طالبان با کارت داعش خراسان از جهان باج می‌گیرد

«توقع از یک گروه تروریستی برای مبارزه با گروهی دیگر راهبردی اساسا ناقص است»

جنگجویان طالبان در شهر کابل‌ــ AFP

خطر حملات مرگبار داعش خراسان مستقر در افغانستان در حال فراگیر شدن در آسیای جنوبی، آسیای میانه و اروپا است. مجله لانگ وار ژورنال که فعالیت سازمان‌های شبه‌نظامی و اسلام‌گرا را دنبال می‌کند، در مطلبی در مورد میزان تهدید داعش خراسان به این نکته پرداخته که این گروه در حال تبدیل شدن به یک «بازیگر فراملی با ظرفیت اجرای عملیات در سراسر آسیای و اروپا» است و طالبان هم از این تهدید برای کسب مشروعیت و جلب حمایت مالی از کشورهای جهان استفاده می‌کنند.

در این مطلب به نقل از مقام‌های طالبان که از آن‌ها نام برده نشده، آمده‌ است که آزاد شدن ده‌ها عضو داعش خراسان از زندان‌های افغانستان در روز پانزدهم اوت ۲۰۲۱ در پی ورود طالبان به شهرهای افغانستان، باعث شد این گروه دوباره بتواند برای فعالیت‌هایش در سراسر افغانستان شبکه وسیعی راه‌اندازی کند. او تصریح می‌کند داعش خراسان برای استخدام افراد و تهیه اسلحه و تجهیزات نظامی به منظور اجرای حملات بزرگ و مرگبار هیچ مشکلی ندارد و این «یک رخنه امنیتی بزرگ» در صفوف طالبان است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

داعش خراسان از زمان بازگشت طالبان به قدرت طی حملاتی مرگبار به شهرهای مختلف افغانستان، علاوه بر کشتن شماری از غیرنظامیان، برخی مقام‌های ارشد طالبان را نیز از صحنه حذف کرد. داوود مزمل، استاندار طالبان در بلخ و از چهره‌های نزدیک به رهبر طالبان، رحیم‌الله حقانی، نظریه‌پرداز و چهره تاثیرگذار در میان سران طالبان، مجیب‌الرحمان انصاری، از چهره‌های پرطرفدار و مبلغ مطرح طالبان، نثاراحمد احمدی، معاون استاندار طالبان در بدخشان، عبدالحق ابو عمر، فرمانده پلیس طالبان در بدخشان، صفی‌الله صمیم، فرمانده پلیس طالبان در بغلان و حمدالله مخلص، از فرماندهان کلیدی طالبان در کابل که به عنوان «فاتح کاخ ریاست‌جمهوری» از او یاد می‌شد، از جمله اعضای ارشد طالبان‌اند که در حملات داعش خراسان کشته شدند.

در کنار این، شمار دیگری از فرماندهان نظامی طالبان نیز در حملات جبهه مقاومت ملی و جبهه آزادی افغانستان در شهرها و روستاهای افغانستان کشته شدند. هرچند طالبان با اعمال سانسور شدید، از بازتاب جزئیات حوادث امنیتی در رسانه‌ها جلوگیری می‌کنند و مانع دسترسی خبرنگاران به محل حوادث می‌شوند و در گفت‌وگو با رسانه‌ها یا نشست‌های علنی، حضور و نقش داعش خراسان را در حملات مرگبار رد می‌کنند، به گفته رحمت‌الله نبیل، رئیس سازمان امنیت ملی دولت پیشین افغانستان، در ملاقات با مقام‌های امنیتی کشورهای دیگر، با هدف کسب پول تهدید داعش خراسان را بزرگ‌تر از آنچه هست جلوه می‌دهند.

مجله لانگ‌وار ژورنال نیز می‌نویسد: «طالبان با جلوه دادن خود به عنوان وزنه تعادل در برابر داعش خراسان، به دنبال کسب مشروعیت و حمایت کشورهای مختلف‌اند.» این روایت طالبان حتی توجه ایالات متحده را نیز جلب کرده است، تا جایی که برخی مقام‌های دولت بایدن طالبان را برای مقابله با نفوذ داعش خراسان ضروری می‌دانند.

