خبرگزاری رویترز درباره انتخابات مجلس شورای اسلامی، که روز جمعه ۱۱ اسفند پس از تبلیغات فراوان رژیم جمهوری اسلامی انجام شد، نوشت: «گزارشهای غیررسمی میزان مشارکت مردم در این انتخابات را که آزمونی برای مشروعیت جمهوری اسلامی تلقی میشود، حدود ۴۰ درصد تخمین زد و کمترین میزان مشارکت از زمان انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ تا کنون رقم خورد».
این گزارش، با اشاره به آنکه انتخابات روز جمعه به عقیده برخی گروهها و افراد از جمله اصلاحطلبان «غیرآزاد و ناعادلانه» بود، تاکید کرد که رقابت اساسا میان تندروها و محافظهکارانی بود که وفاداریشان به آرمانهای انقلاب اسلامی را اعلام کردند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به نوشته رویترز، مشارکت پایین مردم در انتخابات مجلس شورای اسلامی در شرایطی بود که حاکمان جمهوری اسلامی برای ترمیم مشروعیتشان پس از خیزش سراسری اخیر نیاز به مشارکت بالایی داشتند.
با وجود تاکید علی خامنهای بر حضور پرشور در انتخابات مجلس، نظرسنجیها نشان داد که تنها حدود ۴۱ درصد از ایرانیهای واجد شرایط رای دادند.
هنوز آماردقیق مشارکت مردم در انتخابات روز جمعه منتشر نشده است، اما به نظر میرسد که نظرسنجیهای انجامشده درست باشند، همانطور که روزنامه همشهری هم نوشت که بیش از ۲۵ میلیون نفر یا ۴۱ درصد از واجدین شرایط به صندوقهای رای مراجعه کردهاند.
در این صورت، مشارکت مردم در انتخابات مجلس شورای اسلامی از دوره گذشته نیز، که میزان مشارکت در آن ۴۲.۵ درصد بود، کمتر بوده است. با مرور انتخابات دو دوره پیش، که میزان مشارکت در آنها حدود ۶۲ درصد بوده است، روند نزولی رویگردانی مردم از صندوقهای رای بیشتر هم مشخص میشود.
اخبار و تصویرهایی از چند استان ایران در روز جمعه که برای ایندیپندنت فارسی فرستاده شد نیز تایید میکرد که ساکنان شمار زیادی از شهرهای ایران دوازدهمین انتخابات مجلس و ششمین انتخابات مجلس خبرگان را تحریم کردند و بسیاری از شعب رایگیری در این مناطق خالی از حضور رایدهندگان بود.
تعداد استفاده کاربران ایرانی شبکه ایکس (توییتر) از هشتگ «سیرک انتخابات»، که ابتدا از سوی شاهزاده رضا پهلوی به کار رفت، نیز تا ظهر جمعه به حدود ۳۰۰ هزار رسید. هشتگ «رای بی رای» هم عبارت دیگری بود که مردم را به تحریم انتخاباتی دعوت میکرد که حکومت اصرار دارد واقعی و سالم است اما مردم باور دارند که نمایشی و پر از تقلب است.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در روزهای پیش از انتخابات و در فضای سرد و بیرونق حاکم بر ایران، با تاکید بر شرکت در انتخابات سخنرانیهای متعددی کرد. خامنهای در گفتههایی که بسیاری از کاربران فضای مجازی آن را «التماس انتخاباتی» نامیدند بارها از کلیدواژه «دشمن» استفاده و تلاش کرد که با ایجاد هراس درمورد «در خطر افتادن امنیت ملی» مردم را به پای صندوقهای رای بکشاند.
همزمان، برخورد ماموران امنیتی با کسانی که مردم را به رای ندادن تشویق میکردند شدت گرفت و صدها تن از شهروندانی که انتخابات مجلس شورای اسلامی را «نمایشی و دروغین» خوانده بودند بازداشت شدند.