حماس از آمریکا خواست برای پایان جنگ غزه به اسرائیل فشار بیاورد

این درخواست را یک مقام ارشد حماس در آستانه سفر آنتونی بلینکن به مصر، اسرائیل، اردن و قطر مطرح کرد

اردوگاه نصیرات در مرکز نوار غزه یک روز پس از عملیات ارتش اسرائیل، ۹ ژوئن ۲۰۲۴‌‌ــ AFP

سامی ابوزهری، یک مقام ارشد حماس، روز دوشنبه پیش از سفر برنامه‌ریزی‌شده آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، به منطقه به منظور پیشبرد تلاش‌های آتش‌بس، از ایالات متحده خواست برای پایان دادن به جنگ غزه بر اسرائیل فشار بیاورد.

به گزارش رویترز، سامی ابوزهری گفت: «ما از دولت آمریکا می‌خواهیم که برای توقف جنگ غزه به اشغالگران فشار بیاورد. جنبش حماس برای برخورد مثبت با هر ابتکاری که تضمین‌کننده پایان جنگ باشد، آماده است.»

آنتونی بلینکن روز دوشنبه وارد مصر شد و پس از آن قرار است به اسرائیل برود. او علاوه بر رایزنی درباره پیشنهاد آتش‌بس جو بایدن، تلاش خواهد کرد که جنگ به لبنان گسترش نیابد.

وزیر خارجه آمریکا در هشتمین سفرش به منطقه از زمان حمله شبه‌نظامیان حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ که به خونین‌ترین درگیری میان اسرائیل و فلسطین منجر شده، قرار است به اردن و قطر نیز سفر کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

او پس از دیدار با عبدالفتاح سیسی، رئیس‌جمهوری مصر، به اسرائیل سفر می‌کند و قرار است با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر، و یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، دیدار کند.

هم‌زمان با سفر بلینکن، گزارش‌ها از غزه حاکی از آن است که تانک‌های اسرائیلی در ساعات اولیه روز دوشنبه سعی کردند به سمت شمال پیشروی و اردوگاه پرجمعیت شبوره در مرکز رفح را ویران کنند.

سفر وزیر خارجه آمریکا به منطقه پس از آن صورت می‌گیرد که جو بایدن در ۳۱ مه، پیشنهاد آتش‌بس سه‌مرحله‌ای از سوی اسرائیل را ارائه کرد که پایان دائمی درگیری‌ها، آزادی گروگان‌های اسرائیلی در ازای آزادی زندانیان فلسطینی و بازسازی غزه را شامل می‌شود.

مشخص نیست که تلاش‌های آمریکا برای پذیرش توافق آتش‌بس به نتیجه برسد یا خیر؛ به ویژه آنکه بر اساس بیانیه‌ای که دفتر بنیامین نتانیاهو منتشر کرد، نخست‌وزیر اسرائیل روز یکشنبه خطاب به بستگان اسرائیلی‌های کشته‌شده در غزه گفت: «ما به پیروزی کامل متعهدیم. من نمی‌توانم بدون رسیدن به هدف تعیین‌شده یعنی نابودی حماس دست از جنگ بکشم.»

هم‌زمان منابع دیپلماتیک گزارش دادند که رای‌گیری برای قطعنامه پیشنهادی آمریکا در شورای امنیت احتمالا روز دوشنبه انجام می‌شود. گزارش‌ها حاکی از آن است که متن این قطعنامه نسبت به پیش‌نویس اولیه اندکی تغییر کرده است.

نت ایوانز، سخنگوی هیئت آمریکا در سازمان ملل، بدون اشاره به تاریخ رای‌گیری گفت که آمریکا از شورای امنیت می‌خواهد از پیشنهاد ارائه‌شده حمایت کند.

جو بایدن پیش‌تر جزئیاتی از این توافق سه مرحله‌ای را مطرح کرده بود. طبق این توافق احتمالی، نیروهای اسرائیلی از مناطق پرجمعیت در غزه خارج و گروگان‌ها آزاد می‌شوند. بازه شش هفته‌ای نیز برای آتش‌بس اولیه در نظر گرفته شده است که طی این مدت برای آتش‌بس دائمی مذاکره می‌شود. در درازمدت نیز بازسازی غزه در دستور کار خواهد بود.

ایالات متحده آمریکا می‌گوید که اکنون توپ در زمین حماس است و از این گروه شبه‌نظامی خواسته است آن را بپذیرد. این توافق اگرچه به‌عنوان ابتکار اسرائیل توصیف شده است و هزاران اسرائیلی در حمایت از آن تظاهرات کرده‌اند، متحدان راست افراطی نتانیاهو تهدید کرده‌اند که در صورت اجرای این طرح، استعفا و دولت را ساقط می‌کنند.

این تهدید برای نتانیاهو از آن رو جدی است که روز یکشنبه بنی گانتز، عضو میانه‌رو کابینه جنگی سه نفره اسرائیل، هم استعفا کرد. گانتز روز ۱۸ ماه مه تهدید کرده بود که اگر بنیامین نتانیاهو برای بازگرداندن گروگان‌ها و اداره غزه پس از جنگ برنامه منسجمی ارائه نکند، کابینه جنگ را تا هشتم ژوئن ترک خواهد کرد؛ تهدیدی که با توجه به نجات چهار گروگان اسرائیلی در روز شنبه، با یک روز تاخیر اجرایی شد.

جنگ اسرائیل و حماس در شرایطی ادامه دارد که بر اساس گزارش سازمان‌های بین‌المللی، این درگیری مانع ارسال مواد غذایی، دارو و سایر تدارکات برای فلسطینی‌ها شده و آن‌ها با خطر قحطی و گرسنگی مواجه‌اند. آژانس‌های سازمان ملل می‌گویند بیش از یک میلیون نفر در غزه ممکن است تا اواسط ژوییه با بالاترین سطح قحطی مواجه شوند.

با توجه به این گزارش‌ها، بلینکن قرار است در جریان سفر به اردن در یک کنفرانس بین‌المللی اضطراری درباره بهبود جریان کمک‌رسانی به غزه شرکت کند.

بیشتر از جهان