انتخابات آمریکا از نگاه خاورمیانه، روسیه، اروپا، چین و کره شمالی

پاول لوزین، تحلیلگر سیاسی روس در دانشکده حقوق و دیپلماسی فلچر، به ای‌بی‌سی نیوز گفت روسیه «قطعا روی پیروزی ترامپ شرط‌بندی کرده است»

دونالد ترامپ و کامالا هریس‌ــ AFP/Independent Persian combo

رقابت میان کامالا هریس و دونالد ترامپ از بسیاری جهات انتخاب میان تداوم یا تغییر سیاست خارجی خواهد بود.

به نوشته ای‌بی‌سی نیوز، هرچند بایدن تلاش کرد دیپلماسی سنتی آمریکایی را احیا کند، دوره ریاست‌جمهوری‌اش شاهد کاهش ثبات جهانی بود. رئیس‌جمهوری بعدی در میانه دو جنگ بزرگ‌ــ یکی در اروپا و دیگری  در خاورمیانه‌ــ به قدرت خواهد رسید.

ترامپ با وعده «اول آمریکا» و «برقراری صلح از طریق قدرت» وارد گود انتخابات شد و دولت بایدن‌‌ـ‌هریس را به به ضعف و بی‌کفایتی متهم کرد که زمینه‌ساز بی‌ثباتی در جهان شده است.

در حالی که آمریکایی‌ها روز سه‌شنبه ۵ نوامبر پای صندوق‌های رای می‌روند، جهان به‌دقت نظاره‌گر است تا ببیند چه کسی سکان سیاست آمریکا را به دست خواهد گرفت.

روسیه و اوکراین

جنگی که روسیه با اوکراین به راه انداخت بر تمام دوره ریاست‌جمهوری بایدن سایه افکند. کاخ سفید در تلاش بوده است مسیری را انتخاب کند که اوکراین بتواند مقابل روسیه ایستادگی کند و شکستی راهبردی به روسیه تحمیل شود، بدون اینکه پای آمریکا و ناتو را به درگیری هسته‌ای احتمالی با مسکو بکشاند.

با وجود این، تلاش آمریکا برای ایجاد توازن انتقاد کی‌یف را برانگیخته و از توقف فرایند عضویتش در ناتو، ارسال تسلیحات و کیفیت سلاح‌های ارسالی ابراز نارضایتی کرده است. به نظر می‌رسد کامالا هریس با سیاست فعلی بایدن در قبال اوکراین همسو است.

از سوی دیگر، رابطه گرم ترامپ و پوتین در گذشته نگرانی‌هایی در کی‌یف ایجاد کرده است.

پاول لوزین، تحلیلگر سیاسی روس در دانشکده حقوق و دیپلماسی فلچر، به ای‌بی‌سی نیوز گفت روسیه «قطعا روی پیروزی ترامپ شرط‌بندی کرده است».

خاورمیانه

حمله ۷ اکتبر حماس به جنوب اسرائیل درگیری ایجاد کرد که در هفت جبهه گسترش پیدا کرده است و در چند جبهه، نیروهای آمریکایی درگیر نبرد مستقیم با جمهوری اسلامی ایران و نیروهای نیابتی منطقه‌ای‌اش شده‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در شرایطی برگزار می‌شود که جنگ در غزه و جنوب لبنان در جریان است. ناتوانی بایدن در مدیریت این مسئله گروه‌های طرفدار فلسطین و لبنان در آمریکا‌ــ به‌ویژه عرب‌های آمریکایی و سایر گروه‌های اقلیت قومی‌ــ را ناامید کرده است.

حافظ الغویل، از مرکز پژوهشی موسسه سیاست خارجی مدرسه مطالعات پیشرفته بین‌المللی (SAIS)، به ای‌بی‌سی نیوز گفت فارغ از اینکه چه کسی رئيس‌جمهوری آمریکا باشد، حمایت قاطع آمریکا از اسرائیل تغییر نخواهد کرد اما اگر هریس پیروز شود، ممکن رویکرد دولت آمریکا در قبال جنگ اسرائیل در غزه و لبنان، اندکی تعدیل شود.

به نظر نمی‌‌رسد سیاست ترامپ که هماهنگ با منافع اسرائیل بود تغییری کند. به گفته الغویل، اکثر دولت‌های عربی منطقه ترامپ را دوست دارند زیرا اهل معامله و تعامل است.

چین و تایوان

چین یکی از موضوع‌های اصلی رقابت انتخاباتی بایدن و ترامپ در سال ۲۰۲۰ بود و هر دو سعی داشتند تصویر رهبری را به نمایش بگذارند که مایل و قادر است با یکی از مهم‌ترین چالش‌های راهبردی آمریکا مواجه شود.

