همه‌گیری تب دنگی در کمین ایرانیان

وزارت بهداشت از احتمال شیوع تب دنگی طی ماه‌های شهریور و مهر خبر داد

پشه آئدس، عامل انتشار تب دنگی- رسانه‌های اجتماعی

داده‌های آماری وزارت بهداشت حاکی از آن است که تاکنون دست‌کم ۱۳۸ شهروند به تب دنگی مبتلا شده‌اند و چهار نفر براثر ابتلا به این بیماری فوت کرده‌اند. این آمار تنها افرادی را شامل می‌شود که ابتلای آنان به بیماری تب دنگی به تایید وزارت بهداشت رسیده است. مقام‌های وزارت بهداشت می‌گویند تب‌دنگی احتمالا در شهریور و مهر همه‌گیر شود.

درحالی‌که متخصصان درباره خطر شیوع این بیماری و ضرورت پیشگیری از آن هشدار داده‌اند، حسن فرشیدی، رییس مرکز مدیریت بیماری‌های وزارت بهداشت، به‌تازگی در نشستی خبری از وزارت بهداشت سلب مسئولیت کرد و مدعی شد که این وزارتخانه برای مقابله با گسترش پشه آئدس، عامل اصلی ابتلا به تب‌ دنگی، فقط ۲۰ درصد مسئولیت دارد.

او در ادامه افزود ۸۰ درصد مسئولیت مبارزه با پشه آئدس با استانداران، پدافند غیرعامل، وزارت کشور، مرزداری و گمرک است. این مقام دولتی تایید کرد که همه‌گیری تب دنگی طی ماه‌های شهریور و مهر در ایران شروع می‌شود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در واکنشی دیگر عبدالرضا میراولیایی، مدیر برنامه بیماری‌های منتقله از آئدس مهاجم در وزارت بهداشت، به خبرگزاری ایلنا گفت که «سند پدافند زیستی مدیریت برنامه آئدس مهاجم در وزارت کشور تدوین و ابلاغ شده است».

او همچنین گفت که گسترش پشه آئدس معضلی فراتر از وزارت بهداشت است و به تعامل تمام دستگاه‌های مسئول نیاز دارد؛ بنابراین در سند پدافند زیستی مدیریت برنامه آئدس مهاجم، وظایفی برای همه دستگاه‌ها تعریف شده است.

پیش‌تر مسئولان وزارت بهداشت ادعا کرده بودند که مبتلایان تب دنگی از کشورهای عربی، به‌خصوص امارات متحده عربی، این بیماری را وارد کرده‌اند، اما میراولیایی در تازه‌ترین واکنش تایید کرد که پشه آئدس در مناطقی که مشکلات محیطی وجود دارد و مدیریت پسماند به‌خوبی انجام نمی‌شود گسترش می‌یابد.

براساس گزارش روزنامه پیام ما، در حال حاضر استان‌های هرمزگان، سیستان‌وبلوچستان، بوشهر و گیلان درگیر بیماری تب دنگی‌اند و خطر شیوع بیماری استان‌های مازندران و گلستان را نیز تهدید می‌کند.

طبق گزارش وزارت بهداشت، ساکنان مناطق جنوبی کشور بیشتر در معرض نیش پشه آئدس قرار دارند، زیرا بیشتر پشه‌های آئدس‌ از راه کشتی‌ها و لنج‌ها وارد ایران می‌شوند. با این حال، مسافران امارات‌ متحده‌ عربی و دیگر کشورهای حوزه خلیج‌ فارس هنگام بازگشت به کشور غربالگری نمی‌شوند.

آن‌طور که داده‌های وزارت بهداشت نشان می‌دهد، پشه آئدس از سال ۱۳۹۸ وارد ایران شده است. بیماری تب دنگی، که حاصل نیش این پشه است، مانند دیگر بیماری‌های عفونی به دیگران منتقل می‌شود. همین موضوع به‌علاوه شیوع این بیماری در کشورهای همسایه مانند عراق، امارات متحده عربی و پاکستان، خطر شیوع این بیماری در ایران را نیز افزایش داده است.

تب دنگی، یا «تب استخوان‌شکن»، نوعی بیماری همراه با تب شدید است که علائمی ازجمله سردرد، بدن‌درد، درد پشت چشم، تهوع، استفراغ، دل‌درد و ضایعات پوستی دارد. این علائم به‌طور معمول بین دو تا هفت روز پس از ابتلا به ویروس دنگی ظاهر می‌شوند.

با پیشرفت بیماری، علائم شدیدتری نظیر خون‌ریزی لثه یا بینی، گسترش راش‌های پوستی، تنگی نفس در اثر پلورال افیوژن (Pleural effusion)، درد شدید شکم و استفراغ پایدار هم ممکن است بروز کند. این علائم نشان‌دهنده وضعیت وخیم بیماری و نیاز به مراقبت پزشکی فوری است.

تب دنگی در گروه‌های خاص مانند کودکان، زنان باردار، و افراد با بیماری‌های مزمن ممکن است شدیدتر ظاهر شود. در برخی موارد احتمال مرگ‌ومیر درپی ابتلا به این بیماری نیز وجود دارد.

پشه آئدس طی سال‌های دور در تجارت‌های بین‌قاره‌ای از آفریقا به دیگر نقاط جهان گسترش یافت. اکنون در بسیاری از مناطق گرمسیری، نیمه گرمسیری و معتدل سراسر جهان نیز یافت می‌شود. پراکنش آن نیز بین دو تا سه دهه گذشته در بیشتر نقاط جهان افزایش یافته است.

این پشه، که نام دیگرش «ببر آسیایی» است، در مناطق پرجمعیت که از منابع آب پاکیزه، بهداشت مناسب و مدیریت صحیح زباله بی‌بهره‌اند رشد می‌کند. می‌توان گفت این نوع پشه در مناطقی که سیستم آب لوله‌کشی ندارند بسیار رایج است و تا حد زیادی به آب وابسته است.

ظروف ساختگی یا طبیعی ذخیره آب، گلدان‌های گل، زباله‌های پلاستیکی، زیرگلدانی‌‌ها، گلدان‌های گورستان، گلدان‌های گل، سطل زباله، قوطی‌های حلبی، محل گرفتگی ناودان‌های آب، فواره‌های زینتی، و ظرف‌ آب حیوانات خانگی، که داخل یا نزدیک محل زندگی انسان‌ها قرار دارد، برای زندگی و تولیدمثل و تخم‌گذاری این پشه‌ها ایده‌آل‌اند.

براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، افرادی که دو بار به تب دنگی مبتلا شده‌اند بیشتر در معرض خطرند. در حال حاضر، حدود نیمی از جمعیت جهان در خطر ابتلا به بیماری تب دنگی‌ قرار دارند و آمارهای تخمینی نشان می‌دهد که سالانه بین ۱۰۰ تا ۴۰۰ میلیون نفر در سراسر دنیا به این بیماری عفونی مبتلا می‌شوند.