برخورد حکومتی با طلب‌کنندگان حق پخش تلویزیونی از صداوسیما

«متاسفانه صداوسیما با وجود درآمد‌های هنگفت از محل تبلیغات، در این زمینه انحصار دارد و زورش زیاد است»

صحنه‌ای از مسابقه تیم‌های پرسپولیس و استقلال در لیگ برتر ایران، مهر ۱۴۰۳‌ــ وب‌سایت پرسپولیس

علی کفاشیان، رئیس سابق فدراسیون فوتبال ایران، می‌گوید در دوران ریاست او بر این فدراسیون، شماری از مقام‌های امنیتی و مدیران صداوسیما به دلیل درخواست فدراسیون برای دریافت مبلغ حق پخش تلویزیونی مسابقات فوتبال، با او «برخورد» کردند و به او «حرف زور» زدند.

او که از سال ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۵ رئیس فدراسیون فوتبال ایران بود و به مدت چهار سال هم سمت نایب‌رئیسی کنفدراسیون فوتبال آسیا را در اختیار داشت، توضیح داد که در واکنش به طفره رفتن مدیران صداوسیما از مبلغ حق پخش تلویزیونی به بهانه بی‌پولی، در آستانه عقد قرارداد با شبکه الجزیره قطر برای فروش حق پخش تلویزیونی مسابقات باشگاهی و ملی بود که بار دیگر مدیران صداوسیما و تعداد از چهره‌های حکومتی با سوءاستفاده از قدرتشان مانع این اتفاق شدند.

روزنامه فرهیختگان تابستان امسال گزارش داد که صداوسیمای حکومتی در فصل گذشته فوتبال ایران دست‌کم ۳۲ هزار میلیارد تومان بابت پخش تبلغات تلویزیونی در زمان برگزاری مسابقات درآمده داشته است و در فصل جاری نیز تنها بابت پخش تبلیغات در زمان برگزاری دو مسابقه آخر پرسپولیس و استقلال در لیگ نخبگان به درآمد هزار و ۸۰۰ میلیارد تومانی دست یافته است.

اما با این حال صداوسیمایی که مدیر آن را رهبر جمهوری اسلامی منصوب می‌کند، در دهه‌های اخیر هر بار به بهانه کمبود بودجه و با پنهان کردن مبالغ به‌دست آمده از پخش تبلیغات در جریان بازی‌ها، از پرداخت حق پخش تلویزیونی مسابقات ورزشی به تیم‌ها و فدراسیون‌های مختلف سر باز زده‌ است. این در حالی است که منتقدان و باشگاه‌های فوتبال معتقدند نداشتن بودجه کافی بهانه خوبی برای خرید رایگان حق پخش این بازی‌ها نیست، زیرا این نهاد حکومتی می‌تواند با پایان دادن به تملک انحصارگرانه بر نمایش مسابقات ورزشی و فوتبال، به باشگاه‌ها اجازه دهد حق پخش تلویزیونی مسابقات را به تلویزیون‌های خصوصی داخلی یا حتی خارجی بفروشند و بسیاری از مشکلات مالی رشته‌های مختلف ورزشی از این طریق حل شود.

در ۲۴ ساعت گذشته، فرشید سمیعی، مدیرعامل باشگاه استقلال تهران و پیمان حدادی، عضو هیئت‌مدیره باشگاه پرسپولیس نیز با تاکید بر اینکه «بدون دریافت حق پخش تلویزیونی امکان ندارد سودده شویم»، به تامین ۵۰ تا ۷۰ درصدی بودجه باشگاه‌های فوتبال در سراسر جهان از محل حق پخش تلویزیونی اشاره و اعلام کردند تا زمانی که صداوسیما از پرداخت این مبلغ خودداری کند، سقوط فوتبال ایران و «ورشکستگی باشگاه‌ها» ادامه خواهد داشت.

فدراسیون جهانی فوتبال به‌تازگی آماری از میزان حق پخش تلویزیونی در پنج لیگ بزرگ جهان منتشر کرده که برای نمونه نشان می‌دهد در لیگ برتر انگلستان، ۵۳ درصد مبلغ حق پخش به باشگاه‌ها اختصاص یافته است. با توجه به اینکه هرچه میزان هواداران باشگاه‌ها بیشتر باشد، با افزایش مخاطبان تلویزیونی مبلغ حق پخش هم بالاتر می‌رود، در نتیجه بسیاری از باشگاه‌ها تا ۷۰ درصد از بودجه یک فصلشان را از این محل تامین می‌کنند.

اما صداوسیمای جمهوری اسلامی در حالی که تنها در فصل گذشته دست‌کم ۳۲ هزار میلیارد تومان از محل تبلیغات تلویزیونی در زمان برگزاری مسابقات فوتبال درآمد داشته، در سال‌های اخیر از پرداخت حتی ۵ درصد از این مبلغ به باشگاه‌ها نیز خودداری کرده است.

اکنون علی کفاشیان در گفت‌وگو با ایسنا می‌گوید: «حق پخش حق مسلم فوتبال است و در دوره‌ای که من رئیس فدراسیون فوتبال بودم، پیگیری کردم که صداوسیما این پول را پرداخت کند. آن زمان بن‌همام که رئیس ای‌اف‌سی بود، گلایه داشت که چرا این پول پرداخت نمی‌شود. در دوره ریاست‌جمهوری احمدی‌نژاد جلسه‌ای میان او، ضرغامی به‌عنوان رئیس وقت صداوسیما و علی‌آبادی، رئیس وقت سازمان تربیت بدنی برگزار و مقرر شد که حق پخش پرداخت شود. این پول با اینکه عدد کمی بود، هر سال پرداخت می‌شد و آن زمان حدود ۲۰ میلیارد تومان می‌دادند که سعی کردیم این مبلغ را زیاد کنیم. اما در ادامه که ریاست صداوسیما تغییر کرد، پرداخت این پول هم قطع شد و دیگر پرداخت نشد.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

رئیس سابق فدراسیون‌های فوتبال و دوومیدانی و دبیرکل سابق کمیته ملی المپیک ایران افزود: «آن زمان من حتی جلسه‌ای با شبکه الجزیره برگزار کردم که آن‌ها حق پخش ما را بخرند و بازی‌ها را پخش کنند، اما صداوسیما با این موضوع موافقت نکرد. در نهایت کار به جایی رسید که ما جلو پخش بازی‌ها را گرفتیم و دو بازی هم بدون پخش بازی‌ها برگزار شد. اما شورای امنیت کشور تشکیل جلسه داد و گفتند برای حق پخش راهکاری داده شود... سپس گفتند فعلا اجازه بدهید بازی‌ها پخش شود و بعد راهکاری پیدا کنیم، اما در ادامه، متاسفانه زیر بار این توافق نرفتند و با ما هم به دلیل پیگیری این قضیه برخورد کردند. حساب کنید صداوسیما برای یک مسابقه فوتبال چقدر از محل تبلیغات درآمد دارد؟ متاسفانه صداوسیما در این زمینه انحصار دارد و زورش زیاد است.»

با وجود این، مهدی تاج، رئیس فعلی فدراسیون فوتبال ایران، طی بیش از یک دهه حضور به‌عنوان یکی از مدیران ارشد این فدراسیون، برای طلب حق فوتبال ایران از صداوسیما تلاشی نکرده و حتی گاه در مصاحبه‌هایش، با هدف نزدیکی بیشتر با ارکان قدرت در نظام جمهوری اسلامی، از «حمایت‌های صداوسیما از فوتبال» تشکر هم کرده است.

بیشتر از فوتبال