شرکت ترابری و حملونقل دریایی مرسک روز چهارشنبه ۱۷ ژوییه (۲۷ تیر) اعلام کرد که میزان اختلالات و حملات نظامی حوثیهای یمن به حملونقل دریایی و کانتینری در دریای سرخ، از آبراهههای تجاری اروپای شرقی فراتر رفته و به کل شبکه اقیانوسی این منطقه گسترش یافته است.
مرسک بهعنوان بزرگترین مجموعه کشتیرانی جهان در بیانیهای اعلام کرد: «تاثیر سریالی این اختلالها حالا فراتر از مسیرهای اصلی کشتیرانی است و در مسیرهای جایگزین، قطبهای اضطراری برای تجارت با آسیای شرقی، آسیای مرکزی و غربی و اروپا تراکم زیادی ایجاد کرده است.»
از ماه دسامبر، مرسک و سایر شرکتهای حملونقل برای دور ماندن از حملات شبهنظامیان حوثی تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران در دریای سرخ، کشتیهایشان را به سمت دماغه امید نیک، در جنوبیترین نقطه قاره آفریقا، هدایت کردهاند که این امر باعث افزایش زمان سفر و در نتیجه افزایش هزینه تجارت دریایی و قیمت تمامشده محصولات شد.
در گزارش مرسک آمده است: «صادرات آسیاییها بسیار بیشتر از واردات آنها تحت تاثیر این حملات قرار گرفته است، زیرا کشورهای آسیایی عمدتا صادرکنندهاند. اکنون حملونقل هوایی، مانند راهحل حملونقل دریاییــهوایی بهعنوان جایگزینی برای جابهجایی سریع کالاهایی که تاریخ مصرف دارند، استفاده میشود.»
این در حالی است که ساعاتی قبل از انتشار این گزارش، علی باقری کنی، سرپرست وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران که به نیویورک سفر کرده است، در سخنرانیاش در سازمان ملل با اشاره به حمایت تهران از گروههایی مانند حماس، حزبالله، حوثیهای یمن و دیگر شبهنظامیان در منطقه که مقامهای جمهوری اسلامی آنها را «گروههای مقاومت» میخوانند، گفت: «میخواهم تاکید کنم که حمایت و همبستگی جمهوری اسلامی ایران با گروههای مقاومت در چارچوب حقوق بینالملل اقدامی مشروع و با هدف پایان دادن به اشغالگری و تجاوز در منطقه است.»
همزمان با این اظهارات باقری، برای نخستین بار در پنج ماه اخیر، نیروهای آمریکایی مستقر در پایگاه عینالاسد عراق، هدف حمله پهپادی قرار گرفتند.
به نظر میرسد افزایش حملات موشکی و پهپادی شبهنظامیان یمنی به کشتیهای تجاری در آبراهههای بینالمللی، مخصوصا در دریای سرخ، با دستور مستقیم مقامهای جمهوری اسلامی و با هدف جلوگیری از افزایش حملات نظامی اسرائیل به حماس و حزبالله لبنان صورت میگیرد.
مقامهای ارشد انصارلله یمن نیز از زمان آغاز جنگ اسرائیل و حماس در غزه، به دفعات اعلام کردهاند که تا زمان پایان جنگ و خروج ارتش اسرائیل از غزه، به حملات به منافع اسرائیل، ایالات متحده و متحدانشان در منطقه ادامه خواهند داد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
خبرگزاری آسوشیتدپرس پنجشنبه یازدهم ژوییه گزارش داد که حمله دسامبر ۲۰۲۳ شبهنظامیان حوثی یمن به کشتی استریندا در دریای سرخ که باعث آتشسوزی بزرگی در این کشتی شد، با یک موشک کروز ساخت ایران انجام شده بود. تحقیقات ارتش ایالات متحده نشان داد که بقایای موشک استفادهشده ویژگیهای منحصربهفرد موتور توربوجت تولوــ۴ ایرانی را دارد که در موشک نور به کار میرود؛ موشکی که با مهندسی معکوس موشک ضدکشتی چینی سیــ۸۰۲ (C-802) در پایگاههای نظامی جمهوری اسلامی ایران تولید میشود.
یک هفته پیش از این گزارش، نیز حوثیهای یمن تصاویری از حملاتشان با «شهپاد» به کشتی تجاری «ترنسورلد نویگیتور» را در نزدیکی سواحل یمن منتشر کردند. این گروه اعلام کرد که حمله در روز ۲۳ ژوئن (سوم تیرماه) انجام شده و ادعا کرد که این کشتی مرتبط با اسرائیل بوده است.
روز سهشنبه ۲۶ تیرماه نیز رسانه العین مستقر در امارات گزارش داد که شبهنظامیان حوثی در جستوجوی کشتی مفقودشدهایاند که میگویند در دریای سرخ «ناپدید» شده است. در گزارش این رسانه آمده است که حوثیهای یمن برای سومین روز، «گروهها، گشتها و پهپادهای شناساییشان را در دریای سرخ بسیج کردند» تا دنبال کشتی مفقودشدهای بگردند که «حامل محمولهای ارزشمند بود قرار بود که به دستشان برسد».
در سال ۲۰۲۴، بیشترین تعداد حملات شبهنظامیان حوثی یمن به کشتیهای عبوری از دریای سرخ در ماه گذشته (ژوئن) انجام شد؛ آماری که نشاندهنده تهدیدهای جدی این گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی برای تجارت جهانی است. به گزارش العربیه، بر اساس آماری که نیروهای دریایی فعال در منطقه منتشر کردهاند، در ماه ژوئن، وقوع ۱۶ حمله به کشتیها تایید شده است که در مقایسه با سایر ماههای سال ۲۰۲۴، بیشترین میزان به شمار میرود.
تنها در ماه دسامبر ۲۰۲۳، زمانی که کشتیهای بیشتری در منطقه در حال حرکت بودند، تعداد حملات حوثیها بیش از این گزارش شده بود.