آمریکا برای بازداشت یک عضو شورای القاعده پنج میلیون دلار پاداش تعیین کرد

به نوشته مجله لانگ‌وار ژورنال، الغامدی یا در افغانستان است یا در ایران مخفی شده‌ است

از حمزه صالح بن سعید الغامدی به عنوان یکی از طراحان حمله ۱۱ سپتامبر نام برده می‌شود‌ــ AFP

برنامه دولتی «پاداش برای عدالت آمریکا» روز سه‌شنبه ۲۲ خرداد اعلام کرد که بابت اطلاعاتی که به بازداشت حمزه صالح بن سعید الغامدی، از رهبران ارشد القاعده، منجر شود تا پنج میلیون دلار پاداش می‌دهد.

در این اطلاعیه آمده‌ که الغامدی، یکی از عاملان حمله مرگبار ۱۱ سپتامبر به مرکز تجارت جهانی و پنتاگون، مسئول حفاظت از اسامه بن لادن و از افراد مورداعتماد بنیان‌گذار القاعده بوده که بعدا به یکی از رهبران ارشد این سازمان تبدیل شده است.

در اطلاعیه برنامه پاداش برای عدالت که یک نهاد ضدتروریستی و ضد جاسوسی در سرویس امنیت دیپلماتیک وزارت خارجه آمریکا است، در مورد اینکه حمزه صالح بن سعید الغامدی در کدام کشور زندگی می‌کند، اطلاعاتی ارائه نشده‌ است.

برخی کارشناسنان و پژوهشگرانی که فعالیت سازمان‌های شبه‎‌نظامی و اسلام‌گرا را دنبال می‌کنند، معتقدند که الغامدی در افغانستان یا ایران زندگی می‌کنند. او متولد عربستان سعودی است و در دهه ۱۹۸۰، همراه با اسامه بن لادن و شماری دیگر از جهادی‌ها، برای جنگ با نیروهای شوروی به افغانستان رفته بود. اینکه الغامدی پس از خروج شوروی از افغانستان و آغاز جنگ داخلی در این کشور، در افغانستان ماند یا به عربستان سعودی بازگشت، اطلاعاتی در دست نیست.

با ظهور طالبان در سال ۱۹۹۴ و تصرف کابل به دست این گروه در سال ۱۹۹۶، اسامه بن لادن در چند شهر افغانستان از جمله قندهار، هلمند و ننگرهار، پایگاه‌های نظامی و آموزشی ایجاد کرد و در سایه چتر حمایتی طالبان از القاعده، برای حمله به برج‌های تجارت جهانی و پنتاگون برنامه‌ریزی کرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

مجله لانگ‌وار ژورنال در گزارشی در مورد الغامدی نوشت که او در «آخرین نبرد تورا بورا» کنار اسامه بن لادن جنگیده است. نبرد تورا بورا به عملیات مشترک نیروهای آمریکایی و تعدادی از جنگجویان افغان به فرماندهی حضرت علی، عضو حزب جمعیت اسلامی، در دسامبر ۲۰۰۱ اشاره دارد که در کوه‌های تورا بورا، محل اختفای اسامه بن لادن، درگرفت. حضرت علی آوریل ۲۰۲۲ در مصاحبه ویژه با ایندیپندنت فارسی در شهر وین، گفت که اعضای القاعده که در تورا بورا پنهان شده بودند، همراه با اسامه بن لادن از طریق مسیرهای کوهستانی و پوشیده از درخت به پاکستان فرار کردند.

به نوشته مجله لانگ‌وار ژورنال، نقش الغامدی به عنوان یکی از اعضای شورای القاعده در نامه‌ای فاش شد که او در آن متعهد شده که از خط جانشینی [القاعده] تبعیت کند و اشاره کرده که از نزدیک با ایمن الظواهری و عبدالرحمن المغربی کار کرده است. این نامه احتمالا پس از مرگ ایمن الظواهری، جانشین بن لادن، در حمله پهپادی آمریکا به یک خانه امن طالبان در کابل در ژوییه ۲۰۲۲، نوشته شده است. با این حال هیچ گزارش معتبری وجود ندارد که نشان دهنده الغامدی ساکن کدام کشور است.

گفته می‌شود عبدالرحمان المغربی که بنا بر گزارش‌ها معاون سیف‌العدل، امیر القاعده، است، همراه با سیف‌العدل در ایران زندگی می‌کند. گزارش‌هایی هم وجود دارند که در آن‌ها ادعا می‌شود این دو رهبر القاعده هرازگاه به افغانستان تحت سلطه طالبان سفر می‌کنند. کشته شدن ایمن‌ الظواهری در محله مرفه‌نشین وزیراکبر خان کابل و در خانه متعلق به سراج‌الدین حقانی، این گمان را تقویت می‌کند که ممکن است حمزه صالح بن سعید الغامدی و عبدالرحمان المغربی نیز در افغانستان مخفی شده‌ باشند.

تیم نظارت بر تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل ژانویه ۲۰۲۴ گزارش داد که القاعده ضمن برپایی یک انبار اسلحه در پنجشیر، در هرات، فراه و هلمند خانه‌های امن ایجاد کرده‌ است تا تردد اعضایش بین افغانستان و ایران را تسهیل می‌کند. در این گزارش همچنین آمده که القاعده در کابل، پروان، کاپیسا و چند شهر دیگر افغانستان پادگان‌های آموزشی برپا کرده‌ است.

بر اساس گزارش تیم نظارت بر تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل، عبدالرحمن الغامدی، به عنوان رابط سیف‌العدل و عبدالرحمان المغربی بین ایران و افغانستان در تردد است. مجله لانگ‌وار ژورنال به نقل از یک مقام اطلاعاتی ایالات متحده نوشت که عبدالرحمن الغامدی و حمزه صالح بن سعید الغامدی پسرعمو هستند و می‌افزاید که این قرائن نشان می‌دهند حمزه صالح بن سعید الغامدی یا در افغانستان یا در ایران است و در سایه چتر حمایتی طالبان به عنوان عضو شورای القاعده فعالیت می‌کند.

طالبان در توافقنامه صلح دوحه که فوریه ۲۰۲۰ با دولت ترامپ امضا کردند، متعهد شدند که به گروه‌های تروریستی بین‌المللی از جمله القاعده اجازه فعالیت در افغانستان ندهند و روابطشان را با همه گروه‌هایی که تهدیدی علیه امنیت آمریکا تلقی می‌شوند، قطع می‌کند. از زمان بازگشت طالبان به قدرت، بسیاری از دولت‌ها از جمله ایالات متحده این گروه را به نقض توافق دوحه متهم کرده و از مقام‌های طالبان خواسته‌اند به تعهداتشان به جامعه بین‌المللی پایبند بمانند.

بیشتر از جهان