با حکم وزیر صنعت، معدن و تجارت یکی از سرداران سپاه پاسداران بدونسابقه مدیریت اقتصادی به سمت قائممقام وزیر صمت در امور بازرگانی منصوب شد.
عباس علیآبادی، وزیر صمت و از سرداران سابق سپاه، روز چهارشنبه ۱۸ بهمنماه سال ۱۴۰۲ حکم قائممقامی مهدی فرحی در امور بازرگانی این وزارتخانه را صادر کرد.
در این حکم آمده است: «انتظار میرود با همکاری همه بخشهای مرتبط در وزارت صنعت، معدن و تجارت و سایر سازمانهای حاکمیتی، در خدمت به مردم و کسبوکارها کوشا باشید.»
سوابق فرحی نشان میدهد این سردار سپاه پاسداران تنها در حوزههای نظامی مشغول فعالیت بوده و مشخص نیست سمت قائممقامی امور بازرگانی وزارت صمت چه ارتباطی با سوابق پیشین او دارد.
فرحی عضو هیئتعلمی دانشگاه مالکاشتر است، جایی که سابقا ریاست آن بر عهده وزیر فعلی صمت بود و سمتهایی چون قائممقام وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، رئیس سازمان پژوهش و نوآوری دفاعی، معاون آماد و تحقیقات، معاون امور صنعتی و تحقیقاتی، رئیس سازمان صنایع هوافضا و مدیرعامل سازمان صنایع دفاع را در کارنامه دارد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
شهریورماه سال ۱۴۰۰ در زمان انتصاب این چهره نظامی به سمت جانشین وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، فرماندهی قرارگاه مهارتآموزی کارکنان وظیفه نیروهای مسلح در فهرست سوابق او ذکر شده بود.
تصویب کلیات لایحه تشکیل وزارت بازرگانی و جداشدن بخش بازرگانی از وزارت صمت اهمیت سمت قائممقام امور بازرگانی وزیر صمت را در ساختار کابینه ابراهیم رئیسی مشخص میکند.
نمایندگان مجلس در جلسه بررسی لایحه تشکیل وزارت بازرگانی گستردگی وظایف مرتبط با این امور را مانع تسلط کامل وزیر بر حوزههای مرتبط با بخش بازرگانی دانسته و این امر را دلیل اصلی موافقان در دفاع از تشکیل وزارت بازرگانی نامبرده بودند.
حضور چهرههای نظامی سپاه پاسداران در سمتهای سیاسی، اجرایی کابینه ابراهیم رئیسی بهخصوص در وزارتخانه مهم صمت و اقتصاد مسئله سهم بالای سپاه پاسداران در بخشهای اقتصادی ایران را تقویت کرده است.
از ابتدای تشکیل دولت سیزدهم، چهرههای نظامی حاضر در دولت یادآور نفوذ و حضور فرماندهان سپاه در دولت اول محمود احمدینژاد بود.
احمد وحیدی، رستم قاسمی، محمدعلی زلفی گل، اسماعیل خطیب، محمدرضا قرایی آشتیانی، بهرام عینالهی و حسین امیرعبداللهیان با در اختیار داشتن نقش هماهنگکننده سپاه قدس و وزارت امور خارجه، چهرههایی با سابقه حضور در سپاه پاسداراناند که در زمان معرفی کابینه در فهرست وزرای پیشنهادی به مجلس قرار داشتند.
انتصاب سعید محمد دیگر فرمانده سپاهی به سمت دبیر شورایعالی مناطق آزاد از انتخابهای پر حاشیه رئیسی بود که با درنظرگرفتن اختلاف سعید محمد با وزیر اقتصاد و حوزه عملکردی مناطق آزاد مورد انتقاد تحلیلگران قرار گرفت.
محمد مخبر معاون اول ابراهیم رئیسی نیز در دوران جنگ ایران و عراق عضو سپاه پاسداران بود. مسعود میرکاظمی رئیس کنار گذاشته شده سازمان برنامهوبودجه دیگر چهره نظامی کابینه رئیسی در ابتدای آغاز کار دولت سیزدهم محسوب میشود.
محسن رضایی از اعضای تیم اقتصادی دولت رئیسی نیز باسابقه فرماندهی کل سپاه پاسداران دیگر چهره شاخص سپاهی در کابینه بود.
نقش سپاه در سیاستهای دولت رئیسی به طور مشخص در بخش سیاست داخلی را باید در انتخاب احمد وحیدی برای وزارت کشور تحلیل کرد.
وحیدی باسابقه اولین فرمانده نیروی قدس سپاه سابقه حضور در بخش اطلاعاتی سپاه پاسداران را دارا است. وحیدی به سبب نقش داشتن در پرونده انفجار مرکز همیاری یهودیان آرژانتین از طرف پلیس بینالملل تحت تعقیب شناخته میشود و دولت آرژانتین در زمان معرفی او برای وزارت کشور این انتخاب را محکوم کرد. نقش این چهره نظامی در محدودیت فعالیت احزاب سیاسی یادآور فعالیت او علیه دولت محمد خاتمی است.
عباس علیآبادی، وزیر صنعت و معدن و تجارت دولت ابراهیم رئیسی، نیز که در ۲۳ خرداد به این سمت منصوب شد از فرماندهان سابق سپاه پاسداران بوده و ریاست سابق دانشگاه صنعتی مالکاشتر را به عهده داشت.
با درنظرگرفتن تعداد بالای فرماندهان سپاهی در بدنه دولت و حضور سردار محمدباقر قالیباف در سمت ریاست مجلس شورای اسلامی و دایره نفوذ گسترده سپاه در حوزههای اقتصادی و اجرایی کشور میتوان گفت این نهاد نظامی که روزی روحالله خمینی حکم بهدور ماندن آنها از اقتصاد داده بود، این روزها سکاندار اقتصاد دولت پیدا و پنهاناند.
روزهایی که اقتصاد ایران درگیر آشفتگی بیسابقه شده و بار تورم و گرانی حاصل از مدیریت نظامیان بر بخشهای اقتصادی بر دوش مردم ایران است، انتشار خبر انتصاب جدید سرداران در بخشهای اقتصادی کشور نوید آشفتگی جدید در وضع موجود است.
رویهای که موجب شده دولت ابراهیم رئیسی به دولت سرداران مشهور شود.