 به عقیده ناظران، هریس احتمالا به مواضع سیاسی بایدن پایبند خواهد بود که به‌معنای ادامه روابط پرتنش با چین است.

یون سان از موسسه بروکینگر نوشت راهبرد بایدن از نظر اقتصادی و دیپلماتیک موثر بوده و چین را در وضعیت بلاتکلیف قرار داده است.

او در ادامه افزود سیاست خارجی ترامپ ممکن است به‌نفع پکن باشد، اما به‌رغم تحسین ظاهری ترامپ در مورد رئیس‌جمهوری چین، پیش‌بینی‌ناپذیری و سیاست فشار حداکثری ترامپ ممکن است پکن را در شرایطی بسیار دشوار قرار دهد و او را به گزینه‌ای نه چندان مطلوب تبدیل می‌کند.

یکی دیگر از ملاحظات، سیاست آمریکا در قبال تایوان است که چین آن را بخشی از قلمرویش می‌داند. به‌رغم اینکه احتمالا هریس سیاست بایدن را دنبال خواهد کرد، از اعلام تعهد به دفاع از تایوان مقابل تهاجم چین خودداری کرده است.

سخنان ترامپ نیز تایوان را نگران کرده است. او تاکید کرده است که این کشور باید هزینه دفاعی‌اش را به آمریکا بپردازد و همچنین تایوان را به سرقت از صنعت تراشه‌های نیمه‌رسانای آمریکا متهم کرده است.

کره شمالی و کره جنوبی

تشنج‌زدایی در رابطه آمریکا و کره شمالی شاید یکی از شگفتی‌های دوره ریاست‌جمهوری ترامپ باشد. او و کیم جونگ اون از سخنان تندوتیز و تهدید به تبادل نامه‌های گرم و دوستانه رسیدند.

درخواست ترامپ برای مشارکت بیشتر کره جنوبی در تامین هزینه نیروهای آمریکایی مستقر در این کشور سئول را نگران کرد. دولت بایدن در ماه اکتبر توافقی پنج ساله در این زمینه با سئول امضا کرد، اما این احتمال وجود دارد که ترامپ در صورت بازگشت به کاخ سفید، در پی بازنگری در این توافق باشد.

نگرانی محافظه‌کاران کره جنوبی این است که ترامپ با کیم با توافق‌هایی برسد که موقعیت سئول را تضعیف کند، به‌ویژه اگر این توافق‌ها به‌نوعی جایگاه هسته‌ای پیونگ‌یانگ را به رسمیت بشناسد یا به کاهش تعداد نیروهای آمریکایی در شبه‌جزیره کره منجر شود.

ترامپ در ماه ژوییه گفت در صورتی که به کاخ سفید بازگردد، گفت‌و‌گو با کره شمالی را از سر خواهد گرفت.

ناتو و اتحادیه اروپا

شک و تردید ترامپ در مورد ناتو یکی از عناصر کلیدی سیاست بین‌المللی او در دوره اول ریاست‌جمهوری و موضوع انتقاد مکرر حامیان ناتو بود.

درخواست ترامپ مبنی بر اینکه کشورهای عضو ناتو «سهمی عادلانه‌» بپردازند شکایت تازه‌ای از جانب آمریکا نبود و از دوره اوباما مطرح بود. اما رویکرد ترامپ به این مسئله تازگی داشت، و حتی تهدید کرد در صورتی که اعضا به‌سرعت هزینه‌های نظامی‌‌شان را افزایش ندهند، آمریکا از ناتو خارج خواهد شد، اقدامی که برای این ائتلاف فاجعه‌بار بود.

هرچند ناتو هزینه‌های نظامی‌‌اش را به میزان قابل‌ملاحظه‌ای افزایش داده، ترامپ در جریان کارزار انتخاباتی‌اش همچنان ناتو را آماج انتقاد قرار داده است.

دولت بایدن از اعضای ناتو خواسته است به تعهدهای مالی نظامی‌شان پایبند باشند، احتمالا هریس نیز همین فشار را حفظ خواهد کرد، گرچه احتمالا بیشتر از سیاست تشویق استفاده خواهد کرد تا تهدید.

بسیاری از متحدان ناتو کشورهای عضو اتحادیه اروپا هستند، که ترامپ با اتحادیه اروپا نیز اختلاف‌های سیاسی و اقتصادی قابل‌توجه دارد. بر اساس برآورد اخیر گلدمن ساکس، سیاست‌های ترامپ می‌تواند تولید ناخالص داخلی اروپا را ۱ درصد کاهش دهد.

اما به عقیده ناظران، حتی پیروزی هریس در انتخابات نیز اروپایی‌ها را از تصمیم‌های دشوار در مورد نحوه حمایت از اوکراین، یا تغییر تمایل تدریجی آمریکا از اروپا نجات نخواهد داد، گرچه ممکن است این روند را به‌صورت موقت کندتر کند.