پاکستان قرار است بزرگترین قرارداد فروش جت جنگنده «جی-اف ۱۷» را به ارزش یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار با آذربایجان امضا کند. رسانه آذربایجانی «آذر نیوز» در مطلبی نوشت که این قرارداد شامل آموزش خلبانهای آذربایجانی و تامین مهمات جتهای جنگنده نیز میشود. جنگندههایی که قرار است به آذربایجان فروخته شوند، تولید مشترک پاکستان و چین و نسل چهارم جتهای جنگنده «جی-اف ۱۷» اند که به سیستمهای رادار پیشرفته مجهزند. قرار است این جتها جایگزین ناوگان فعلی جنگندههای میگ-۲۹ ساخت روسیه در ارتش آذربایجان شوند.
از جتهای «جی-اف ۱۷» بهعنوان جنگندههایی با توانایی مقابله با سامانه دفاع هوایی اس-۳۰۰ نام برده میشود که در کشورهای منطقه از مهمترین جنگندهها است. آذربایجان و پاکستان در سال ۲۰۰۳ توافق همکاریهای نظامی امضا کردند و پس از آن چندین رزمایش مشترک نظامی برگزار کردند. همچنین در سالهای اخیر شماری از نظامیان آذربایجانی از برنامههای آموزشی در پاکستان استفاده کردند و در صورتی که قرارداد فروش جنگده «جی-اف ۱۷» به آذربایجان عملی شود، بزرگترین معامله نظامی میان دو کشور خواهد بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
دفینس بلاگ، مجلهای که مسائل نظامی را دنبال میکند نیز در مطلبی نوشت که مذاکره میان پاکستان آذربایجان بر سر فروش جنگدههای «جی-اف ۱۷»، بزرگترین معامله نظامی این دو کشور خواهد بود. براساس اطلاعات این مجله، جتهای «جی-اف ۱۷» قابلیت حمل هشت موشک از انواع مختلف را دارند و از رادارهای مدرن و سیستمهای جنگ الکترونیک برخوردارند.
ارزش یک جنگده «جی-اف ۱۷» تا ۲۵ میلیون دلار برآورد شده است و گفته میشود آذربایجان قصد دارد حدود ۶۰ فروند جنگنده جدید از پاکستان خریداری کند. در صورتی که توافق خرید این جنگندهها نهایی شود، این معامله تا پایان سال جاری میلادی انجام خواهد شد.
نسل چهارم جنگنده «جی-اف ۱۷» محصول مشترک متجمع هوانوردی پاکستان (PAC) و شرکت هواپیماسازی چنگدو (CAC) چین است که سبک وزن و تکموتوره طراحی شده و توسعه یافته است. این جت در سالهای اخیر در نمایشگاههای نظامی در کشورهای مختلف از جمله در فرانسه به نمایش گذاشته شد.
ارتش پاکستان یکی از ۱۰ ارتش برتر جهان است که قدرت نظامی زیادی دارد. به باور کارشناسان، ارتش پاکستان ساختار سیاست و حکومت را در این کشور در دست دارد و نتایج انتخابات در بسیاری از موارد براساس خواست ارتش رقم میخورد. در انتخابات هشتم فوریه نیز نقش ارتش پاکستان بیش از هر نهادی دیگری برجسته بود. عمران خان، رهبر حزب تحریک انصاف، به دلیل مخالف با سیاستهای ارتش در سال ۲۰۲۲، از قدرت کنار رفت و در پی آن به فساد و اختلاس متهم شد و با تشکیل پرونده بازداشت و زندانی شد.
پاکستان هرچند در دستکم دوسال اخیر با بحران شدید اقتصادی، سیاسی و امنیتی روبرو است، اما ژنرال سید عاصم منیر، فرمانده ارتش این کشور، بارها درخصوص توانایی برای مهار بحرانها در زمینههای مختلف ازجمله افزایش ناامنی در ایالتهای بلوچستان و خیبرپختونخوا، به مردم اطمینان داده است. این دو ایالت پس از بازگشت طالبان افغان به قدرت، به محل مانور شبهنظامیان تحریک طالبان پاکستان که از متحدان دیرینه طالبان افغاناند تبدیل شده است.