کشف نزدیک به ۵۰۰ شیء مربوط به دوران ساسانیان در عراق

امپراتوری ساسانیان یکی از پهناورترین امپراتوری‌های دوره باستان بود که مناطقی از عراق امروزی هم بخشی از آن می‌شد

تصویر تزیینی‌ــ بخشی از محور ساسانی در استان کرمانشاه‌ــ همشهری امروز

منابع خبری میراث فرهنگی از کشف حدود ۵۰۰ شیء باستانی مربوط به دوران بابل باستان تا ساسانیان در عراق خبر داده‌اند. باستان‌شناسان می‌گویند برخی از این آثار باستانی متعلق به دوران بابل قدیم با وجود گذشت بیش از سه هزار سال، همچنان در وضعیت مناسبی حفظ شده‌اند. این مجموعه کشف‌‍شده حاوی چندین قطعه سفالی، مهر و لوح‌های گلی با خط میخی است که تکامل یکی از نخستین تمدن‌های بشری را به نمایش می‌گذارد.

باستان‌شناسان محوطه حفاری‌شده را به دو بخش «الف» و «ب» تقسیم کرده‌اند؛ بخش «الف» با مساحتی حدود شش هزار مترمربع، شامل دو لایه باستانی است که لایه نخست آن به دوران ساسانیان تعلق دارد. این لایه به دلیل حفاری و عوامل طبیعی آسیب‌ دیده است.

امپراطوری ساسانی که از قرن سوم تا هفتم میلادی بر ایران حکمرانی می‌کرد، بخش‌هایی از عراق، ایران، ارمنستان، مصر و بخش‌هایی از سوریه را نیز شامل می‌شد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

لایه دوم که کمتر تحت تاثیر فرسایش و دخالت انسانی قرار گرفته، برخی از سالم‌ترین قسمت‌های این سایت را در بردارد.

به گزارش سایت میراث آریا، بخش «ب» که مساحت آن حدود ۹ هزار مترمربع است، اطلاعاتی از زندگی شهری دوره بابل قدیم (حدود سال‌های ۱۸۹۴ تا ۱۵۹۵ پیش از میلاد) ارائه می‌دهد.

در این حفاری که به سرپرستی قحطان عباس حسن عبود، باستان‌شناس، انجام شد، علاوه بر کشف ۴۷۸ شیء از جمله کوزه‌های سفالی، متونی به خط میخی و مهرهای استوانه‌ای، دو واحد مسکونی نیز کشف شده است. متون کشف‌شده که روی لوح‌های گلی حک شده‌اند، اغلب به‌عنوان اسناد حقوقی استفاده می‌شدند. مهرهای استوانه‌ای نیز برای ایجاد نقش روی گِل به کار می‌رفتند و به‌عنوان نوعی امضا یا علامت تجاری کاربرد داشتند.

این آثار در نزدیکی روستای کلوک ناحیه میرکه‌سور کردستان عراق و در یک باغ شخصی کشف شدند. طبق اعلام منابع خبری عراق، عملیات حفاری برای دستیابی به دیگر آثار، اسناد و شواهد باستانی ادامه دارد.

امپراتوری ساسانیان یکی از پهناورترین امپراتوری‌های دوره باستان بود که مناطقی از عراق امروزی را هم شامل می‌شد. در این دوره، سرزمین‌های بین‌النهرین (عراق کنونی) به دلیل موقعیت راهبردی و اهمیت اقتصادی، بخش قابل‌توجهی از امپراتوری ساسانی به شمار می‌آمدند. ساسانیان بر شهرهای مهمی مانند تیسفون، که پایتخت امپراتوری بود، و مناطقی در نواحی شمالی و غربی عراق تسلط داشتند.

تیسفون، پایتخت اصلی امپراتوری ساسانی، در حاشیه رود دجله و در نزدیکی شهر مدائن در حومه بغداد امروزی واقع بود و یکی از مراکز اصلی تجارت و فرهنگ به شمار می‌رفت. ساسانیان در این منطقه، ساخت‌وسازهای قابل‌توجهی انجام دادند و شهرهایی مانند حیره و انبار را بنا کردند که مراکز مهم فرهنگی و اقتصادی آن زمان بودند.

مدائن امروزی نیز در حاشیه شرقی رود دجله و حدود ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی بغداد قرار دارد. این منطقه به دلیل اهمیت تاریخی‌ آن همچنان موردتوجه باستان‌شناسان و گردشگران است و یکی از یادگارهای مهم تمدن ساسانی در عراق به‌ شمار می‌آید.​

بیشتر از فرهنگ و هنر