با این حال به نوشته این مجله، «توقع از یک گروه تروریستی برای مبارزه با گروهی دیگر، یک راهبرد اساسا ناقص است. این رویکرد طالبان را تشویق می‌کند تا به جای اینکه داعش خراسان را یک تهدید واقعی در نظر بگیرند، آن را یک دارایی راهبردی بدانند و این انگیزه آن‌ها را برای ریشه‌کن کردن کامل داعش خراسان کاهش می‌دهد». در عین حال ممکن است طالبان از وجود داعش خراسان به عنوان اهرمی برای کسب امتیاز و حمایت کشورهای غربی استفاده کند و در نهایت به جای متوقف کردن چرخه خشونت و بی‌ثباتی، آن را تداوم دهند.

در همین حال، داعش خراسان در بیانیه‌ای که اواسط ماه مه از طریق «صدای خراسان» به زبان پشتو منتشر شد، تهدید کرد که «حامیان مالی و ایدئولوژیک» طالبان را هدف قرار خواهد داد. در این بیانیه تصریح شده است که تمامی سازمان‌ها، شرکت‌ها، خبرنگاران و رسانه‌های خارجی و داخلی که به نفع طالبان فعالیت می‌کنند، اهداف قانونی برای حملات احتمالی‌اند.

داعش خراسان سازمان‌های غیردولتی و آژانس‌های امدادرسان خارجی در افغانستان را «حاکمان واقعی این کشور» نامید و مدعی شد که بسیاری از سازمان‌های بین‌المللی به‌جای ارائه کمک‌های بشردوستانه به دنبال ترویج مسیحیت‌اند.

پیش از فروپاشی دولت پیشین افغانستان و بازگشت طالبان به قدرت، برخی مقام‌های این گروه نیز سازمان‌های حقوق بشری و امدادرسان را به ترویج مسیحیت متهم می‌کردند. شهریور ۱۴۰۲، طالبان ۱۸ کارمند یک سازمان امدادرسان به نام «ماموریت کمک بین‌المللی» را استان غور افغانستان به اتهام ترویج مسیحیت بازداشت کردند. منابع محلی به ایندیپندنت فارسی گفتند که کارمندان این سازمان پس از پرداخت پول هنگفت به مقام‌های سازمان استخبارات طالبان از زندان آزاد شدند.

در مورد تعداد اعضای داعش خراسان گزارش دقیقی وجود ندارد و سازمان‌های امنیتی و رسانه‌ها تاکنون ارقام متفاوتی منتشر کرده‌اند. بر اساس یک گزارش شورای امنیت سازمان ملل متحد، شمار اعضای داعش خراسان بین دو تا چهار هزار نفر است. مقام‌های روسیه شمار این افراد را تا شش هزار نفر می‌دانند و جبهه متحد افغانستان که ژنرال‌های دولت پیشین افغانستان آن را اداره می‌کنند، در گزارشی اعلام کرده است که داعش خراسان حدود ۹ هزار جنگجو دارد.

مجله لانگ‌وار ژورنال به نقل از کمیسیون اطلاعات نیروی هوایی ارتش آمریکا، خاطرنشان می‌کند که در حال حاضر بزرگ‌ترین و قوی‌ترین پایگاه داعش در جهان شبکه داعش خراسان است که رهبر آن در منطقه بلوچستان پاکستان مستقر است و اعضای عملیاتی آن در افغانستان حضور دارند.

این مجله با اشاره به بازداشت شدن اعضای داعش خراسان طی دو سال اخیر در آمریکا و برخی کشورهای اروپایی از جمله آلمان، اتریش و ایتالیا، نوشت که با نزدیک شدن به المپیک پاریس و مسابقات قهرمانی فوتبال اروپا در آلمان، اروپا از بیم تهدیدهای داعش خراسان در حالت آماده باش قرار دارد.

مجله صدای خراسان که داعش منتشر می‌کند، اوایل ماه مه با انتشار بیانیه‌ای خواستار حمله به مسابقات فوتبال جام ملت‌های اروپا شد که در آلمان برگزار می‌شود.

بیشتر از جهان