در حالی که جمهوری اسلامی بارها مدعی شده از حوثیهای یمن حمایت تسلیحاتی نمیکند، خبرگزاری تسنیم روز چهارشنبه نهم خرداد با انتشار گزارشی تایید کرد که فناوری موشک بالستیک ضدکشتی «قدر» ایران در اختیار «انصارالله یمن» یا درواقع همان گروه شبهنظامی حوثیها قرار داده شده است.
به نوشته این رسانه وابسته به سپاه پاسداران، «اولین موشک بالستیک دریایی ایران با نام قدر از سوی حسن طهرانیمقدم ساخته شد و حالا پس از گذشت چندین سال، همین فناوری در اختیار مجاهدان یمنی قرار گرفته است.»
حسن طهرانی مقدم رییس سازمان جهاد خودکفایی سپاه پاسداران بود و جمهوری اسلامی به او لقب «پدر موشکی ایران» داده است. او آبانماه سال ۱۳۹۰ در پی وقوع انفجاری در پادگان آموزشی مدرس کشته شد.
در ادامه گزارش تسنیم آمده است که «موشک بالستیک ضدکشتی قدر» با تغییر کاربری از موشک تندر ۶۹ طراحی شده و بعدها از دستاوردهای همین موشک در جریان طراحی و ساخت موشکهای «خلیج فارس» و «هرمز» استفاده شده است.
همچنین اشاره شده است که موشک «محیط» نیروهای مسلح یمن با الگوبرداری دقیق از موشک قدر ضدکشتی ایرانی طراحی شده و به یک جستجوگر اپتیکی برای هدف قرار دادن ناوهای دشمن تجهیز شده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
خبرگزاری وابسته به سپاه انتقال این فناوری را بیانگر این دانسته که «جمهوری اسلامی ایران توانسته طی سالهای اخیر سطح پشتیبانی از جبهه مقاومت را بالاتر از قبل پیگیری کند.»
به نوشته تسنیم، «اکنون موشکهای ایرانی به سلاحی تبدیل شدهاند که میتوانند منافع آمریکا و متحد اصلی آن در منطقه یعنی اسرائیل را با چالشهایی جدی مواجه کنند.» در ادامه این گزارش، «تشکیل شبکه یکپارچه فرماندهی و کنترل در منطقه بخصوص در حوزههای پهپادی و موشکی» از دیگر افتخاراتی است که برای جمهوری اسلامی برشمرده شده است.
این موضوع در حالی است که در دی ماه گذشته جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده پس از حملات گسترده ایالات متحده و بریتانیا به مواضع حوثیها در یمن، این گروه شبهنظامی را «تروریست» خواند و خواستار توقف حملات حوثیها به کشتیهای تجاری در دریای سرخ شد.
بایدن همچنین پس از حمله به مواضع حوثیها در یمن تصریح کرد: «من پیامی را هم به جمهوری اسلامی ایران فرستادم. آنها میدانند که هیچ کاری نباید انجام دهند.»
در اسفندماه نیز بریتانیا و آمریکا خواستار تقویت بیشتر سازوکار بازرسی و نظارت دریایی سازمان ملل متحد برای جلوگیری از رسیدن موشکهای ایران به بنادر تحت کنترل حوثیها در غرب یمن شدند.
پس از حمله هفتم اکتبر حماس به اسرائیل و سپس حملههای تلافیجویانه اسرائیل در غزه، حوثیها حمله به کشتیرانی تجاری در دریای سرخ و خلیج عدن را افزایش دادند و گفتند که هدف از این اقدام حمایت از فلسطین و تقابل با عملیات اسرائیل است.
حملههای حوثیها به کشتیهای تجاری در دریای سرخ و خلیج عدن زنجیره تامین در جهان را تا حدی مختل کرده است. بسیاری از خطوط حملونقل دریایی بینالمللی برای در امان ماندن از حمله احتمالی حوثیها مسیر دریایی طولانیتری را طی میکنند که مشکلات بیشتری ایجاد کرده است، از جمله طولانیتر شدن مدت انتقال کالا و افزایش مصرف سوخت.
بنا بر اعلام اداره دریانوردی ایالات متحده، حوثیها از نوامبر بیش از ۵۰ حمله به کشتیها، توقیف یک کشتی و غرق کردن کشتی دیگر را انجام دادهاند.
در هفتههای اخیر، سرعت حملات حوثیها کاهش یافته، اگرچه شورشیان ادعا کردهاند که پهپادهای جاسوسی آمریکا را سرنگون کردهاند.
به گفته کارشناسان، جمهوری اسلامی ایران از حامیان اصلی حوثیها بهشمار میرود و تسلیحات ایران میتواند جایگزین تسلیحات منهدم شده آنها در جریان حملههای آمریکا باشد.
پیش از این، پولتیکو به نقل از دادههای اطلاعاتی و یک مقام آمریکایی نوشته بود که برآوردهای آمریکا و دیگر کشورهای غربی نشان میدهد که شورشیان حوثی مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران به دنبال دریافت تسلیحات بیشتر از تهراناند.
هرچند توقیف محمولههای سلاح از مقصد ایران برای حوثیها بارها اتفاق افتاده است و مقامات آمریکایی هم به روشنی از نقش جمهوری اسلامی ایران در تامین مالی و تسلیحاتی حوثیها اشاره میکنند، اما دولت بایدن تاکنون تاکید داشته است که به دنبال افزایش تنش با تهران نیست. دولت بایدن در این مدت بهطور شفاهی از جمهوری اسلامی ایران خواسته است که از حمایت از حوثیها دست بردارد.