کردستان عراق کالاهای ایرانی را تحریم می‌کند؟

سه میلیارد دلار مبادلات ارزی میان ایران و اربیل تحت تاثیر حمله‌های موشکی سپاه قرار گرفت

اصابت یکی از موشک‌های سپاه پاسداران به یک منطقه مسکونی در اربیل - Safin HAMID / AFP

پیامدهای حمله‌های موشکی سپاه به اربیل در عراق تنها به موضوعات اقتصادی هم گسترده شده است. هفته گذشته، از اتاق بازرگانی اربیل خبرهایی در مورد درخواست اعضای این اتاق برای تحریم کالاهای ایرانی شنیده شد. اتاق بازرگانی اربیل به‌دلیل حمله‌های سپاه پاسداران به اربیل چنین تصمیمی گرفته است.

پس از حمله‌های سپاه پاسداران به اربیل در عراق، اتاق بازرگانی اربیل با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد: «اتاق بازرگانی و صنایع اربیل حمله‌های خائنانه‌ای را که هر از گاهی به شهر اربیل می‌شود و جدیدترین آن‌ها حمله ۱۶ ژانویه ۲۰۲۴ بود قاطعانه محکوم می‌کند.»

اتاق بازرگانی اربیل در این بیانیه همچنین اعلام کرد که یک سرمایه‌گذار کرد عراقی نیز در میان خانواده کشته‌شدگان بود. این اتاق اعلام کرد که هدف قرار دادن محله‌های مسکونی نقض قوانین و موازین بین‌المللی است و از سازمان ملل متحد و دیگر سازمان‌های بین‌المللی مرتبط خواست که برای متوقف کردن چنین حمله‌هایی که باعث وحشت مردم غیرنظامی و اختلال در توسعه و ثبات منطقه کردستان عراق می‌شود تلاش کنند.

اتاق بازرگانی تهران نیز خیلی زود به این موضوع واکنش نشان داد. اتاق بازرگانی تهران با انتشار بیانیه‌ای خواستار ادامه فعالیت‌های اقتصادی میان ایران و اربیل شد و خواهان آن شد که اتاق‌های بازرگانی، به‌عنوان خانه‌های فعالان بخش خصوصی، «با حرکت در مسیر چشم‌انداز توسعه روابط دوجانبه، آینده‌ای درخشان برای دو کشور فراهم کنند.»  

اتاق بازرگانی تهران همچنین خطاب به اتاق بازرگانی و صنایع اربیل نوشت: «در کوران حوادث، برای ملت‌های ایران و عراق، و به‌ویژه اتاق‌های بازرگانی که پژواک رسا و راستگوی ملت‌ها هستند، هیچ مسئولیتی بالاتر از این نیست که رنج‌هایی را که برای ساختن این بنای باشکوه برده‌ایم به نسیان نسپاریم.»

اتاق بازرگانی تهران در این بیانیه همچنین به نمایندگی از کنشگران تجاری، تاسفش را از درخواست اتاق بازرگانی اربیل برای تحریم کالاهای ایرانی ابراز کرد. اتاق تهران همچنین اعلام کرد که حجم تجارت میان تهران و اربیل در سال جاری خورشیدی به ارزش تقریبی ۳ میلیارد دلار رسیده است.

اتاق بازرگانی تهران در انتهای این بیانیه آورده است: «اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران از برادران کُرد و عرب در اتاق‌های سراسر عراق به‌ویژه اقلیم کردستان می‌خواهد که با حزم و سینه گشاده و فراسوی پستی و بلندی‌های موسمی، به آینده پیش‌ رو بنگرند و بدانند که ما در کنارشان ایستاده‌ایم تا آینده‌ای درخشان‌تر را برای فرزندانمان در دو سوی مرزها بسازیم.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

تجارت‌ نیوز در گزارشی اعلام کرد که در هفت ماهه اول امسال (۱۴۰۲)، عراق دومین بازار مهم برای کالاهای ایرانی بوده و صادرات ایران به آن کشور با رشد ۳۴ درصدی به بیش از پنج میلیارد دلار رسیده است. روزنامه ایران نیز اعلام کرد که ماهانه به‌طور متوسط ۷۷۵ میلیون دلار کالا به کشور عراق صادر می‌شود.

سید حمید حسینی، عضو اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق، اعلام کرد که در هشت ماهه نخست امسال، ۶.۲ میلیارد دلار کالا به عراق صادر شده است. او همچنین پیش‌بینی کرد که با توجه به افزایش چشمگیر مبادله بین دو کشور، صادرات به عراق تا پایان سال به رکورد ۱۰ میلیارد دلار خواهد رسید.

علی شریعتی، عضو اتاق بازرگانی ایران و عراق، نیز حجم مبادلات بین دو کشور بدون احتساب صدور کالاهای نفتی به عراق را ماهانه ۷۰۰ میلیون دلار اعلام کرد و گفت این گونه است که عراق بزرگ‌ترین بازار مصرفی کالاهای ایرانی شده است. ترکیه، اردن، و عربستان از رقیبان ایران در این بازارند.

شریعتی همچنین خواستار آن شد که دولت جمهوری اسلامی ایران، به این علت که در این حمله‌ها دست داشته است، به میدان بیاید و با اتاق اربیل و مقام‌های اقلیم کردستان مذاکره کند. او در این‌باره می‌گوید: «وقتی اتاق بازرگانی اربیل علیه تجار ایرانی بیانیه داده‌ باید از سوی دولت حمایتی از تجار صورت بگیرد، همان‌طور که وقتی تنش اخیر با پاکستان رخ داد، بلافاصله وزیر امور خارجه در سوئیس وارد مذاکره شد و مسئله را با پاکستان حل کردند. اما درباره اربیل این اتفاق نیفتاد و، در نهایت، عراق برای اولین بار درسازمان ملل علیه ایران شکایت می‌کند.»

تحریم کالاهای ایرانی می‌تواند ضربه بزرگی به شرکت‌های دولتی و خصوصی در ایران وارد کند و به بحرانی جدی در اقتصاد ایران بینجامد. رسانه‌های ایران می‌گویند اتاق بازرگانی اربیل به مردم پیشنهاد کرده است کالاهای ترکیه، عربستان سعودی، و اردن را جایگزین کالاهای ایرانی کنند. اگر تحریم کالاهای ایرانی تبدیل به کارزاری فراگیر در اربیل و اقلیم کردستان تبدیل شود، هزینه جانبی موشک‌اندازی سپاه پاسداران به کشورهای همسایه، دست‌کم در این یک مورد، ‌سه میلیارد دلار خواهد بود.

بیشتر از اقتصاد