اسوشیتدپرس با اشاره به تهدید جمهوری اسلامی به حمله به اسرائیل برای گرفتن انتقام ترور اسماعیل هنیه در تهران نوشت، برآوردهای کارشناسان نشان میدهد که دقت یکی از پیشرفتهترین موشکهای ایران بسیار کمتر از چیزی است که پیشتر تصور میشد. براساس این گزارش دایره خطای احتمالی موشک عماد که در حمله به اسرائیل استفاده شد بیش از دو برابر چیزی است که قبلا تصور میشد و بین هدف و محل برخورد موشک بهطور میانگین هزار و ۲۰۰ متر فاصله است.
اسوشیتدپرس با اشاره به موشکپرانی قبلی جمهوری اسلامی به سمت اسرائیل نوشت: اغلب این موشکها را ائتلاف به رهبری آمریکا سرنگون کردند و برخی دیگر هم در زمان شلیک دچار نقص فنی شدند و آنهایی هم که به اسرائیل رسیدند به هدف برخورد نکردند.
سم لیر، محقق مرکز مطالعات منع اشاعه جیمز مارتین که در تحقیق درباره دقت موشکهای ایران نقش داشته است، میگوید: حمله قبلی جمهوری اسلامی نشان داد که مقداری توانایی، برای حمله به اسرائیل دارد اما اگر به جای رهبر جمهوری اسلامی بودم، کمی ناامید میشدم.
به گفته او، اگر موشکها نتوانند به هدف برخورد کنند، نقش اصلیشان را بازی نمیکنند و در عملیات نظامی ارزشمند بهشمار نمیروند و شاید به عنوان سلاح برای ترور ارزشمند باشند.
جمهوری اسلامی ۱۳ روز پس از حمله اول آوریل منتسب به اسرائیل به ساختمان مجاور سفارت جمهوری اسلامی در دمشق که در آن تعدادی از فرماندهان سپاه کشته شدند، صدها موشک و پهپاد به سوی اسرائیل پرتاب کرد.
اسرائیل میگوید ۱۷۰ پهپاد، ۳۰ موشک کروز و ۱۲۰ موشک بالستیک پرتاب شدند. آمریکا میگوید دستکم ۸۰ پهپاد و شش موشک بالستیک را در مسیر سرنگون کرده است. گفته میشود که گنبد آهنین اسرائیل نیز ۹۹ درصد موشکها و پهپادها را ساقط کرده است.
فابین هینز، کارشناس موشک در موسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک میگوید که هدف تهران اقدام نمادین و جلوگیری از آسیب نبوده است. جمهوری اسلامی واقعا تلاش کرده بر سیستم دفاعی اسرائیل غلبه کند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این در حالی است که مقامات آمریکایی میگویند ۵۰ درصد موشکها یا در زمان شلیک یا پس از شلیک منفجر شدند یا سقوط کردند.
تحلیلگران مرکز منع اشاعه جیمز مارتین که حمله جمهوری اسلامی به پایگاه هوایی نواتیم در صحرای نقب را بررسی کردند.
در این حمله از موشک عماد که نسخهای از شهاب ۳ است استفاده شد. میانگین خطای دایرهای محتمل این موشک در فاصله بین انبارهای نظامی تا محل برخورد حدود ۱.۲ کیلومتر است.
این در حالی است که پیشتر ضریب خطای دایرهای موشک عماد ۵۰۰ متر برآورد شده بود.
جمهوری اسلامی پس از لغو تحریمهای تسلیحاتی در سال ۲۰۲۰، برای تبلیغ فروش این موشک ادعا میکند که ضریب خطای دایرهای آن ۵۰ متر است.
اما حملههای ماه آوریل نشان داد که این ادعا با آنچه پیشرفتهترین موشک ایران در عمل انجام میدهد فاصله زیادی دارد.
براساس برآورد کارشناسان، این ضریب خطا میتواند ناشی از جنگافزارهای الکترونیکی برای سردرگم کردن سیستم دفاع موشکی، خرابکاری، طراحی بیکیفیت موشک و فاصله زیاد باشد.
اسوشیتدپرس در ابراز تردید نسبت به توانایی جمهوری اسلامی برای حمله به اسرائیل علاوه بر ضریب خطای موشکها به فاصله هزار کیلومتری ایران با اسرائیل و ناوگان نیروی هوایی فرسوده ایران اشاره میکند که با اف-۳۵های پیشرفته اسرائیل قابل مقایسه نیست.
براساس برآورد اسوشیتدپرس، با این حال تهران همچنان میتواند از گروههای نیابتی خود مانند حزبالله و حوثیها استفاده کند. ریسک تشدید فعالیتهای هستهای ایران نیز وجود دارد.