ژنرال جوزف ووتل، رئیس پیشین ستاد فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا، میگوید که احتمالا واشنگتن برای رسیدگی به تهدید القاعده و طالبان به منطقه برمیگردد، زیرا این گروهها فقط به حمله و تحمیل ایدئولوژی خود در افغانستان و منطقه بسنده نخواهند کرد.
او در مصاحبه با صدای آمریکا، از افزایش حضور القاعده در افغانستان ابراز نگرانی کرد و گفته که شبکه القاعده توان احیای مجدد دارد.
او گفت: «این همان نکتهای است که پس از خروج از افغانستان نگرانش بودیم؛ اینکه طالبان به تعهداتشان مبنی بر آنکه نگذارند القاعده جای پایی در افغانستان پیدا کند، عمل نخواهند کرد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او هشدار داد که شبکههایی مانند القاعده خواهند کوشید تروریسم را به منطقه و جهان صادر کنند و این باعث خواهد شد که آمریکا برای مبارزه با این تهدید، به منطقه برگردد.
او گفت: «هراس داریم که در نهایت در وضعیتی قرار خواهیم گرفت که برای رسیدگی به [فعالیتهای] القاعده و تا حدی طالبان، [به منطقه] برگردیم، زیرا آنها فقط به حملهها یا تحمیل ایدئولوژی خود در افغانستان و منطقه بسنده نخواهند کرد و خواستار گسترش آن خواهند بود، و به نظر من این نگرانی شایان توجه است.»
طبق توافقنامه دوحه که فوریه ۲۰۲۰ میان دولت وقت ایالات متحده آمریکا و طالبان امضا شد، این گروه متعهد به قطع ارتباط با شبکه القاعده شد. طالبان در این توافقنامه تعهد کردند که اجازه نخواهند داد از خاک افغانستان علیه کشورهای دیگر استفاده شود. اما با روی کار آمدن مجدد طالبان در افغانستان، نگرانی از گسترش فعالیتهای تروریستی در این کشور افزایش یافته است.
ایمنالظواهری، رهبر شبکه القاعده، ژوئن ۲۰۲۲ در ناحیه وزیر اکبر خان، منطقه دیپلماتنشین کابل، هدف حمله هوایی نیروهای آمریکایی قرار گرفت و کشته شد.
شورای امنیت سازمان ملل متحد در چندین گزارش، از حضور گروههای تروریستی، از جمله القاعده و داعش، در افغاستان ابراز نگرانی کرده است.
بنا به گزارش تیم تحلیل و نظارت بر تحریمهای سازمان ملل متحد در پیوند با تروریسم و تهدیدهای ناشی از آن که بهتازگی منتشر شد، روابط طالبان و القاعده همچنان تنگاتنگ و نزدیک است و القاعده با ایجاد هشت اردوگاه آموزشی در بخشهای متعدد افغانستان و یک انبار اسلحه در پنجشیر، از آزادی عمل در این کشور برخوردار است.
در این گزارش ذکر شده است که ایدئولوژی، نقطهمشترک طالبان و شبکه القاعده است و این اشتراک نگرش، باعث شکلگیری روابط شخصی میان نیروهای آنها شده است، اما فرماندهان طالبان جاهطلبی سران القاعده را ندارند.
رژیم طالبان ادعا دارد که هیچ خطری از افغانستان منطقه و جهان را تهدید نمیکند و آنها قادرند هر تهدیدی [از جانب گروههای تروریستی در خاک افغانستان] را دفع کنند.