مطالعهای که روز جمعه در مجله «علم» (Science) منتشر شد، نشان میدهد که کاهش قند در هزار روز اول زندگی پس از لقاح، یعنی از دوران بارداری تا دو سالگی، میتواند خطر ابتلا به بیماریهای مزمن را در بزرگسالی کاهش دهد.
محققان دریافتند که کاهش مصرف قند در این دوره زمانی خطر ابتلا به دیابت نوع۲ را حدود ۳۵ درصد و خطر فشار خون بالا را تقریبا ۲۰ درصد کاهش میدهد و میتواند کمک کند این بیماریها به ترتیب چهار سال و دو سال دیرتر، بروز میکنند.
سیانان مینویسد که یک تیم پژوهشی برای این تحقیق دادههای مربوط به قبل و بعد از سهمیهبندی شکر در بریتانیا پس از جنگ جهانی دوم را بررسی کرده است.
بریتانیا ژانویه ۱۹۴۰ برای کنترل کمبودهای دوران جنگ، موادغذایی مانند شکر، روغن، بیکن، گوشت و پنیر را سهمیهبندی کرد. وقتی سهمیهبندی شکر و در سپتامبر ۱۹۵۳ به پایان رسید، مصرف روزانه شکر در بزرگسالان بریتانیا تقریبا بلافاصله دو برابر شد و از حدود ۴۰ گرم به ۸۰ گرم رسید.
محققان بهمنظور مشخص کردن آثار افزایش مصرف شکر، با کمک پایگاه دادههای پزشکی «بیوبانک» بریتانیا، اطلاعات حدود ۶۰ هزار و ۱۸۳ نفر را که بین اکتبر ۱۹۵۱ تا مارس ۱۹۵۶، یعنی قبل و بعد از پایان جیرهبندی، متولد شده بودند، بررسی کردند.
تادجا گرنسر، نویسنده اصلی این مطالعه و اقتصاددان ارشد در مرکز تحقیقات اقتصادی و اجتماعی دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، گفت: «با جیرهبندی شکر، در واقع یک آزمایش طبیعی جالب انجام شد.»
تحلیل این دوره شش ساله نشان داد که خطر چاقی در نوزادانی که در دوران سهمیهبندی متولد شدند یا نطفهشان بسته شده بود، ۳۰ درصد کمتر بود و کسانی که پس از پایان سهمیهبندی شکر به دنیا آمدند، زودتر از دیگران به دیابت نوع۲ و فشار خون بالا مبتلا شدند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این مطالعه همچنین نشان داد که محدود کردن مصرف شکر مادر در دوران بارداری و مقطع ابتدایی زندگی ممکن است از تمایل مادامالعمر کودک به شیرینی بکاهد؛ بهطوری که فقط سهمیهبندی شکر در دوران جنینی، خطر این بیماریها را تقریبا یکسوم کم میکند.
دکتر مارک کورکینز، رئیس بخش گوارش اطفال و استاد دانشگاه تنسی، که در این مطالعه شرکت نداشت میگوید: «ما از بدو تولد بهطور طبیعی به شیرینیها تمایل داریم.»
به گفته او، انسان تا قرنها برای رفع میل به شیرینی، میوه میخورد و در عین حال از ویتامینها و مواد معدنی موجود در آنها بهره میبرد. اما اکنون دسترسی به شکر به حدی رسیده است که بیشتر مردم ترجیح میدهند به جای خوردن یک هلو، تکهای کیک شکلاتی میل کنند. این میزان مصرف بالا به سرعت بر بدن ما تاثیر میگذارد. وقتی شکر بیشتری مصرف میکنید، سوختوساز تغییر و بدن شروع به ذخیرهسازی میکند. بدن ما طوری طراحی شده است که غذا را برای دوران قحطی ذخیره کند اما دیگر قحطی در کار نیست، بنابراین حالا آن را به صورت چربی ذخیره میکند.»
محققان در مطالعه جدید اعلام کردند که زنان باردار و شیرده به طور میانگین بیش از سه برابر مقدار توصیهشده شکر افزوده مصرف میکنند و مصرف آنها از ۸۰ گرم در روز فراتر میرود. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها در ایالات متحده هم هشدار میدهد که بسیاری از کودکان یک تا پنج ساله روزانه میوه و سبزیجات کافی مصرف نمیکنند، اما در عوض به طور منظم نوشیدنیهای شیرین مینوشند.
کورکینز توصیه میکند والدین برای کاهش مصرف شکر در کودکان خردسال ابتدا عادات غذایی خود را تغییر دهند. او گفت: «اولین عامل تاثیرگذار والدیناند. بچهها میبینند والدینشان چه میخورند و معمولا مانند والدینشان غذا میخورند. اگر میخواهید فرزندتان عادات بهتری داشته باشد، باید خودتان چنین عادات داشته باشید.»
راههای دیگر برای کاهش مصرف شکر عبارتاند از جایگزینی نوشیدنیهای شیرین با گزینههای سالمتر یا قطع کامل آنها و همچنین پرهیز از نگه داشتن خوراکیها و نوشیدنیهای شیرین در خانه؛ جایی که ممکن است وسوسهانگیزتر باشند. نکته مهم رعایت اعتدال در مصرف مواد غذایی شیرین است.