میزان دخالت مستقیم نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی در ورزش و فوتبال ایران به طرز چشمگیری درحال گسترش است. در تازهترین مورد، ماموران وزارت اطلاعات مانع ورود یحیی گلمحمدی، سرمربی تیم فولاد خوزستان، به ورزشگاه قائمشهر شدند.
دو تیم نساجی مازندران و فولاد خوزستان در هفته اول بیستوچهارمین دوره لیگ برتر ایران، عصر روز جمعه ۲۶ مرداد در قائمشهر به مصاف هم رفتند که این مسابقه با برد یک بر صفر شاگردان گلمحمدی به پایان رسید، اما نکته قابل توجه این مسابقه جلوگیری از ورود سرمربی فولاد خوزستان به ورزشگاه بود.
براساس گفته یکی از نزدیکان گلمحمدی به ایندیپندنت فارسی، ماموران وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی، که پیش از این صدور مجوز برای قرارداد این سرمربی با تیم اهوازی در سازمان لیگ را وابسته به «امضای تعهدنامه امنیتی» اعلام کرده بودند، بهدلیل امتناع گلمحمدی از این کار حتی به او اجازه ورود به ورزشگاه را نداند و مجبورش کردند به تهران بازگردد.
پیش از آغاز فصل جدید لیگ برتر فوتبال ایران، جواد نکونام و حسین حسینی، سرمربی و دروازهبان تیم استقلال تهران، هم بهدلیل انتقاد از سیاستهای کلی نظام جمهوری اسلامی و ممنوعیت ورود زنان به ورزشگاهها، به دستور مقامات وزارت اطلاعات و با حکم بخش حراست فدراسیون فوتبال ایران ممنوعالکار شده بودند که درنهایت با امضای تعهدنامه وزارت اطلاعات مجوز حضور در لیگ را به دست آوردند.
بنا بر گفته نزدیکان یحیی گلمحمدی به ایندیپندنت فارسی، در این تعهدنامه گلمحمدی باید تعهد دهد که دیگر هیچگونه انتقادی را علیه وضعیت سیاسی و اجتماعی ایران، عملکرد مدیران نظام و حتی نحوه مدیریت مهدی تاج در فدراسیون فوتبال به زبان نیاورد و دربرابر اتفاقات مختلف جامعه ایران کاملا بیاعتنا باشد.
به همین دلیل اکنون وضعیت یحیی گلمحمدی در باشگاه فولاد خوزستان نامعلوم است و با توجه به خودداری فدراسیون فوتبال از ثبت رسمی قرارداد و امتناع گلمحمدی از امضای تعهدنامه، حمید مطهری، دستیار گلمحمدی، یا یک سرمربی دیگر جانشین گلمحمدی خواهد بود.
کریم باقری، از اسطورههای فوتبال ایران و کمکمربی سالهای اخیر در باشگاه پرسپولیس نیز فصل گذشته بهدلیل خودداری از انجام درخواستهای ماموران وزارت اطلاعات، از حضور در فوتبال ایران و نشستن روی نیمکت پرسپولیس محروم شد. دلیل اصلی ممنوعالکاری افرادی همچون باقری، گلمحمدی، وریا غفوری، علی دایی، مهدی مهدویکیا، عارف غلامی و پرویز برومند حمایتهایشان از خیزش سراسری ۱۴۰۱ علیه نظام جمهوری اسلامی و انتقاد از کشتار وسیع شهروندان به دست نیروهای حکومتی است.
فرد نزدیک به یحیی گلمحمدی، پیش از این در اسفند ۱۴۰۲ و فروردین ۱۴۰۳ نیز به ایندیپندنت فارسی خبر داده بود که تلاشهای مدیران باشگاههای فولاد خوزستان و تراکتور تبریز برای انتخاب یحیی گلمحمدی به سرمربیگری این تیمها، بهدلیل خودداری گلمحمدی از امضای تعهدنامه امنیتی و مخالفت حراست فدراسیون فوتبال به دستور وزارت اطلاعات، به نتیجهای نرسیده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سرمربی سابق پرسپولیس تهران، در جریان خیزش سراسری ۱۴۰۱ مردم ایران بارها از شهروندان معترض حمایت کرد، با حضور در دادگاههای انقلاب و ارائه وثیقه موجب آزادی چندین شهروند معترض و بازداشتی شد و در مصاحبههای خبری نیز مقامهای ارشد نظام را بهدلیل بیتوجهی به خواستههای مردم و عملکرد ضعیف مدیریتی به باد انتقاد گرفت. در نتیجه اینها، بارها به نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی احضار و تهدید به بازداشت شد.
در اسناد محرمانه قوه قضاییه ایران، که گروه عدالت علی در اسفند ۱۴۰۲ منتشر کرد، هم آمده است که مقامات امنیتی دستکم سه بار از یحیی گلمحمدی به بهانههایی همچون «تشویش اذهان عمومی» و «سیاهنمایی علیه مقامات نظام» در دادگاه شکایت کردهاند.
همچنین یکشنبه ۲۱ مرداد، خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، با تایید «بروز مشکلاتی برسر ثبت رسمی قرارداد گلمحمدی» با فولاد و بدون اشاره به مشکل ممنوعالکاری این مربی، نوشت: «ادامه حضور گلمحمدی در فولاد به دلایلی که ارتباطی به باشگاه ندارد، در هالهای از ابهام قرار گرفته است. این در شرایطی است که لیگ برتر چهار روز دیگر آغاز خواهد شد، اما هنوز قرارداد گلمحمدی ثبت نشده و با این شرایط مشخص نیست که یحیی میتواند فولاد را در لیگ برتر همراهی کند یا خیر.»
با وجود تاکید فیفا بر ممنوعیت دخالت نهادهای سیاسی، امنیتی و نظامی در فوتبال، فدراسیون جهانی فوتبال تاکنون هیچ واکنشی به دخالت مستقیم نهادهای امنیتی و نظامی جمهوری اسلامی در فوتبال ایران نشان نداده است.