تغییرات شکل، رنگ، ضخامت و بافت ناخنهای انگشتان ممکن است حاکی از بیماری باشد. برخی از این تغییرات طبیعیاند، اما برخی دیگر ممکن است نشانه زخم، عفونت یا بیماری باشند که مراقبت و توصیه پزشکی را میطلبند.
از آنجایی که ناخنها نمود بیرونی سلامتاند، توجه به تغییرات ناخن، مانند فررفتگیها و برجستگیها اهمیت دارد. با رعایت بهداشت ناخنها و تغذیه مناسب میتوان از برخی بیماریهای ناخن جلوگیری کرد.
وریولهلت در گزارشی به برخی بیماریهای ناخن و دلایل آنها پرداخته است.
بیماریهای ناخن و دلایل آنها
ظاهر ناخنها وضعیت سلامت را بازتاب میدهد. ناخنهای سالم یکدست، بیلکه و یکرنگاند و سطح آنها صاف و بدون شیار و سوراخ است. تغییرات شکل، رنگ، ضخامت و بافت ناخنها، از انواع بیماریهای ناخن خبر میدهد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
برخی از علائم و نشانههای ناخن ناسالم عبارتند از: فرورفتگی و برجستگی، تغییر رنگ، لکه، و جدا شدن ناخن.
بیماریهای ناخن ممکن است یا درپی آسیبهای جزئی رخ بدهد و آنچنان مهم نباشد یا درنتیجه عوامل نگرانکنندهای مانند سوءتغذیه و بیماریهای زمینهای ایجاد شود. برای مثال ناخنهای شکننده اغلب نشانه روند طبیعی پیری است.
اگر درمورد تغییرات ناخنهایتان نگرانید، بهتر است با متخصص مراقبتهای بهداشتی مشورت کنید تا آنها دلیل تغییرات را تشخیص دهند و برنامه درمانی دقیقی ارائه کنند.
خطهای بیو
خطهای بیو، خطهای افقی روی ناخن، برجستگیها یا فرورفتگیهای افقی روی ناخناند. این خطها حاکی از آن است که رشد ناخن برای مدتی کند یا متوقف شده است.
دلایل تشکیل خطوط بیو عبارتند از: اگزما، آسیبدیدگی ناخن، شیمیدرمانی، سوءتغذیه، تب و استرس مزمن.
ناخن چماقی
ناخن چماقی یا کلابینگ ناخن زمانی رخ میدهد که ناخنهای دست یا پا مانند پشت قاشق به سمت داخل خمیده شوند. از آنجایی که انحنای ناخنها بهتدریج و آرامآرام ایجاد میشود ممکن است در آغاز مورد توجه قرار نگیرد.
در ناخن چماقی، ناخنها حالت اسفنجی دارند و نوک انگشتان هم متورم به نظر میرسند. این عارضه اگر موروثی باشد بیضرر است، اما در مواردی نشانه اختلال در عملکرد قلب، ریه، کبد، روده یا معده است.
ناخن قاشقی
ناخن قاشقی یا کویلونیشیا زمانی رخ میدهد که ناخنها تخت یا فرورفتهاند و شکلی شبیه داخل قاشق دارند. این عارضه ممکن است بهدلیل کمبود آهن رخ دهد.
لکههای سفید ناخن
لوکونیشیا به وضعیتی اطلاق میشود که در آن لکهها یا رگههای سفید روی ناخنهای دست و پا ظاهر میشود یا کل ناخن سفید میشود.
دلایل این عارضه اغلب یا به مصرف دارویی خاص برمیگردد یا درنتیجه بیماری است، اما ممکن درنتیجه آسیبهای جزئی مانند جویدن ناخن، کوبیدهشدن ناخن به چیزی، یا مانیکور هم رخ بدهد. انواع مختلفی از لوکونیشیا وجود دارد که درنتیجه اختلالهای ارگانیسمی است.
جداشدن ناخن از بسترش
این پدیده اونیکولیز نام دارد و زمانی رخ میدهد که سطح رویی و سفت ناخن (صفحه ناخن) از بستر گوشتیاش جدا میشود و دیگر چسبیده به آن نیست.
اونیکولیز ممکن است بهدلیل پسوریازیس (بیماری پوستی خودایمنی)، عفونت قارچی یا آسیبدیدگی باشد، مانند استفاده از اجسام نوکتیز حین مانیکور ناخن یا تمیز کردن آنها.
چطور از بیماریهای ناخن جلوگیری کنیم؟
زمانی ناخنها را بگیرید که نرماند، برای مثال، پس از حمامکردن.
ناخنهای پا را مرتب کوتاه کنید تا مدام به کفش برخورد نکنند و آسیب نبینند.
از تمیزی و خشکی ناخنهایتان مطمئن شوید و با مالیدن کرمهای مرطوبکننده انعطافپذیریشان را حفظ کنید.
برای کاهش ابتلا به عفونتهای قارچی در مکانهای عمومی پابرهنه راه نروید.
ناخنهایتان را نجوید و آنها را نکشید. آنها را با ناخنگیر کوتاه کنید.
برخی از تغییرات ناخن مانند شکستهشدن طبیعیاند، اما اگر این تغییرات طولانیمدت و رو به وخامتاند، حتما با متخصص مراقبهای بهداشتی مشورت کنید.