اعتراض گسترده به اروپایی‌ها بابت آزادی حمید نوری؛ «دشمن مردم ایرانید»

رئیس بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها: «بی‌خاصیتی غرب با آزاد کردن قاتلی که مسئول کشته شدن صدها ایرانی بی‌گناه بود، بیشتر نمایان شد»

آزادی ناگهانی حمید نوری، دادیار سابق زندان گوهردشت کرج که بر اساس حکم دادگاه سوئد به دلیل دست داشتن در اعدام هزاران ایرانی در دهه ۱۳۶۰ به حبس ابد محکوم شده بود، موجی از خشم و عصبانیت مردم ایران و شماری از فعالان و مقام‌های سیاسی در دیگر کشورها را به همراه داشت.

هزاران نفر از کاربران رسانه‌های اجتماعی ساکن ایران و ایرانیان خارج از کشور، ادعاهای پیشین دولت‌های اروپایی و مقام‌های اتحادیه اروپا درباره حمایت از معترضان ایرانی و احترام به حقوق‌ بشر را «دروغین»، «نمایشی» و «شرم‌آور» خواندند و با اشاره به آزادی سریالی ماموران امنیتی جمهوری اسلامی از زندان‌های اروپا و آمریکا در سال‌های اخیر، تاکید کردند که این دولت‌ها برخلاف ادعاهایشان، دائما مقابل سیاست گروگان‌گیری جمهوری اسلامی برای استرداد مامورانش یا آزاد شدن منابع مالی بلوکه‌شده‌اش، شکست‌ می‌خورند و تسلیم می‌شوند.

به ۱۲ نماینده ایرانی‌تبار پارلمان سوئد هم به دلیل «بی‌عملی و سکوت» مقابل کرنش دولت سوئد در برابر تهران و مبادله زندانیان سیاسی، انتقاد‌های پرشماری در فضای فارسی‌زبان شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است.

حمید نوری که هم‌زمان با آزادی یوهان فلودروس و سعید عزیزی راهی تهران شد، در بدو ورود، با اعلام اینکه «من حمید عباسی‌ام»، برای شاکیانش کرکری خواند. حمید عباسی نام مستعار حمید نوری در زندان گوهردشت بود که هم‌زمان با اعدام‌ زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷ از آن استفاده می‌کرد و در مدت رسیدگی به جنایاتش در دادگاه سوئد، آن را منکر شده بود.

ویدا مهران‌نیا، همسر احمدرضا جلالی، یکی دیگر از ایرانی‌-سوئدی‌های زندانی در ایران که به اعدام محکوم شده است، از ایرانیان ساکن سوئد دعوت کرد تا در اعتراض به لغو حکم حبس ابد حمید نوری در ازای آزادی تنها دو شهروند سوئدی، روز یکشنبه مقابل ساختمان وزارت خارجه سوئد در استکهلم تجمع کنند. او گفت: «اگر قرار بر مبادله و آزادسازی گروگان‌های غربی در جمهوری اسلامی است، تمام گروگان‌های جمهوری اسلامی باید مشمول آن می‌شدند.»

احمدرضا جلالی، پزشک و پژوهشگر ایرانی‌ــ‌سوئدی است که از ۵ اردیبهشت ۱۳۹۵ تاکنون با هدف تحت فشار قرار دادن دولت سوئد برای آزادی گروهی دیگر از ماموران امنیتی جمهوری اسلامی از زندان‌های اروپا، بازداشت و به اعدام محکوم شده است.

شاهزاده رضا پهلوی با خطاب قرار دادن اولف کریسترسون، نخست‌وزیر سوئد، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «آزادی حمید نوری، یک جنایتکار جنگی، از سوی دولت سوئد اهانتی است به حاکمیت قانون، حقوق بشر و شرافت حداقلی. این مماشات غیرمسئولانه با رژیم جنایتکار حاکم بر ایران حتی نتوانست تمامی گروگان‌ها را نجات دهد و باعث گروگان‌گیری و باج‌گیری‌های بیشتری هم خواهد شد.»

شیرین عبادی، وکیل دادگستری و برنده جایزه صلح نوبل، هم گفت: «صبح امروز دولت سوئد با تحویل یک جنایتکار به جمهوری اسلامی که محاکمه او در کشور سوئد ۹ ماه به طول انجامید و در پی آن‌ به حبس ابد محکوم شد، به چهره عدالت نیم‌بندی که در جهان وجود داشت، خاک پاشید. این ننگ و رسوایی بزرگ هرگز فراموش نخواهد شد.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

غزاله شارمهد، فرزند جمشید شارمهد، شهروند ایرانی‌ــ‌آلمانی که در تهران در خطر اعدام است، هم در شبکه اجتماعی ایکس به کنایه نوشت: «باید به وزیر خارجه و نخست‌وزیر سوئد، جوزپ بورل و دیگر رهبران اتحادیه اروپا تبریک گفت که برای آزادی یک قاتل گروهی رژیم اسلامی بی‌وقفه تلاش کردند.»

