بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، با انتشار پیامی ویدیویی، اقدام دیوان کیفری بینالمللی در صدور حکم جلب برای او را «یهودستیزانه» خواند. جو بایدن نیز برای توصیف این حکم از صفت «ظالمانه» استفاده کرده است.
دیوان کیفری بینالمللی (ICC) روز پنجشنبه ۲۱ نوامبر، حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، یوآو گالانت، وزیر دفاع سابق این کشور، و محمد دیاب ابراهیم المصری، مشهور به محمد ضیف، فرمانده شاخه نظامی حماس را که پیش از خبر کشته شدن او منتشر شده است، صادر کرد.
ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان که کشورش ریاست دورهای اتحادیه اروپا را بر عهده دارد، در واکنش به این حکم و با هدف بیارزش تلقی کردن حکم جدید دیوان کیفری بینالمللی، صبح جمعه دوم آذر از بنیامین نتانیاهو دعوت کرد به بوداپست سفر کند.
ویکتور اوربان راستگرا به رادیو دولتی این کشور گفت: «من امروز از آقای نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل دعوت خواهم کرد به مجارستان سفر کند و در صورت آمدن او، تضمین میکنم که ما برای حکم دادگاه بینالمللی کیفری ارزشی قائل نیستیم و چنین احکامی در مجارستان اجرا نمیشوند.»
شعبه مقدماتی اول این دیوان مدعی شده است که شواهد کافی نشان میدهد این سه نفر در جریان رخدادهای غزه از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون، «جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت» مرتکب شدهاند.
بنیامین نتانیاهو در واکنش به این حکم، آن را یهودستیزانه خواند و با ارجاع به محاکمه آلفرد دریفوس، افسر یهودیتبار ارتش فرانسه در سال ۱۸۹۴ که ابتدا به خیانت متهم و سپس بیگناهیاش ثابت شد، افزود: «حکم یهودستیزانه دیوان بینالمللی در لاهه مشابه محاکمه دریفوس در دوران مدرن است و به همان شیوه نیز خاتمه خواهد یافت. این حکم کاملا غلط مرا بهعنوان نخستوزیر اسرائيل که به صورت دموکراتیک انتخاب شدهام و یوآو گالانت، وزیر دفاع پیشین اسرائيل، را به اتهام هدف قرار دادن عمدی غیرنظامیان متهم میکند. اما واقعیت این است که ما برای جلوگیری از تلفات غیرنظامیان هرچه در توان داریم، انجام میدهیم.»
نتانیاهو افزود: «حقیقت کاملا مشخص است. حماس بدون هیچ دلیلی به ما حمله کرد و وحشیانهترین کشتار یهودیان پس از هولوکاست را به راه انداخت، در نتیجه نبرد اسرائيل در غزه عادلانهترین نوع جنگ و دفاع از خود بود.»
جو بایدن، رئيسجمهوری آمریکا، نیز صدور حکم جلب برای بنیامین نتانیاهو و یوآو گالانت را ظالمانه خواند و طی بیانیهای اعلام کرد: «یک بار دیگر صراحتا میگویم با وجود صدور هر حکمی در دیوان کیفری بینالمللی، حماس و اسرائيل به هیچ وجه برابر نیستند. ما پیوسته همراه با اسرائيل در برابر تهدیدهای ضداسرائیلی ایستادگی میکنیم.»
آمریکا، اسرائيل، چین، هند، روسیه، عربستان سعودی و ترکیه عضو دیوان کیفری بینالمللی نیستند و در نتیجه حکم جلب صادره در عالیترین دادگاه کیفری بینالمللی، در این کشورها لازمالاجرا نیست اما جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، برخلاف سران بسیاری از کشورهای جهان، اعلام کرده است که دولت او در صورت سفر بنیامین نتانیاهو یا یوآو گالانت به کانادا، حکم دادگاه کیفری بینالمللی را اجرا و آنها را بازداشت خواهد کرد.
او تاکید کرد: «ما تمام مقررات و احکام دادگاههای بینالمللی را رعایت خواهیم کرد.»
سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا نیز ضمن اعلام مخالفت با تصمیم دادگاه کیفری بینالمللی برای صدور احکام بازداشت برای مقامهای ارشد اسرائیل گفت: «ما از تصمیمهای قضایی عجولانه در صدور این احکام و روند پرتعداد چنین اشتباهاتی که در نهایت به صدور این احکام منجر میشوند، بهشدت نگرانیم»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
کارین ژان پیر، سخنگوی کاخ سفید، هم در نشست مطبوعاتی اعلام کرد که دولت بایدن «از اساس با تصمیم دیوان بین المللی کیفری برای صدور دستور بازداشت مقامهای ارشد اسرائیلی مخالف است». او سپس در واکنش به سوالی درباره تلاش قانونگذاران جمهوریخواه کنگره برای اعمال تحریمهایی علیه این دادگاه بینالمللی، تاکید کرد: «ما در حال مشورت با متحدانمان، از جمله دولت اسرائیلیم تا در این زمینه گامهای بیشتری برداریم.»
این در حالی است که جوزپ بورل، مسئول سوسیالیست بخش سیاست خارجی اتحادیه اروپا که بهزودی سمتش را ترک خواهد کرد، اعلام کرده که اجرای احکام بازداشت صادرشده در دادگاه کیفری بینالمللی برای رهبران اسرائیل و حماس در تمام کشورهای عضو اتحادیه اروپا «الزامی» است.
در آخرین واکنشها به این خبر، رسانههای اسرائیلی خبر دادند که گیدئون ساعر، وزیر خارجه این کشور، سفر کاسپر ولدکامپ، همتای هلندی خود، به اسرائیل را لغو کرده است. این اقدام پس از آن انجام شد که کاسپر ولدکمپ در سخنانی، از آمادگی این کشور برای اجرای حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در صورت سفر به هلند خبر داد.
از سوی دیگر، شش سناتور جمهوریخواه و دموکرات آمریکا با انتشار بیانیهای مشترک، حکم دیوان کیفری بینالمللی برای بازداشت نتانیاهو و وزیر دفاع پیشین اسرائیل را ناامیدکننده خواندند و اعلام کردند اسرائیل در حوزه اختیارات قضایی این دادگاه نیست.
این سناتورها با تاکید بر اینکه نمیتوان از این حکم پیروی کرد، هشدار دادند پذیرفتن چنین حکمی به منزله این است که آمریکا نیز زیر چتر اختیارات قضایی دیوان کیفری بینالمللی است.
لیندسی گراهام، جان تون، کیتی بریت و جونی ارنست، سناتورهای جمهوریخواه، و ریچارد بلومنتال و جان فترمن، سناتورهای دموکرات، امضاکنندگان این بیانیهاند. لیندسی گراهام تهدید کرد اگر کشورهای اروپایی بخواهند از حکم دادگاه لاهه حمایت کنند، با پاسخ تند آمریکا مواجه خواهند شد.