جیپی سینگ، مقام ارشد وزارت خارجه هند، روز چهارشنبه، ۱۶ آبان، در جریان سفر به کابل با مقامهای ارشد رژیم طالبان ملاقات کرد. این نخستینبار است که از زمان بازگشت طالبان به قدرت، هند یک مقام ارشد وزارت خارجه را برای ملاقات با مقامهای طالبان به کابل میفرستد. هندوستان تایمز در مورد سفر جیپی سینگ نوشت که «راههای گسترش روابط میان هند و طالبان» در محور گفتوگوهای این مقام هندی با مقامهای رژیم طالبان قرار داشته است. جیپی سینگ، در وزارت خارجه هند مسئول دیپلماسی این کشور در امور افغانستان، پاکستان و ایران است.
وزارت دفاع طالبان روز چهارشنبه در اطلاعیهای گفت ملا محمد یعقوب، وزیر دفاع و فرزند ملا عمر بنیانگذار طالبان، با جیپی سینگ دیدار کرد و علاقهمندی خود را به تعامل بیشتر با هند اعلام کرد.
همچنین وزارت خارجه طالبان در اطلاعیهای دیگری گفت که جیپی سینگ و هیئت همراهش با مولوی امیر خان متقی، وزیر خارجه این گروه ملاقات کرد. در اطلاعیه وزارت خارجه طالبان آمده است که در این ملاقات در مورد بندر چابهار و سهم طالبان و بازرگانان افغان در توسعه و تجارت در این بندر نیز بحث صورت گرفت.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
طالبان از نزدیک به دوسال پیش تلاشهای خود را برای کشاندن پای بازرگانان افغان در بندر چابهار و استفاده از این بندر برای واردات کالاهای تجاری از کشورهای مختلف با هدف کاهش وابستگی به بنادر پاکستان تشدید کرده است. هیئتهای طالبان به رهبری ملا عبدالغنی برادر، معاون نخستوزیر طالبان و نورالدین عزیزی، وزیر تجارت و صنایع این گروه در جریان سفر به ایران از این بندر دیدن کردند.
با این حال به رغم اینکه طالبان با جمهوری اسلامی ایران روابط نزدیکی دارد، اما هنوز به دلیل سردی روابط میان هند و طالبان، پیشرفتی در حضور بازرگانان افغان و طالبان در بندر چابهار صورت نگرفته است.
هندوستان تایمز سفر جیپی سینگ را به کابل « تحولی مهم» در رویکرد هند در مواجهه با رژیم طالبان در افغانستان دانست و گفت پیش از این مقامها و دیپلماتهای هندی، با افراد تاثیرگذاری چون مولوی محمد یعقوب ملاقات نکردهاند. جیپی سینگ، در جریان سفر به کابل با حامد کرزی، رئیسجمهوری پیشین افغانستان نیز ملاقات کرد. در اطلاعیه دفتر حامد کرزی در اکس آمده است: « رئیسجمهوری پیشین ضمن قدردانی از همکاری هند با مردم افغانستان، خواهان توجه بیشتر آن کشور در مورد تعلیم و آموزش جوانان افغان، توسعه مبادلات تجاری و سهولت سفر میان هند و افغانستان شد.»
حامد کرزی که در جوانی در هند تحصیل کرده است، در دوران ریاستجمهوریاش روابط نزدیکی با دولت هند داشت. مقامهای هند همواره از حامد کرزی به عنوان «دوست مردم هند» یاد کردهاند.
با بازگشت طالبان به قدرت در آگوست ۲۰۲۱، هند صدور ویزا برای شهروندان افغانستان را متوقف کرد و پروازهای تجاری میان دهلی و کابل نیز متوقف شد. سفارت هند در کابل نیز در ژوئن ۲۰۲۲ و با حضور یک هیئت فنی بازگشایی شد، اما سفیر هند هنوز به محل کار خود در کابل برنگشته است.
در جریان بیش از سه سال سلطه طالبان بر افغانستان، هند روابط خود را با رژیم طالبان بیشتر به همکاریهای بشردوستانه محدود کرده است. در این مدت تعامل تجاری و سیاسی محدودی میان طالبان و هند صورت گرفته است. با وجودی که همه کشورهای همسایه افغانستان، سفارتخانهها و کنسولگریهای افغانستان را به طالبان واگذار نمودند و دیپلماتهای این گروه را در خاک خود پذیرفتند، اما هند از پذیرفتن دیپلماتهای طالبان خودداری کرده است.
وزارت خارجه هند هنوز در مورد سفر جیپی سینگ به کابل و ملاقات با مقامهای ارشد طالبان گزارشی منتشر نکرده است.