌اند و در موارد مختلف، فعالان مدنی و حقوق بشر را بازداشت و نظامیان پیشین را به شکلی غیرانسانی شکنجه کرده‌اند.

بیشتر از جهان