پس از آن که دو وزیر اسرائیلی در روز چهارشنبه اعلام کردند که مجوزهایی برای ساخت ۳۵۰۰ خانه جدید در شهرکهای کرانه باختری اشغالی صادر شده است، فولکر ترک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، این اقدام را محکوم کرد.
به گزارش رویترز، فولکر ترک روز جمعه هشتم مارس (۱۸ اسفند) در سخنانی هشدار داد که شهرکسازیهای اسرائیل در سرزمینهای اشغالی فلسطین به میزان بیسابقهای گسترش یافته و خطر از بین بردن هرگونه امکان عملی تشکیل یک کشور فلسطینی را به همراه دارد.
کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد همچنین افزود که رشد شهرکهای اسرائیلی به منزله انتقال جمعیت از سوی اسرائیل در مناطق فلسطینی و نوعی «جنایت جنگی» است.
بیشتر رهبران جهان شهرکسازیهای اسرائیل در کرانه باختری را غیرقانونی دانسته و با آن مخالفت کردهاند. دولت جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا نیز پیش از این ارائه طرح ساخت خانههای جدید در کرانه باختری اشغالی را مغایر با قوانین بینالمللی خوانده بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
فولکر ترک که قرار است گزارشی را در این زمینه در اواخر ماه مارس به شورای حقوق بشر در ژنو ارائه دهد، با انتشار بیانیهای گفت: «خشونت شهرکنشینان و نقض مقررات مربوط به شهرکسازیهای اسرائیل به سطوح بیسابقه و تکاندهندهای رسیده است.»
این گزارش ۱۶ صفحهای تحت نظارت سازمان ملل و منابع دیگر، ساخت ۲۴ هزار و ۳۰۰ واحد مسکونی جدید اسرائیلی را در کرانه باختری اشغالی طی یک دوره یک ساله تا پایان اکتبر ۲۰۲۳ مستند کرده است. بنا بر این گزارش، این میزان شهرکسازی بالاترین رقم از زمان شروع نظارت بر ساخت خانههای اسرائیلی در این منطقه در سال ۲۰۱۷ است.
همزمان با این هشدارها، هیئت دیپلماتیک اسرائیل در ژنو گفت که گزارش کمیسر عالی حقوق بشر باید شامل مرگ ۳۶ اسرائیلی در سال ۲۰۲۳ هم باشد. این گروه در بیانیهای انتقاد کرد که «قربانیان اسرائیلی تروریسم فلسطینی از سوی کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل نادیده گرفته میشوند.»
در گزارش فولکر ترک اشاره شده است که افزایش چشمگیری در خشونت شهرکنشینان و دولت اسرائیل علیه فلسطینیان در کرانه باختری اشغالی، به ویژه پس از حملات مرگبار حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر، وجود داشته است به طوری که از آن زمان تاکنون بیش از ۴۰۰ فلسطینی از سوی نیروهای امنیتی اسرائیل یا شهرکنشینان کشته شدهاند.
کرانه باختری اشغالی بخشی از سرزمینهایی است که در جریان جنگ خاورمیانه در سال ۱۹۶۷ به تصرف اسرائیل درآمد. بیشتر رهبران جهان شهرکسازیهای اسرائیل در سرزمینهای اشغالی را غیرقانونی میدانند، اما اسرائیل با استناد به ادعاهای تاریخی درمورد کرانه باختری و توصیف آن بهعنوان سنگر امنیتی به فعالیت در این عرصه ادامه میدهد.
در گزارش کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل با اشاره به سیاستهای دولت بنیامین نتانیاهو در گسترش شهرکسازی، مواردی از خشونت علیه شهرکنشینان فلسطینی مستند شده است. این موارد شامل پوشیدن لباس ارتش اسرائیل از سوی شهرکنشینان و حمل اسلحه برای آزار یا حمله به فلسطینیها است.
جنگ پنج ماهه غزه تمرکز مجددی بر راهحل دو کشوری برای مناقشه اسرائیل و فلسطین ایجاد کرده اما پیشرفت چندانی در دستیابی به تشکیل کشور مستقل فلسطین انجام نشده و گسترش شهرکها یکی از موانع آن است.
در دولت کنونی اسرائیل، شهرکسازیها بیش از گذشته افزایش یافته و همین موضوع باعث ایجاد اختلاف با یکی از متحدان کلیدی اسرائیل یعنی آمریکا شده است. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز ۲۴ فوریه گفت که واشنگتن شهرکسازیهای کرانه باختری را مغایر با قوانین بینالمللی میداند. این موضعگیری آمریکا در مورد ادامه شهرکسازیها موجب نارضایتی حامیان سرسخت اسرائيل شده است. از سوی دیگر، آمریکاییهای عربتبار نیز این موضعگیری را کماهمیت و دیرهنگام میدانند.
سایمون والترز، سفیر بریتانیا در اسرائیل، نیز طرح دولت نتانیاهو برای ساختن بیشتر از ۳۰۰۰ واحد مسکونی جدید را محکوم کرده است.
در ماه دسامبر بریتانیا و متحدانش از دولت اسرائیل خواستند که با برداشتن گامهای فوری و قاطع مانع خشونتورزی شهرکنشینان یهودی در کرانه باختری شود. در آن زمان، در بیانیه مشترک اتحادیه اروپا و ۱۴ کشور دیگر در محکوم کردن خشونتهای شهرکنشینان اسرائیلی تاکید شد که خشونت شهرکنشینان به حدی بیسابقه رسیده، به امنیت کرانه باختری و منطقه آسیب رسانده، و چشمانداز صلح پایدار را تهدید کرده است.