شهروندان به ایندیپندنت فارسی: قطع برق زندگی و کسب‌وکارمان را مختل کرده است

کارشناسان معتقدند مشکلات کنونی انرژی در ایران ناشی از کمبود سرمایه‌گذاری مناسب در زیرساخت‌های تولید است

فردی با کاپشن در حال پیاده‌روی نزدیکی دودکش‌های یک واحد صنعتی‌ــ سایت خلیج‌فارس

قطعی برق برنامه‌ریزی‌شده که از بیستم آبان رسما در نقاط مختلف ایران آغاز شد، برای مردم و کسب‌وکارهای خرد و کلان دردسرهای جدی ایجاد کرده و زندگی و سلامتی آنان را تحت تاثیر قرار داده است.

در سطح صنایع، خاموشی‌های مکرر و طولانی‌مدت ضررهای مالی زیادی در پی داشته و باعث کاهش تولید آن‌ها شده است. در این میان، می‌توان به وضعیت صنایع سیمان و فولاد اشاره کرد که به دلیل قطعی‌های مکرر برق به طور مداوم تولیداتشان را کاهش داده‌اند و این مسئله به افزایش قیمت محصولات آن‌ها نیز منجر شده است. اما این تمام ماجرا نیست؛ زیرا خاموشی‌های پیاپی نظم و انضباط شهری را نیز بر هم زده‌اند.

طی روزهای اخیر، پیام‌های زیادی از مردم در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است که از خاموشی چراغ‌های راهنمایی‌رانندگی و چراغ معابر و خیابان‌ها در ساعت‌های شب خبر داده‌اند. برخی شهروندان از جمله یکی از مخاطبان ایندیپندنت فارسی، هشدار دادند که این خاموشی‌ها خطر وقوع تصادف‌های جبران‌ناپذیر را در پی دارد. این فرد که شامگاه سه‌شنبه از غرب بزرگراه همت تا بزرگراه بابایی تهران و سپس جاده آبعلی را در تاریکی مطلق رانندگی کرده است، گفت: «هیچ روشنایی نبود و هر لحظه احساس می‌کردم که ممکن تصادف کنم.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

تیمور حسینی، رئیس پلیس راهور، نیز روز پنجشنبه تایید کرد که قطعی برق در تقاطع‌ها و خاموشی بزرگراه‌ها در ساعات پایانی روز و شب‌ها می‌تواند در بر هم زدن نظم شهر و حوادث بزرگراهی موثر باشد.

قطعی برق علاوه بر تحمیل خسارت‌های مالی به صنایع بزرگ و بر هم زدن نظم و انضباط شهری، پیامدهای دیگری هم داشته است؛ از جمله خسارت‌هایی که برخی کسب‌وکارهای خرد طی روزهای اخیر متحمل شده‌اند. صاحبان برخی مشاغل مانند فروشگاه‌ها و نانوایی‌ها نیز در روزهای اخیر اعلام کرده‌اند که خسارت‌های هنگفتی به آن‌ها وارد شده است

محمد که در جنوب شرق تهران مغازه اغذیه‌فروشی دارد، به ایندیپندنت فارسی گفت که در کمتر از یک هفته، بخش قابل‌توجهی از کالاهای یخچالی‌اش را دور ریخته است، چون به دلیل قطع برق خراب شدند. او همچنین خبر داد که برخلاف ادعای دولتی‌ها، قطعی برق به دو ساعت در روز محدود نیست و گاه تا چهارپنج ساعت هم طول می‌کشد. او در ادامه، ضمن انتقاد از وضعیت موجود گفت: «کسب‌وکار ما همه‌اش شده است ضرر؛ آن از تابستان و این هم از زمستان.»

