با گذشت نزدیک به دو سال از شروع جنگ روسیه و اوکراین، امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، میگوید اروپا باید آماده حمایت «درازمدت» از اوکراین باشد تا در صورت قطع کمکهای واشینگتن از کییف، مشکلی پیش نیاید.
رئیسجمهوری فرانسه روز سهشنبه ۳۰ ژانویه (۱۰ بهمن)، در دیداری با اولف کریسترسون، نخستوزیر سوئد، در استکهلم گفت که «ما باید خود را به گونهای سازماندهی کنیم» تا اگر ایالات متحده بهطور مستقل تصمیم به توقف یا کاهش کمکها به این کشور جنگزده داشت، تاثیری بر میدان نبرد نگذارد.
مکرون این سخنان را یک هفته پس از آن بیان میکند که پنتاگون با اعلام اینکه بودجهای برای کمک مالی به اوکراین ندارد، از ۵۰ متحد خود خواست به حمایت از کییف ادامه دهند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، امانوئل مکرون با اشاره به اینکه اوکراین یک کشور اروپایی است، جنگ در این کشور را عمدتا مسئله اروپا خواند و افزود که هدف راهبردی اروپا این است که اجازه ندهد روسیه در این جنگ پیروز شود.
مکرون از رهبران اروپا خواست تا در ماههای آینده برای «تسریع» و «افزایش» کمکهای خود به اوکراین تصمیمهای «جسورانه» و «مبتکرانه» بگیرند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
چندی پیش، در پی اعلام نگرانی کییف از کمبود جدی مهمات نظامی برای مقابله با روسیه، امانوئل مکرون از تولیدکنندگان نظامی فرانسه خواست که برای حمایت از اوکراین، تولیدات و نوآوریهای خود را تقویت کنند.
فرانسه همچنین در حال کار بر روی یک توافق جدید امنیتی دوجانبه با اوکراین است تا در سفر مکرون به کییف در ماه فوریه به امضای طرفین برسد.
به دنبال توافق امنیتی گروه هفت، در میانه ماه جاری میلادی، بریتانیا و اوکراین یک «توافق امنیتی» امضا کردند. هدف این توافق دادن تضمینهای امنیتی دوجانبه به اوکراین تا زمان پیوستن این کشور به ائتلاف نظامی ناتو اعلام شده است.
بروکسل بهدنبال بهرهمند کردن کییف از داراییهای توقیف شده روسیه
با افزایش نگرانیها در مورد تداوم حمایتهای مالی و نظامی ایالات متحده از اوکراین، اتحادیه اروپا بهدنبال آن است تا به طریقی کییف را از داراییهای توقیفشده روسیه بهرهمند کند.
به گفته بروکسل، رهبران اتحادیه اروپا بر سر نخستین گام بهرهبرداری کییف از سود داراییهای توقیفشده روسیه برای بازسازی اوکراین به توافق رسیدهاند.
اتحادیه اروپا نزدیک به ۲۰۰ میلیارد یورو از داراییهای بانک مرکزی روسیه را توقیف کرده است که ۹۰ درصد از این وجوه در اختیار شرکت خدمات مالی بینالمللی «یورکلیر» (Euroclear) در بلژیک قرار دارد.
برآوردها حاکی از آن است که سود حاصل از این داراییها سالانه به سه میلیارد یورو میرسد. در حالی که بر اساس ارزیابی مشترک مارس گذشته بانک جهانی، کمیسیون اروپا و سازمان ملل متحد، هزینه کل بازسازی اوکراین نزدیک به ۳۸۰ میلیارد یورو برآورد شده است.
تحلیلگران این توافق چالشبرانگیز را موضوعی فراتر از اتحادیه اروپا میدانند و تاکید دارند که تصمیمگیری درباره آن نیازمند توافق مشترک کشورهای گروه هفت است.
در همین حال، این نگرانی وجود دارد که روسیه و سایر بازیگران بینالمللی اعتمادشان را به غرب بهعنوان مکانی امن برای پولهای خود از دست بدهند.
گفته میشود واشنگتن به مصادره کامل تمام داراییهای توقیفشده روسیه نظر دارد، حال آنکه اتحادیه اروپا به سود این داراییها میاندیشد.
رهبران اروپایی به دنبال چارهای برای وتوی مجارستاناند
از سوی دیگر، رهبران اتحادیه اروپا قرار است در نشست روز پنجشبه در بروکسل درباره یافتن راهی برای رساندن بسته کمکی ۵۰ میلیارد یورویی وعده دادهشده به اوکراین، در طول چهار سال، به توافق برسند.
ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان، در میانه ماه دسامبر با اعلام مخالفت خود با بسته کمکی اتحادیه اروپا به اوکراین عملا این کمک را به حالت تعلیق درآورد؛ اقدامی که ستایش روسیه را برانگیخت.
به گفته اوربان، بوداپست در اینباره پیشنهادی به بروکسل ارائه کرده که نیازمند بازنگری سالانه در مورد این کمک مالی به اوکراین است.
اوربان اعتراضات کشاورزان اروپا را به اوکراین پیوند زد
دو روز مانده به این نشست، نخستوزیر مجارستان اعتراضهای کشاورزان در کشورهای مختلف اروپا از جمله فرانسه و اسپانیا را به اوکراین پیوند زد و بار دیگر هشدار داد که پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا فارغ از موضوع جنگ، «مشکلی جدی» برای اروپا ایجاد میکند.
به گفته اوربان، کشاورزان اروپایی از افزایش هزینههای تولید و مقررات زیستمحیطی و رقابت ناعادلانه در ارتباط با غلات و طیور اوکراین در بازارهای خود به خشم آمدهاند.
نخستوزیر مجارستان همچنین از کمیسیون اروپا خواست تا «از منافع اروپا در برابر اوکراینیها دفاع کند، نه از منافع اوکراین در برابر کشاورزان اروپایی».