شان رایان، مجری و برنامهساز معروف آمریکایی، پس از مصاحبه با احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان، کارزاری با هدف دعوت از احمد مسعود برای شهادت دادن در کنگره آمریکا در مورد وضعیت افغانستان و توقف کمک مالی دولت ایالات متحده به رژیم طالبان به راه انداخت.
در این کارزار اینترنتی که در سایت www.change.org راهاندازی شد، طی دو هفته ۱۴۹ هزار و ۲۰۰ امضا جمع شده است. هدفی که رایان برای این دادخواهی تعیین کرده بود، ۱۵۰ هزار امضا است.
شان رایان در ایکس خطاب به مخاطبانش در شبکههای اجتماعی نوشت: «این طومار را امضا و به ما کمک کنید تا بتوانیم فرصت حضور فرمانده احمد مسعود و سخنرانی او مقابل کنگره برای شهادت دادن و توقف حمایت مالی از طالبان را فراهم کنیم.»
شان رایان افزود که در ائتلافی با کهنهسربازان آمریکایی، سعی میکند از واریز شدن پول مالیاتدهندگان آمریکایی به حساب طالبان جلوگیری کند. او افزود: «وضعیت کنونی افغانستان نگرانکننده است. هر هفته ۸۰ میلیون دلار پول مالیاتدهندگان آمریکایی، بر خلاف منافع و اصول اساسی ایالات متحده، برای طالبان فرستاده میشود.»
رویترز هفته پیش در گزارشی، در مورد فقدان شفافیت در چگونگی مصرف کمکهای ایالات متحده به افغانستان تحت سلطه طالبان نوشت که از زمان فروپاشی دولت جمهوری و بازگشت طالبان به قدرت تاکنون، آمریکا ۱۷ میلیارد دلار به افغانستان کمک کرده است. این مبلغ به شکل بستههای پول نقد به کابل ارسال و از طریق سازمان ملل برای اسکان مجدد و کمک به آسیب دیدگان حوادث طبیعی در افغانستان هزینه میشود.
با وجود تلاشهای پیگیر اداره بازرس ویژه آمریکا در امور بازسازی افغانستان (سیگار)، نهادهای دولت آمریکا حاضر نیستند در مورد چگونگی به مصرف رسیدن کمکهای آمریکا به افغانستان توضیح دهند. بر اساس گزارشهای سیگار، تاکنون حدود سه میلیارد دلار تنها به اسم کمکهای بشردوستانه به افغانستان فرستاده و سه میلیارد و ۵۰۰ هزار دلار هم به صندوق امانی افغانستان در سوییس واریز شده است که هیئتی متشکل از چند کارشناس افغان بر روند هزینهکرد آن نظارت میکنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
با وجود انتقادهای فراوان اعضای مجلس نمایندگان و سنای ایالات متحده از نبود شفافیت در هزینه شدن کمکهای آمریکا به افغانستان و دسترسی وسیع طالبان به این کمکها، سخنگویان نهادهای دولتی ایالات متحده همواره بر تلاش برای نظارت بر این کمکها تاکید کردهاند.
شان رایان با هشدار درباره پیامدهای کمک به رژیم طالبان نوشت: «ادامه حمایت مالی از کسانی که خشونت را تبلیغ میکنند، نه تنها غیراخلاقی بلکه علیه امنیت ملی است.»
شان رایان و سایر امضاکنندگان این طومار از کنگره آمریکا میخواهند از احمد مسعود برای شهادت دادن دعوت کند. در صورتی که کنگره این درخواست را بپذیرد، احمد مسعود در مورد چگونگی دسترسی و استفاده طالبان از کمکهای بشردوستانه بهویژه کمکهای آمریکا صحبت خواهد کرد که میتواند بر فرایند تصمیمگیری درباره کمک به افغانستان موثر واقع شود.
شان رایان میافزاید که کنگره باید برای کمک مالی به جبهه مقاومت ملی هم تلاش کند.
جبهه مقاومت ملی در آستانه فروپاشی دولت جمهوری و خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، در پنجشیر شکل گرفت و در سه سال گذشته در شهرهای مختلف افغانستان با طالبان درگیر شده است.
آیا احمد مسعود در فهرست سیاه آمریکا قرار گرفته است؟
شان رایان، در ویدیویی که روز یکشنبه در ایکس منتشر کرد گفت دولت آمریکا احمد مسعود را در فهرست سیاه قرار داده و امضای طومار تلاشی برای دور زدن این اقدام است. او خاطرنشان کرد گروههای تروریستی فعال در افغانستان که از حمایت طالبان برخوردارند، قصد دارند به منافع و فرهنگ غرب حمله کنند، اما دولت آمریکا به جای قطع کمک به طالبان و متحدانشان، مانع سفر احمد مسعود به آمریکا میشود.
پس از پخش مصاحبه شان رایان با احمد مسعود، گزارشهایی در مورد رد درخواست ویزای احمد مسعود برای سفر به ایالات متحده منتشر شد، اما میثم نظری، رئیس کمیته روابط خارجی جبهه مقاومت ملی، این خبرها را رد کرد و گفت که مسعود برای سفر به آمریکا اقدام نکرده است.
با این حال مشخص نیست که اطلاعات شان رایان در مورد قرار گرفتن نام احمد مسعود در فهرست سیاه دولت آمریکا حقیقت دارد یا خیر.
احمد مسعود در سه سال گذشته چندین بار به فرانسه و اتریش رفته و در نشستهای مختلف از جمله نشست روند وین برای افغانستان دموکراتیک شرکت کرده، اما در این مدت به آمریکا نرفته است.