واکنش‌های بین‌المللی به اعدام در افغانستان و پاسخ تند اعضای طالبان

عضو ارشد شبکه حقانی دفتر یوناما را بابت مخالفت با مجازات اعدام تهدید کرد

تظاهرات ضداعدام در مالزی- MOHD RASFAN/AFP

سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد، سازمان عفو بین‌الملل و دفتر معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان یک روز پس از اجرای حکم اعدام دو مرد در استان غزنی، به این اقدام طالبان واکنش نشان دادند.

سازمان عفو بین‌الملل در بیانیه‌ای که روز جمعه ۴ اسفند در وب‌سایتش منتشر کرد، خواستار لغو فوری مجازات اعدام در افغانستان شد و از طالبان خواست که همه اعدام‌ها را متوقف کنند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

لیویا ساکاردی، معاون مدیر منطقه‌ای سازمان عفو بین‌الملل در جنوب آسیا، گفت: «ما با همه اعدام‌ها به‌عنوان نقض حق زندگی مخالفیم. طالبان بارها آن را به صورت علنی اجرا کرده‌اند که توهینی فاحش به کرامت انسانی و همچنین نقض قوانین و معیارهای بین‌المللی است و قابل‌تحمل نیست.»

این سازمان با تاکید بر ضرورت لغو همه انواع مجازات غیرانسانی و تحقیرآمیز، گفته است که اجرای اعدام درملاعام بر ظلم ذاتی مجازات اعدام می‌افزاید و «می‌تواند تاثیری غیرانسانی بر قربانی و تاثیری وحشیانه بر کسانی که شاهد اعدام‌اند داشته باشد». این سازمان خواستار حق محاکمه عادلانه برای همه زندانیان در افغانستان تحت کنترل طالبان شده است.

لیویا ساکاردی نوشت: «زمان آن فرا رسیده است که جامعه جهانی و سازمان ملل متحد بابت نقض آشکار حقوق بشر به طالبان فشار بیاورند و به تضمین رعایت پادمان‌های (معاهدات) بین‌المللی در افغانستان کمک کنند.»

طالبان روز پنجشنبه سوم اسفند برای سومین بار در دو سال گذشته، دو مرد به اسم‌های سیدجمال و گل‌خان را به اتهام قتل، درملاعام در یک استادیوم ورزشی در شهر غزنی تیرباران کردند. این گروه اعلام کرد که حکم اعدام این دو تن را دادگاه عالی طالبان صادر کرده و هبت‌الله آخندزاده، رهبر این گروه نیز آن را تایید کرده است.

در همین حال، استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد، روز جمعه در یک نشست خبری اجرای حکم اعدام درملاعام را محکوم کرد و گفت: «سازمان ملل متحد به صورت کلی با مجازات اعدام مخالف است.» او افزود: «به‌ویژه شکل عمومی این اعدام واقعا زشت است.»

پیش از این، دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) نیز در رشته پیامی در شبکه ایکس اجرای مجازات اعدام در افغانستان را محکوم کرده و نوشته بود: «این اقدام با حق اساسی حیات مغایرت دارد.»

یوناما در این پیام از مقام‌های طالبان خواسته بود که به‌عنوان یک اقدام جدی برای لغو مجازات اعدام، همه احکام اعدام را لغو کنند.

اما پاسخ طالبان به این پیام یوناما تند و حتی تهدیدآمیز بود. سعید خوستی، از اعضای ارشد شبکه حقانی، در پیامی در شبکه ایکس ضمن مخاطب قراردادن یوناما نوشته است: «باید به شما پاسخ محکمی بدهیم.» او نگفته است که هدفش از پاسخ تند چیست، اما نوشته است: «ظلم خواندن قصاص، توهین به دین ماست و به‌هیچ‌وجه بخشودنی نیست.»

سعید خوستی که پیش از این نیز کشورهای غربی و حتی شهروندان افغان مخالف طالبان را که در خارج از کشور زندگی می‌کنند تهدید کرده‌ بود، با انتشار تصویری از دفتر یوناما، این نهاد بین‌المللی را به «پاسخ محکم» در برابر آنچه توهین به دین اسلام خوانده، تهدید کرده است.

خوستی حتی از این نیز فراتر رفته و سازمان ملل متحد و کشورهای غربی مخالف با مجازات اعدام را «شیاطین» خوانده و واکنش‌های آن‌ها به اعدام را به کشتار غیرنظامیان در غزه پیوند داده و نوشته: «قضیه فلسطین برای شناسایی شیاطین غربی کافی است.»

دادگاه‌ عالی طالبان، به‌عنوان یک مرجع رسمی، گزارش  کامل مراسم اعدام را روز پنجشنبه در رسانه‌های اجتماعی بازتاب داد و از آن به‌عنوان اجرای بزرگ‌ترین حکم الهی یاد کرد.

طالبان از دو سال و شش ماه پیش تاکنون سه مورد حکم اعدام در ملاعام را به‌صورت رسمی اجرا کرده‌اند که در نخستین مورد آن در پکتیا، حتی وزیران ارشد رژیم طالبان نیز شرکت داشتند.