علیرضا صاحب یک مغازه لباس‌فروشی در یکی از مراکز خرید شرق تهران است. او نیز به ایندیپندنت فارسی گفت که روز دوشنبه بعد از اینکه برق مجتمع برای چند ساعت رفت، آستانه تحمل برخی مغازه‌داران پایین آمد و بر سر یک مسئله خیلی جزئی با هم دعوای سختی کردند. او گفت: «تمام تابستان در گرمای سوزان برق رفت و نتوانستیم کار کنیم. امیدمان به زمستان و شب عید بود که آن هم اینطوری شد.»

به گفته علیرضا در ساعت‌های خاموشی برق، تاریکی محض تمام مجتمع را فرا می‌گیرد و خالی از مشتری می‌شود. تلاش مدیران مرکز خرید برای پیدا کردن گازوئیل و روشن‌ نگه داشتن برق‌ها هم تاکنون بی‌ثمر بوده است.

روز دوشنبه ویدیویی از یک نانوا در شهریار در شبکه‌های اجتماعی فراگیر شد که نشان می‌داد در اعتراض به قطعی برق، خمیرهای خراب‌شده‌اش را در خیابان ریخته است.

قطعی‌های پیاپی و طولانی‌مدت برق روند عادی زندگی مردم را هم مختل کرده است. کسانی که در ساختمان‌های چندین طبقه زندگی می‌کنند، می‌گویند با قطع برق، آب واحد مسکونی‌شان هم قطع می‌شود چون پمپ‌ها کار نمی‌کند.

زن سالمندی که در ساختمانی هفت طبقه در نارمک زندگی می‌کند، گفت که به دلیل قطعی برق و از کار افتادن آسانسور، مجبور شده از راه‌پله استفاده کند و تپش قلب و پا درد شدید گرفته است. یکی دیگر از شهروندان نیز گفت که پسر ۱۱ ساله‌اش حدود نیم ساعت در آسانسور آپارتمانشان گیر کرده و به‌شدت ترسیده است.

یک زن سرپرست خانوار که در خانه خیاطی می‌کند، به ایندیپندنت فارسی گفت که قطع روزانه برق برایش دردسرهای زیادی درست کرده و معیشت او را به خطر انداخته است، زیرا با قطع برق امکان استفاده از چرخ خیاطی‌ را ندارد.

این موارد تنها برخی از چالش‌ها و دردسرهایی‌اند که مردم و صاحبان کسب‌وکارها در نتیجه قطعی‌های برق متحمل می‌شوند. مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم جمهوری اسلامی، روز چهارشنبه به‌صراحت از قطعی‌های برق دفاع کرد و گفت: «ذخایر نیروگاه‌ها کم است و مجبوریم آن‌ها را طوری تنظیم کنیم که زمستان به مشکل برنخوریم.» پزشکیان همچنین مردم ایران را به «خطرهای زیاد در زمستان» تهدید کرد.

این سخنان رئیس دولت چهاردهم بازتاب زیادی در شبکه‌های اجتماعی داشت و برخی کاربران ضمن کنایه به ادعای حکومتی‌ها درباره «زمستان سخت اروپا»، یادآور شدند که چالش‌های کمبود برق و گاز حتی پیش از فرارسیدن زمستان در ایران آغاز شده است.

کارشناسان معتقدند مشکلات کنونی انرژی در ایران ناشی از کمبود سرمایه‌گذاری مناسب در زیرساخت‌های تولید است. از طرف دیگر، سیاست‌های نادرست در مدیریت مصرف نیز در این مشکلات نقش داشته‌اند. با این حال، عباس علی‌آبادی، وزیر نیرو، ادعا کرده که جمهوری اسلامی از نظر فنی آمادگی دارد ۲۰ درصد بیشتر از نیاز فعلی برق تولید کند اما «تامین سوخت مانع بزرگی است که امکان تولید برق را با چالش مواجه کرده است».

براوردها نشان می‌دهد که در حال حاضر بیش از ۸۰ درصد از ذخایر گازوییل نیروگاه‌ها تمام شده است و این کمبود می‌تواند ۱۰ هزار و ۵۰۰ مگاوات از ظرفیت تولید برق ایران را با خطر خاموشی رو‌برو کند.