دریا صفایی، نماینده ایرانی‌تبار پارلمان بلژیک، هم با اشاره به اینکه این نوع مبادله زندانیان تنها رژیم ایران را به «ادامه دیپلماسی اخاذی و جنایات بیشتر» ترغیب می‌کند، افزود: «دولت‌های اروپایی چقدر ترسو هستند. حتی زمانی که چنین معامله‌ای می‌کنند، نمی‌توانند از رژیم ایران بخواهند که پروفسور جلالی بی‌گناه را آزاد کند؟»

چارلی ویمرز، نماینده سوئد در پارلمان اروپا، گفت این واقعیت که «قاتلی چون حمید نوری تاوان جنایاتش را نخواهد داد و جمهوری اسلامی از این طریق به تقویت دیپلماسی گروگانگیری تشویق می‌شود»، شادی بابت آزادی شهروندان بی‌گناه سوئدی را تحت‌الشعاع قرار داد. او تاکید کرد که اتحادیه اروپا و دولت سوئد باید به تمامی روابط دیپلماتیکشان با رژیم جمهوری اسلامی خاتمه دهند و‌ «برای همه شهروندان اروپایی که قصد سفر به ایران را دارند، روشن شود که این کار باید با مسئولیت خودشان انجام شود.»

تئو فرانکن، نماینده پارلمان بلژیک، هم «مماشات» دولت‌های اتحادیه اروپا با جمهوری اسلامی را «خیانت به مردم ایران» خواند و گفت: «این اقدام تشویق به ترور را بیشتر می‌کند.»

در همین حال جیسون برادسکی، رئیس شورای سیاست‌گذاری «اتحاد علیه ایران هسته‌ای»، روز شنبه را «روزی غم‌انگیز برای حاکمیت قانون در دموکراسی‌های غربی» خواند و گفت: «همواره پس از هر معامله برای آزادی گروگان‌های غربی در ایران درباره جزئیات مبادله نگرانی گسترده و عمیقی ایجاد می‌شود؛ از جمله آزادی دارایی‌های مسدود‌شده یا آزادی جنایتکاران و تروریست‌ها. اما ایالات متحده و متحدان اروپایی آن هیچ‌وقت برای مبارزه با گروگان‌گیری یک راهبرد درست و جامع را دنبال نکرده‌اند.»

مارک دوبوویتز، رئیس بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها در آمریکا، هم نوشت: «بی‌خاصیتی غرب با آزادی قاتلی که مسئول کشته شدن صدها ایرانی بی‌گناه بود بیشتر نمایان شد. خامنه‌ای به همه شما مماشات‌کننده‌ها می‌خندد. این اقدام تنها او را برای ارتکاب جنایات بیشتر جسور‌تر می‌کند.»

واکنش دو مقام ارشد اروپایی به تبادل زندانی میان سوئد و جمهوری اسلامی هم انتقادهای زیادی را برانگیخت. جوزپ بورل، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، که پیش از این به دلیل مماشات و هواداری از نظام جمهوری اسلامی در برخی موضوع‌ها، با انتقاد شدید جمهوری‌خواهان در آمریکا روبرو شده بود، گفت: «ما از خبر آزادی یوهان فلودروس، همکار اتحادیه اروپا و شهروند سوئد و هموطنش سعید عزیزی خوشحالیم و از مقام‌های سوئدی و عمانی تشکر می‌کنیم. دیگر شهروندان اتحادیه اروپا هنوز به صورت خودسرانه در ایران بازداشت‌اند، ولی ما با مشارکت اعضای اتحادیه اروپا برای آزادی آن‌ها به کارمان ادامه خواهیم داد.»

اورسولا فون‌ درلاین، رئیس کمیسیون اروپا، نیز نوشت: «از این که همکار سوئدی ما یوهان فلودروس و هموطنش سعید عزیزی از بازداشت غیرقانونی جمهوری اسلامی ایران آزاد شدند خوشحالیم. برای آنان آرزوی دیدار خوبی با عزیزانشان را دارم و به سوئد به دلیل تلاش مداوم در راستای رسیدن به این نتیجه تبریک می‌گویم.»