اکسیوس: اسرائیل در حمله ماه گذشته مرکز فوق‌سری تسلیحات اتمی پارچین را نابود کرد

«پیام واضح حمله اسرائیل به پارچین این بود که آن‌ها از برنامه‌هایی که بسیاری از دولتی‌ها از آن بی‌خبرند نیز آگاهی دارند»

تصاویر ماهواره‌ای از مجتمع هسته‌ای پارچین در اطراف تهران-Maxar.com

وب‌سایت اکسیوس روز جمعه ۲۵ آبان به نقل از چند مقام آمریکایی و اسرائیلی خبر داد که ارتش اسرائیل در حمله ماه گذشته خود به پایگاه‌های نظامی جمهوری اسلامی در چند شهر ایران، موفق شد تا یک مرکز تحقیقاتی فوق‌سری مرتبط با ساخت تسلیحات هسته‌ای را در پارچین نابود کند.

در این گزارش که همزمان با بازدید رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از تاسیسات هسته‌ای در فردو و نطنز منتشر شد، آمده است بر اساس تصاویر ماهواره‌ای یک ساختمان به نام طالقان-۲ در مجموعه نظامی پارچین در جنوب شرقی تهران به‌طور کامل تخریب شده است.

۳ مقام آمریکایی، به همراه یک مقام فعلی و یک مقام سابق دولت اسرائیل تاکید کردند که حمله به تاسیسات اتمی پارچین که ایران مدعی غیرفعال بودن آن است، موجب شد تا تلاش‌های تهران در یک سال گذشته برای از سرگیری تحقیقات درباره سلاح‌های هسته‌ای، آسیب جدی ببیند.

منبع اسرائیلی برای اکسیوس توضیح داد که این حمله، تجهیزات پیشرفته‌ای را نابود کرد که برای طراحی مواد منفجره حاوی اورانیوم در یک دستگاه نظامی استفاده می‌شود. دولت نتانیاهو می‌گوید این تاسیسات بخشی از برنامه ساخت سلاح‌های هسته‌ای در ایران به نام «آماد» است که برای آزمایش مواد منفجره مورد نیاز برای فعال کردن یک دستگاه بمب اتمی استفاده می‌شود.

اکسیوس نوشته است وقتی اسرائیل برای انتقام از حمله گسترده موشکی ایران در اول اکتبر آماده می‌شد، تأسیسات طالقان-۲ به عنوان یکی از اهدف اصلی انتخاب شد، اما جو بایدن از نخست‌وزیر اسرائیل خواسته بود تا از حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران خودداری کند و موجب بروز جنگی گسترده در منطقه نشود. با این حال طالقان-۲ بخشی از برنامه هسته‌ای اعلام شده از سوی ایران نبود و در نتیجه مقامات تهران نمی‌توانستند بدون آن‌که تحقیقات ساخت سلاح هسته‌ای خود را لو دهند، نسبت به حمله اسرائیل شکایت کنند.

منبع آمریکایی به اکسیوس می‌گوید: «این حمله، پیام نه‌چندان ظریفی داشت؛ اینکه اسرائیلی‌ها آگاهی عمیقی به فعالیت‌های ایران، حتی مسائل فوق‌محرمانه دارند.»

این درحالی است که عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران هفته گذشته در بیانیه‌ای مدعی شده بود که «ایران به دنبال سلاح هسته‌ای نیست»، اما روز پنج‌شنبه ۲۴ آبان محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی تهدید کرد که در صورت قرائت «قطعنامه ضدایرانی شورای حکام» در روز چهارشنبه آینده و حتی پیش از آنکه رای‌گیری صورت گیرد، «اقدامات قاطع و فوری» در پاسخ به این قطعنامه آغاز خواهد شد.

هیئت دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل، از اظهارنظر درباره گزارش اکسیوس خودداری کرده است.

دولت جدید ترامپ شامل چندین مقام کلیدی در حوزه‌های امنیت ملی و سیاست خارجی، دیدگاه‌های بسیار تندتری در مقایسه با مقامات دولت بایدن نسبت به فعالیت‌های هسته ایران دارند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

مقامات اسرائیلی و آمریکایی به اکسیوس می‌گویند فعالیت‌هایی که اخیرا در تاسیسات طالقان-۲ انجام شده بود، بخشی از تلاش‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی است که مقامات حکومتی ایران می‌گویند اهداف صلح‌آمیز دارند، اما در واقعیت تحقیقاتی بوده که نتیجه آن می‌تواند برای توسعه سلاح‌های هسته‌ای استفاده شود.

یک مقام آمریکایی تاکید کرد: «آن‌ها فعالیت‌های علمی زیادی انجام می‌دادند که می‌توانست زمینه‌ساز تولید سلاح هسته‌ای باشد. این یک موضوع فوق‌محرمانه بود و تنها یک بخش کوچک از دولت ایران از آن اطلاع داشت و بیشتر دولتی‌ها در ایران از آن بی‌خبر بودند.»

مقامات اطلاعاتی اسرائیل و آمریکا از اوایل سال جاری میلادی اعلام کردند که فعالیت‌های تحقیقاتی مشکوکی را در پارچین شناسایی کردند؛ ازجمله مدل‌سازی‌های رایانه‌ای، تحقیقات متالورژی و مواد منفجره‌ای که می‌تواند برای سلاح‌های هسته‌ای استفاده شود.

در ژوئن گذشته نیز گزارش شده بود که مقامات کاخ سفید به‌طور خصوصی به ایرانی‌ها درباره فعالیت‌های تحقیقاتی مشکوک هشدار دادند و اکسیوس نوشته است که آمریکا امیدوار بود تا این هشدارها، ایرانی‌ها را از ادامه انجام فعالیت‌های هسته‌ای بازدارد، اما آن‌ها همچنان به این نوع فعالیت‌های پنهانی ادامه دادند.

یک مقام آمریکایی به این رسانه می‌گوید در ماه‌های پیش از حمله اخیر اسرائیل به ایران، »نگرانی‌هایی در تمامی سطوح» درباره فعالیت‌های ایران در تاسیسات طالقان-۲ وجود داشت. تحقیقات هسته‌ای ایران حتی باعث شد که مدیر اطلاعات ملی ایالات متحده، ارزیابی قبلی خود را در مورد برنامه هسته‌ای ایران تغییر دهد. 

از سوی دیگر وال‌استریت‌ژورنال در ماه اوت خبر داد که بر اساس گزارش سازمان‌های اطلاعاتی ایالات متحده به کنگره، این جمله ثابت «ایران در حال حاضر فعالیت‌های کلیدی برای توسعه سلاح هسته‌ای انجام نمی‌دهد» که دائما در ارزیابی‌های اطلاعاتی سال‌های اخیر ذکر می‌شد، برای اولین‌بار حذف شد.

هیئت‌رئیسه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، هفته آینده جلسه مهمی خواهد داشت و انتظار می‌رود که درباره قطعنامه تنبیهی علیه ایران به دلیل سر باز زدن از همکاری با نهاد نظارتی هسته‌ای سازمان ملل، رای‌گیری کند.