حضور گروه‌های تروریستی در افغانستان موجب نگرانی سازمان پیمان امنیتی جمعی است

وزرای خارجه سازمان پیمان امنیت جمعی تشکیل دولت فراگیر در افغانستان را راه‌حل بحران این کشور خواندند

ایمان‌قلی تاسماگامبیتوف، دبیرکل سازمان پیمان امنیت جمعی با مقام‌های نظامی کشورهای عضو سازمان‌ــ en.odkb-csto.org

 وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی در نشستی که در آستانه، پایتخت قزاقستان، برگزار شد، از حضور گروه‌های تروریستی خارجی در افغانستان تحت سلطه طالبان ابراز نگرانی کردند.

در این نشست که روز پنجشنبه هشتم آذر به میزبانی دولت قزاقستان برگزار شد و ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه هم در آن شرکت داشت، درباره مسائل منطقه‌ و جهان از جمله تحولات امنیتی در مرزهای روسیه و آسیای میانه و همکاری‌ میان کشورهای عضو این سازمان به منظور تامین امنیت و برقراری صلح گفتگو شد.

در بیانیه وزرای خارجه این سازمان که در پایان نشست منتشر شد، با اشاره به حضور گروه‌های تروریستی در افغانستان آمده است: «ما از وضعیت امنیتی ناشی از تهدید‌های تروریستی موجود در افغانستان به‌شدت نگرانیم و تاکید می‌کنیم که گروه‌های تروریستی مستقر در افغانستان تهدیدی جدی برای امنیت کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی‌اند.»

 

نشست وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی در شهر آستانه-en.odkb-csto.org
 


کشورهای روسیه، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، ارمنستان و تاجیکستان، اعضای فعال سازمان پیمان امنیت جمعی‌اند. پیش‌تر ازبکستان، جمهوری آذربایجان و گرجستان نیز عضو این سازمان بودند، اما در سال‌های ۱۹۹۹ و ۲۰۱۲ از عضویت انصراف دادند. 

مرکز فعالیت‌های این سازمان در مسکو است و بیشتر به‌عنوان همتای منطقه‌ای ناتو در مناطقی که سابقا بخشی از اتحاد جماهیر شوروی بودند، تلقی می‌شود.

از میان اعضای سازمان پیمان امنیت جمعی، روسیه و قزاقستان بیشترین روابط و تعامل اقتصادی و سیاسی را با رژیم طالبان دارند، اما دیگر اعضای این سازمان به‌ویژه بلاروس و ارمنستان، روابط اقتصادی یا سیاسی با طالبان ندارند. تاجیکستان نیز تنها کشور در آسیای میانه است که از تعامل و تماس علنی با رژیم طالبان خودداری کرده است.

رئيس‌جمهوری تاجیکستان در نشست سران کشورهای عضوی سازمان پیمان امنیت جمعی در سال ۲۰۲۳، پیشنهاد کرده بود که برای دفع خطر گروه‌های تروریستی مستقر در افغانستان، در مرزهای این کشور با کشورهای آسیای میانه دیوار کشیده شود. 

 ایمان‌قلی تاسماگامبیتوف، دبیرکل این سازمان، روز سه‌شنبه، پیش از برگزاری نشست سران این سازمان در شهر آستانه، گفت که طرح تقویت تدابیر امنیتی در مرز افغانستان و تاجیکستان نهایی شده است و روند اجرایی آن به‌زودی آغاز می‌شود.

تاکید بر شکل‌گیری دولت فراگیر در افغانستان

در حالی که طالبان رژیم خود را فراگیر می‌دانند و مدعی‌اند برای به رسمیت شناخته شدن به‌عنوان دولت قانونی افغانستان شرایط لازم را دارند، وزرای خارجه سازمان پیمان امنیت جمعی در بیانیه پایانی نشست این سازمان، بر اهمیت تشکیل دولتی فراگیر در افغانستان تاکید کردند.

در این بیانیه آمده که افغانستان نیازمند دولتی است که نماینده تمام گروه‌های اجتماعی و قومی باشد و به تعهداتش در تضمین حقوق و آزادی‌های اساسی، از جمله حقوق زنان و دختران، به‌ویژه در زمینه دسترسی به کار و تحصیل، عمل کند. 

وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی در این بیانیه تصریح کردند : «ما از تداوم تبعیض‌های قومی و مذهبی در افغانستان نگرانیم.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در این بیانیه، همچنین بر لزوم هماهنگی‌های منطقه‌ای برای مبارزه با تروریسم و قاچاق مواد مخدر تاکید و از طالبان خواسته شد تلاش‌هایشان را در این زمینه افزایش دهند.

در گزارش اخیر سازمان ملل متحد که ۱۶ آبان منتشر شد، آمده  که در سال ۲۰۲۳، سطح کشت خشخاش در افغانستان ۱۹ درصد نسبت به سال ۲۰۲۲ افزایش یافته و جغرافیای کشت مواد مخدر نیز از جنوب به شمال‌شرق افغانستان تغییر کرده است. 

وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی با اشاره به تداوم کشت و تولید مواد مخدر در افغانستان خاطرنشان کردند که با وجود اقدام‌های طالبان، تلاش‌های هماهنگ برای مبارزه با گسترش قاچاق مواد مخدر به سایر کشورها همچنان باید ادامه یابد.

مقام‌های کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی در حالی از حضور گروه‌های تروریستی و تداوم کشت و تولید مواد مخدر در افغانستان ابراز نگرانی کردند که اوایل این هفته، هیئتی از طرف دولت روسیه به رهبری سرگئی شویگو، دبیر شورای امنیت این کشور، به کابل رفت و در ملاقات با مقام‌های ارشد طالبان، بر تعامل بیشتر و افزایش سطح همکاری در زمینه‌های مختلف صحبت کرد.

یک روز پس از سفر این هیئت به کابل، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، از ارسال طرح حذف نام طالبان از فهرست گروه‌های تروریستی و ممنوعه در روسیه به مجلس این کشور خبر داد.

پیش‌تر قزاقستان هم در اقدامی مشابه، نام طالبان را از فهرست گروه‌های تروریستی در این کشور حذف کرده بود که با استقبال رژيم طالبان مواجه شد. 

بیشتر از جهان