دعوای صداوسیما و فدراسیون بالا گرفت؛ وی‌ای‌آر همچنان در دسترس نیست

نمایندگان شرکت چینی فروشنده وی‌ای‌آر به‌دلیل دریافت نکردن مطالبات مالی‌شان پیش از آغاز هفته سوم لیگ از ایران رفتند

صحنه پخش اشتباهی تصاویر در وی‌ای‌آر برای داور مسابقه پرسپولیس و فولاد-۹ شهریور ۱۴۰۳-قزوین-ایندیپندنت فارسی

هفته سوم لیگ برتر فوتبال ایران درحالی به پایان رسید که در هفت مسابقه از هشت مسابقه برگزارشده کمک‌داور ویدیویی وجود نداشت و در مسابقه پرسپولیس و فولاد خوزستان نیز بی‌استفاده ماند.

برخلاف ادعای مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال ایران، درباره خرید شش دستگاه وی‌ای‌آر، حالا مشخص شده است که این تکنولوژی به‌شکل ناقص خریده شده است، زیرا مسئولان فدراسیون فوتبال گمان می‌کردند که می‌توانند با کمک دوربین‌های صداوسیما آن را راه‌ بیندازند.

در مسابقه شب گذشته پرسپولیس و فولاد، که به‌دلیل آماده نبودن هیچ‌یک از ورزشگاه‌های تهران در قزوین برگزار شد، پیام حیدری، داور مسابقه، در نیمه اول برای بررسی صحنه خطای مسعود ریگی به کنار زمین رفت تا از نمایشگر وی‌ای‌آر آن را بازبینی کند، اما تصاویر پخش‌شده برای او به صحنه‌های دیگر بازی مربوط بود، و به همین دلیل تصمیم گرفت تا پایان مسابقه سراغ کمک‌داور ویدیویی نرود.

همچنین برخلاف وعده فدراسیون فوتبال، وی‌ای‌ار به دیگر بازی‌های این هفته مانند خیبر خرم‌آباد با ذوب‌آهن، سپاهان با شمس‌آذر و استقلال خوزستان با استقلال تهران نیز نرسید تا مجریان صداوسیمای جمهوری اسلامی در روزهای اخیر مدیران این فدراسیون را به باد انتقاد بگیرند. در هفته اول و دوم لیگ برتر نیز وی‌ای‌آر استفاده‌شده در مسابقات پرسپولیس و استقلال تنها به بازپخش تصاویر تلویزیونی قادر بود و هیچ نمای تازه و اختصاصی را از صحنه‌های مهم بازی‌ها نشان نمی‌داد.

در واکنش به انتقاد مجریان صداوسیما، داوود رفعتی، دبیر ستاد استانداردسازی ورزشگاه‌ها در فدراسیون فوتبال ایران، صبح روز شنبه ۱۰ شهریور در صفحه اینستاگرامش نوشت:‌ «سال‌ها تحت فشار بودیم که چرا وی‌ای‌آر نیست. حالا که مهیا شده ایرادات دیگر می‌گیرید. حق پخش که پرداخت نمی‌کنید، حداقل دوربین بخرید و مسابقات را با کیفیت بهتری فیلم‌برداری کنید. به پیر به پیغمبر چیزی به نام دوربین وی‌ای‌آر نداریم.»

محمدرضا احمدی، مجری برنامه فوتبال برتر در شبکه سه تلویزیون ایران، شب گذشته درمورد کار نکردن وی‌ای‌آر در مسابقه پرسپولیس و فولاد انتقادات زیادی را مطرح کرد و گفت: «این داستان وی‌ای‌آر دارد به ضرر فوتبال ما تمام می‌شود. کاش از اول صادقانه می‌گفتیم که می‌خواهیم امسال لیگ را امتحانی با وی‌ای‌آر برگزار کنیم. الان در همه جای دنیا حتی لیگ‌هایی بسیار پایین‌تر از ایران دارند از وی‌ای‌آر استفاده می‌کنند و ما هنوز لنگ مسائل اولیه هستیم. کاش اصلا نمی‌آوردیم یا درستش را می‌آوردیم.»

به نظر می‌رسد بخشی از انتقادات داوود رفعتی از صداوسیما درست باشد، زیرا این نهاد حکومتی و انحصاری همچنان از خرید دوربین‌های فوق‌آهسته (سوپراسلوموشن)، که اکنون در ورزشگاه‌های سراسر جهان برای پوشش باکیفیت مسابقات ورزشی استفاده می‌شود، خودداری می‌کند و حتی دوربین‌های اچ‌دی صداوسیما در ورزشگاه‌ها نیز چهارتا بیشتر نیست. این درحالی است که امروزه تکنولوژی وی‌ای‌آر در ورزشگاه‌های اروپایی یا لیگ‌های قطر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی در هر بازی به ۲۴ تا ۳۶ دوربین متصل‌اند و برای هر صحنه بحث‌برانگیز تصاویری از چند نمای مختلف پخش می‌کنند تا داوران دقیق‌تر تصمیم بگیرند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

اما با اینکه انتقاد رفعتی از واریز نشدن مبلغ واقعی حق پخش تلویزیونی به حساب فدراسیون و باشگاه‌ها درست به نظر می‌رسد، ادعای او درباره اینکه «چیزی به نام دوربین وی‌ای‌آر نداریم» دور از واقعیت است، زیرا تماشای مسابقات لیگ‌های معتبر در اروپا و آسیا ثابت می‌کند که کمک‌داور ویدیویی برای تشخیص آفساید یا دنبال کردن توپ در جریان بازی دوربین‌های اختصاصی دارد و هنگامی که داوران برای بازبینی صحنه‌ها به کنار زمین می‌روند نماهایی تازه که در تصاویر تلویزیونی مشخص نیست، از نمای دوربین‌های وی‌ای‌آر برای مخاطبان پخش می‌شود.

از سوی دیگر، رفعتی به این سوال مهم پاسخ نداد که چرا وی‌ای‌آر حاضر در ورزشگاه قزوین در دیدار پرسپولیس و فولاد هم بی‌استفاده ماند و حتی از ثبت و بازبخش یکی از تصاویر پخش‌شده از دوربین‌های صداوسیما نیز عاجز بود.

در همین حال روزنامه فرهیختگان خبر داده است که نمایندگان شرکت چینی، که برای راه‌اندازی تجهیرات کمک‌داور ویدیویی به ایران آمده بودند، قبل از آغاز هفته سوم لیگ به‌خاطر پرداخت نشدن تعهدات مالی فدراسیون به آنان به ترک ایران مجبور شدند. درواقع فدراسیون فوتبال ایران قرار بود در روزهای گذشته پیش‌قسط دوم را به این شرکت پرداخت کند که شرکت تجهیز و توسعه اماکن ورزشی، متعلق به وزارت ورزش و جوانان، هم حاضر به پرداخت کمک مالی در این مورد نشد.

درنتیجه فدراسیون فوتبال برای آنکه بتواند پنج دستگاه دیگر وی‌ای‌آر را تا قبل از آغاز هفته چهارم لیگ ایران از شرکت چینی خریداری کند، باید به تعهدات مالی‌اش عمل کند، اما مدیران فدراسیون مدعی‌اند که توان مالی برای پرداخت چنین مبلغی را ندارند.

وضعیتی که موجب شده است تا کنفدراسیون فوتبال آسیا نیز وی‌ای‌آر استفاده‌شده در ایران را کنار بگذارد و برای مسابقه تیم‌های ملی ایران و قرقیزستان در مرحله انتخابی جام جهانی، که روز پنج‌شنبه ۱۵ شهریور در اصفهان برگزار می‌شود، ای‌اف‌سی دستگاه‌های وی‌ای‌آر و دوربین‌های اختصاصی‌اش را موقتا به ایران بفرستد.

مهدی تاج که در ماه‌های اخیر با چندین اتهام مالی سنگین در پرونده فساد مالی گسترده در فوتبال ایران روبه‌رو بود نیز همچنان در مقابل این سوال مهم که چرا دستگاه‌های وی‌ای‌آر خریداری‌شده از دوربین‌های کمکی بی‌بهره‌اند، سکوت کرده است.

بیشتر از فوتبال